Linoleum – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Namnet linoleum kommer från linolja, vilket är en av de viktiga komponenterna i linoleum. Materialet var vanligt mellan tidigt 1900-tal fram till 1950-talet.

Innehåll

Linoleum är en naturprodukt och består bland annat av linolja, ett bindemedel i form av vegetabiliska oljor som lin- och tallolja samt träharts (kåda). När bindemedlet kommer i kontakt med syret i luften skapas en reaktion som gör att bindemedlet härdar och blir fast. Fyllnadsmedlet i linoleum består av trämjöl eller i vissa fall korkmjöl blandat med kalkstensmjöl (linoleummattor kallas därför ibland för korkmattor). När man tillverkar linoleummattor använder man vanligtvis en bärare i form av juteväv.

Olika varianter

Linoleummattor (eller linoleumgolv som de oftare kallas) är den vanligaste typen av linoleumprodukter. Mattorna är vanligtvis mellan 2 och 4 millimeter tjocka. Vill man ha ett ljuddämpat linoleumgolv kan man välja en variant med kombinerad kork, en så kallad korkbaserad linoleum, den ger även en viss fjädrande effekt. Den här varianten är mycket vanlig i sporthallar där man vill ha en viss sviktning i golvet av ergonomiska skäl. Linoleummattor säljs både på rulle med 2 meters bredd, som plattor där måtten 500 x 500 och 333 x 333 millimeter är vanligast samt som plattor på HDF-board med klickfog.

De linoleumgolv du köper är vanligtvis ytbehandlade med polyuretan och/eller med akrylat. Det ger en mer beständig yta som tål fläckar, gummimärken och friktionsmärken bättre. Du behöver oftast endast dammsuga och våttorka linoleumgolv för att de ska behålla sin lyster.

Egenskaper

Linoleum är inte ett lika vanligt material idag som för några årtionden sedan, men det har många bra egenskaper:

  • Tåligt. Materialet har god beständighet mot nötning när det är torrt. Det tål även rengöring med fukt, exempelvis våttorkning. Däremot tål det inte blötläggning under lång tid.
  • Reptåligt. Dessutom är det till viss del självläkande mot mindre repor. Idag kan du exempelvis köpa anslagstavlor i linoleum och de små hål som bildas efter nålarna försvinner av sig själv (ett exempel på självläkning mot repor).
  • Brandklassat. Vanligtvis är linoleumgolv brandklassat enligt Cfl S1.
  • Lågt ånggenomgångsmotstånd. Det innebär att linoleumgolv exempelvis kan läggas på betong med en restfukthalt på 90 % RF (relativ fuktighet), med andra ord kan linoleum läggas på ett material som är fuktigt utan att fukten tränger upp genom mattan. Linoleum ska dock inte läggas i våtrum, det är inte ett fuktsäkert material även om det har lågt ånggenomgångsmotstånd.
  • Ljuddämpande. Det finns linoleumgolv med dämpande underlag som exempelvis kork, papp eller skumplast.
  • Antistatiskt. Ingen risk för obehagliga stötar.

Vanliga frågor och svar

Ett material som var vanligt som golvmaterial under 1900-talet. Det har många praktiska egenskaper och idag kan du hitta linoleummattor och golvplattor i många färger och mönster.

Trämjöl, kork, linolja, harts, färgpigment och exempelvis juteväv.

Om du bor i ett hus från 1960-talet och ytan är matt är det förmodligen linoleum. Plastgolv blev vanligare fram mot 1990-talet och har vanligtvis en blankare yta.

Relaterade artiklar