Platonmatta – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Platonmatta, även kallad fuktisolermatta, används som underlag och isolering under huset och intill husgrunden för att skydda mot fukt. Mattan består av små distanser som skapar en luftspalt. I utrymmet kan eventuell fukt torka.

Platonmattans uppbyggnad

Platonmattor används ofta vid dränering av husgrunden samt under huset där den dels förhindrar fukt från att krypa in, dels skapar ett utrymme där fuktig luft torkar. Platonmattor är tillverkade av polypropenplast, vilket är en återvinningsbar plast. Materialet är ljuskänsligt och mattan ska därför sitta under jordnivån. För att inte jord ska tränga in bakom plastmattan används en anslutningslist i mattans ovankant som sluter tätt. Listen hjälper även till att leda bort vatten. För att listen ska sluta tätt och fästa ordentligt är det rekommenderat att putsa sockelputsen ned mot listen på platonmattan samt över kantlisten. Går det inte att putsa sockelputsen går det även att lägga en byggfog (för utomhusbruk) bakom kantlisten innan den slutligen borras eller spikas på plats.

Används vid dränering

Platonmatta används ofta vid dränering då den förhindrar fukt från att krypa in i källar- eller krypgrunden. Mattan monteras då upp på väggarna. De små knapparna på mattan (knapparna är fem millimeter höga och sitter med ett avstånd på 25 millimeter) skapar ett avstånd från mattan och väggen, en luftspalt. Här torkar fuktig luft snabbt. Knapparna ska vara vända in mot väggen. En platonmatta i kombination med isolering skapar ett fullvärdigt fuktskydd eftersom isoleringen håller grunden varm. Om platonmattan saknar isolering bör den kompletteras med cellplastisolering. Det finns platonmattor med isolering att köpa. Även om platonmattor används vid dränering klarar de inte av hur mycket fukt som helst. Det är därför viktigt att den övriga dräneringen fungerar som den ska.

Även om platonmattor oftare används till krypgrunder och källargrunder kan de även användas till betongplatta. Då läggs mattan ovanpå betongplattan och fungerar därmed som en fuktspärr och viss isolering. Isoleringen skapas av luftutrymmet. 

Platonmatta

Platonmatta Xtra för användning som skydd av källarväggens utsida.

LÄS MER / KÖP
Platonmattan monteras på husgrunden, men först måste marken grävas bort.

Montering av platonmatta

För att dränera husgrunden behöver man först gräva ut ett utrymme runt grunden. När det är gjort ska källarmuren borstas ren från jord. När man väl skapat ett utgrävt utrymme kan eventuella skador på fogarna i blocken upptäckas och åtgärdas. Tätning sker av den nedre delen av muren, sockeln och 50 centimeter ovanför. Platonmattan spikas fast med stålspik med ett avstånd på 25 centimeter. Behöver mattan skäras till går det att använda sax eller en vass kniv. Skarvar överlappas med 50 centimeter.

Vid fuktisolering av källaren används kallasfalt, fuktskyddande membran, platonmatta och kantlist. Stegen för att fuktisolera husgrunden:

  1. Kallasfalt. Först ska grundens sula och hålkäl strykas med kallasfalt. Där ska sedan det fuktskyddande membranet fästas.
  2. Fuktskyddande membran. Efter att sulan strykts med kallasfalt ska det fuktskyddande membranet monteras. Det ska täcka vecket mellan grundens sula och källarväggen. Innan membranet kan fästas ska ytan borstas ren från jord. På baksidan av membranet sitter en klistrig yta täckt av en folie. Avlägsna folien till en tredjedel och fäst membranet på mitten av klacken vid hålkälen. Fäst sedan resterande del av membranet. Det är enklast att använda en gasolbrännare för att värma upp materialet så att de fäster ordentligt. Skarvar ska överlappas med 15 centimeter.
  3. Platonmatta. Underkanten av platonmattan ska ligga mot hålkälen och överdelen ska sticka upp minst 50 millimeter ovanför marknivå. Spika fast mattan med stålspik.
  4. Kantlist. Kantlisten fästs i platonmattans ovankant mot väggen för att mattan ska sluta helt tätt.

Vanliga frågor och svar

Det är en plastmatta med små distanser (”knappar”) som skapar en luftspalt mellan husgrund och mark. Platonmattan används som underlag till dränering och isolering.

En platonmatta på 20 meter kostar från cirka 1 500 kronor (priset varierar beroende på tillverkare).

Platonmattan ska sticka upp minst 50 millimeter ovanför marknivå.

Mattan fästs på husgrunden (murväggarna) med stålspik.

Relaterade artiklar