Våtrumstapet

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

En våtrumstapet är en vattentät tapet som kan användas i våtrum. Det är ofta ett billigare alternativ till exempelvis kakel eller klinker. Här går vi hur våtrumstapeten fungerar samt hur du sätter upp den.

Funktioner

Våtrumstapeten är utformad som en våtrumsmatta, men den är något tunnare eftersom den inte utstår lika stor påfrestning som golvet. Våtrumstapeten är tillverkad av PVC, vilket är det mest använda plastmaterialet i världen. Våtrumstapeten är helt vattentät och ska sättas upp horisontalt för att mattan inte ska få för många skarvar. Det finns ett stort utbud våtrumstapeter att välja bland sett till färger och mönster. Vill du ha något annat än det traditionella badrumskaklet kan tapet vara ett mer kreativt alternativ.

Det finns en del fördelar med att välja en våtrumstapet till badrummet eftersom den är vattentät. Till exempel behövs sällan någon extra fuktspärr. Det kan dock variera mellan olika tapeter, så var noggrann med att kontrollera om tapeten är godkänd som fuktspärr.

Den svaga punkten

Våtrumstapeten är ett bra alternativ till traditionella badrumsmaterial men den kan vara lite svår att montera själv. Vid monteringen av våtrumstapet eller våtrumsmatta bildas skarvar. Därför sätter man tapeten horisontalt och inte i vertikala våder som traditionella tapeter. Det är mycket viktigt att skarvarna tätas ordentligt. Det är därför att rekommendera att anlita en erfaren hantverkare som hjälper till med just det. Skarvarna svetsas vanligtvis samman, vilket kan vara svårt att göra själv utan erfarenhet. Fördelen med att låta en professionell golvläggare montera våtrumstapeten är att försäkringen täcker arbetet. Gör du jobbet själv och något misstag uppstår, är det inte lika vanligt att du får ersättning för eventuella skador.

Montera våtrumstapet – steg för steg

Även om det är säkrast att anlita en fackman för monteringen av en våtrumstapet, går det att göra det själv. Det krävs endast lite noggrannhet och rätt verktyg.

  1. Spackla väggarna. Innan du fäster tapeten måste väggarna vara helt släta, vilket du fixar med hjälp av spackel. Spacklet dras på över hela väggarna, använd en bredspackel till det.
  2. Låt torka. Låt spacklet torka ordentligt, helst över natten eller ett till två dygn.
  3. Slipa. När spacklet är torrt är det dags att slipa väggarna, då får du bort eventuella ojämnheter från spacklet. Det är enklast om du har en slipmus.
  4. Rolla på lim. När väggarna är släta är det dags att börja rolla på limmet till tapeten. Använd en luddfri roller och dra i jämna stråk uppifrån och ner.
  5. Fäst mattan. Ställ rullen med tapet längs med en sida och börja rulla ut den mot väggen, samtidigt som du trycker fast den. Arbeta långsamt och metodiskt så att luftbubblor och skarvar inte uppstår.
  6. Gör hål för rör. Det finns vissa rör som sticker ut från väggarna, exempelvis till toalettstolen och handfatet. När du kommer fram med tapetrullen till rören ska du skära ut små hål precis där rören ska träs igenom. Kom ihåg att skära mycket mindre hål än vad rörets diameter är. Genom ett värmeverktyg kan du värma upp tapeten och göra den mer följsam och stretchig. Trä tapeten över hålen, den ska sticka upp lite runt röret.
  7. Dra med spatel. Allteftersom du fäster upp tapeten måste du även trycka bort eventuella luftbubblor och skarvar. Det gör du enklast med en bredspackel.
  8. Använd värme vid hörnen. Med en varmluftspistol värmer du upp skarven som bildas vid väggarnas hörn. Då blir tapeten följsam och du kan enklare trycka till hårda hörn, vilket blir betydligt snyggare än om tapeten liksom böjer sig i hörnen.
  9. Svetsa skarvar. Det svåraste arbetsmomentet när du monterar våtrumstapeter eller våtrumsmattor är att svetsa skarvarna. Det beror på att du behöver använda ett svetsverktyg och en svetstråd, vilket kan vara svårt om du inte har någon tidigare erfarenhet.
  10. Provtryck fogen. Skarvarna, eller fogarna, måste provtryckas när monteringen är färdig. Det gör du med ett kompressorverktyg. Om trycket är konstant innebär det att fogen är helt tät.

Material och verktyg till att montera våtrumstapet

  • Spackel
  • Spatel
  • Slipmaskin
  • Lim
  • Roller
  • Våtrumstapet
  • Mattkniv
  • Varmluftspistol
  • Svets
  • Svetstråd

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Det är en tapet tillverkad av PVC som kan användas i våtrum.

Ja, det går bra att montera den själv även om det är rekommenderat att en erfaren hantverkare gör det då det är svårt att täta skarvarna.

Eftersom våtrumstapeter ofta i sig själva är ett fuktskydd, krävs sällan något extra. Men det varierar mellan olika tapeter, så kontrollera alltid om det är godkänt som fuktskydd först. I vissa fall behöver du sätta upp våtrumsskivor bakom tapeten.

Relaterade artiklar