Marktegel – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Om du vill ha ett alternativ till de vanliga betongplattorna i trädgården kan marktegel vara ett bra tips. Det finns i många färger och är ett mycket hållbart material.

Vädertåligt

Marktegel är en typ av marksten som består av tegel. Den här typen av tegel skiljer sig dock en del från vanligt tegel eftersom det klarar ännu tyngre belastning och kan läggas på marken. Markteglets framställning ser i stort sett ut på samma sätt som för vanligt tegel: det består av mager lera (tegellera) som formas till block, torkas och bränns i höga temperaturer för att härda. Markteglet får sina hållfasta egenskaper eftersom leran bränns i ännu högre temperaturer än vanligt byggtegel. Den höga temperaturen gör även att markteglet får lägre fukthalt, vilket i sin tur resulterar i att stenarna blir frostbeständiga.

Vackert

Många uppskattar marktegel som marksten eftersom det finns i många olika färger. Ofta är tegelstenarna gulaktiga eller djupt röda. Det är bränntemperaturen samt sammanställningen av ingredienserna som påverkar vilken färg tegelstenarna får. Vid produktion kan ibland sand eller krossat tegel läggas ovanpå tegelstenarna inför bränningen, då får de en annan nyans och textur.

Marktegel finns inte bara i rostiga och jordiga toner, du kan även hitta rosaaktiga stenar, sandbeige, mörkgrått och svart. En positiv egenskap med marktegel är att stenarna är färgäkta, det innebär att solens UV-ljus inte kan bleka tegelstenarna och få färgen att bli fadd eller blekt. Det är heller inga problem att salta teglet under vintern.

Så lägger du marktegel

Du kan lägga marksten under stora delar av året, med undantag för när det blir för kallt och det blir tjäle i marken. Då blir det nämligen svårt att gräva ur ordentligt för att skapa ett bra bärlager.

Du behöver

  • Marktegel
  • Fiberduk
  • Stenmjöl
  • Bergskross (0 – 32 millimeter)
  • Fogsand
  • Spade
  • Skottkärra
  • Markörspray
  • Tumstock
  • Vatttenpass
  • Kniv
  • Kratta
  • Markvibrator
  • Avdragningsjärn
  • Stenkap
  • Gummiklubba

Så här gör du

  1. Markera ytan. Med sprayfärgen markerar du först ut ytan där markteglet ska anläggas. Det går även att använda ett murarsnöre och pinnar för att märka ut. Kontrollera med tumstock och vattenpass för att säkerställa att du får en rak och jämn yta. Sätt markeringen något utanför ytan ska täckas in, då får du ett litet utrymme för kantstenen.
  2. Gräv ut ytan. Nu är det dags att börja gräva. Om det gäller en stor yta kan det vara bättre att hyra en grävmaskin, annars jobbar du med spaden. Se till att ytan får ett litet fall, cirka 1 – 2 centimeter per meter. Då kan vattnet rinna bort.
  3. Jämna ut ytan. Med avdragningsjärnet rätar du nu ut den utgrävda ytan.
  4. Lägg ut fiberduk. Fiberdukens uppgift är att separera bärlagret från jorden, vilket förhindrar växter och rötter från att tränga in under plattsättningen. Lägg duken generöst – den ska överlappa ordentligt och gå upp en bit på kanterna.
  5. Fyll på med bergskross. Fyll nu gropen med bergskross, det utgör det bärande lagret och måste därför packas ordentligt för att vara en stabil grund. För att packa krosset använder du en markvibrator. Du behöver fundera lite på hur tjockt lager bergskross du ska lägga – ta skillnaden mellan det utgrävda djupet och tjockleken på markteglet. Ta även bort tjockleken på stenmjölet (3 centimeter). Då kommer stenarna hamna kant i kant med gräsmattan.
  6. Lägg ut stenmjöl. När bergskrosset är vibbrat och utlagt är det dags att toppa med stenmjöl. Fördela det jämnt över hela gropen och avsluta med att jämna till med markvibratorn. Kom ihåg att kontinuerligt kontrollera fallet, det kan du göra med rör. Lägg ut rören bredvid varandra i parallella rader (80 – 100 centimeters mellanrum), sedan drar du med en vanlig träplanka mellan rören för att jämna ut sanden mellan.
  7. Sätt marktegel. Nu är det dags att lägga ut markteglet. Det är enklast att lägga stenarna i ett förband och kapa lika mycket på bägge sidor på varje sten. Börja från en sida och jobba dig till den andra. Använd en gummiklubba för att banka ner dem på plats. Spara cirka tre millimeters utrymme mellan stenarna, där ska fogsanden sedan läggas.
  8. Foga. När markteglet är på plats är det dags att sopa ner fogsand i utrymmet mellan marktegelstenarna.

Köp marksten här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Det är en typ av marksten som tillverkas på samma sätt som vanligt tegel men som bränns i högre temperaturer. Det gör markteglet mer härdat och motståndskraftigt.

Det är hållfast och tål hög belastning. Det är även frostbeständigt och färgsäkert.

Jordiga färger som beige, terrakottarött, rosaaktigt, svart, blågrå och grå, för att nämna några.

Först ska du gräva ut utrymmet som ska plattsättas. Sedan lägger du i en fiberduk, fyller på med bergskross, ett lager stenmjöl och sedan lägger du ut markteglet med ett litet mellanrum. Avsluta med att sopa ner fogsand.

Rött marktegel är det billigaste och det kostar cirka 500 kronor/m2.

Relaterade artiklar