Gångjärn – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

När du vill få byggnadsdelar att svänga använder du gångjärn. Det är en typ av beslag som används när du vill att två objekt ska kunna rotera i förhållande till det andra. Här får du lära dig mer om gångjärn.

Gångjärnens funktion

Gamla gångjärn ser betydligt enklare ut än dagens moderna gångjärn. De ser ganska avancerade ut i jämförelse, men det finns flera anledningar till beslagets uppdateringar. Idag syns inte gångjärnen från utsidan på köksluckor. Gångjärnen sitter stadigt i olika typer av träskivor (MDF, plywood och spånskivor). Nackdelen med den moderna varianten är att de endast passar i fabrikstillverkade skåp som har förborrade hål. Det går förstås att montera moderna gångjärn själv, men då behöver du fräsa ut hålen själv.

De gamla gångjärnen fungerar fortfarande bra till det mesta, men det finns ett undantag. Utanpåliggande köksluckor. Den moderna varianten gör att man utan problem kan öppna utanpåliggande luckor, vilket det gamla gångjärnet inte kan.

Välj rätt gångjärn

Beroende på hur du ska använda gångjärnet finns det flera varianter att välja bland. Det finns till exempel extra kraftiga gångjärn, utanpåliggande gångjärn och gångjärn som används utomhus.

  • Bladgångjärn. Bladgångjärn monteras på luckans och stommens insida och blir osynliga från utsidan. De har extra breda flänsar för att få ett så bra grepp som möjligt.
  • Kantgångjärn. Kantgångjärnet monteras på kanten av de två arbetsstycken (ramen på köksluckorna). Eftersom kantgångjärn är väldigt smala kan man behöva extra långa gångjärn så att de får bra fäste. De kallas för pianogångjärn.
  • Utomhus. Ska du använda gångjärn utomhus är det viktigt att de klarar av både väder och vind. Välj varmgalvaniserade varianter om det gäller kraftiga och tunga ytterdörrar. Till lättare konstruktioner kan det fungera med rostfritt stål.

Du kan köpa gångjärn hos Jula, Biltema, Bauhaus, Byggmax och andra byggvaruhus.

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard