Bränn trä på rätt sätt

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Att bränna trä är en uråldrig japansk tradition som kallas yakisugi och innebär att man konserverar trä genom att bränna det. Träet blir förkolnat och får då en vacker patina och det kan användas till allt från husfasader till möbler. Här får du lära dig mer om bränd fasad, yakisugi, dess fördelar och hur du själv bränner trä på rätt sätt.

Motståndskraftig yta

Att bränna trä ger huset en hållbar ytbehandling. En husbeklädnad av bränt trä har inte bara ett vackert utseende, ytan är även i stort sett underhållsfri och tålig mot både fukt och brand. När man bränner trä blir fibrerna tätare vilket gör att det blir mer motståndskraftigt. Samtidigt framträder träets struktur och ådring mer. I den japanska traditionen yakisugi bränner man cederträ, därav namnet – yaki: bränd, sugi: ceder. Det går dock utmärk att bränna våra nordiska träslag också, som furu eller gran. Metoden kallas även för shou sugi ban och yakiita – kärt barn har många namn. I Japan har man sedan länge bränt trä som en ytbehandling tack vare att träet blir så motståndskraftigt.

Du kan bränna panel själv med en gasolbrännare.

Många utseenden!

Bränt trä kan se ut på många sätt, från förkolnat svart till endast lite kolnat på ytan. När du ska bränna trä behöver du ingen annan impregnering, ytan blir motståndskraftig.

Så här kan du bränna trä

Oavsett om du ska bränna hela fasaden, bränna enstaka brädor eller endast ett bord eller en skärbräda är principen densamma. Dock ska du ha varmare låga när du bränner större ytor. När du bränner träfasad ska bör du bränna panelbrädorna innan de monteras, för då kan du bränna runt kanterna också. Du kan använda en vanlig gasolbrännare.

  1. Öva. Testa lite på spillbitar innan du kör igång på riktigt. Processen är ganska snabb och håller du på för länge, håller lågan för nära eller bränner med för stark låga, förkolnar träet för snabbt. Prova dig fram genom att hålla gasolbrännaren på olika avstånd och olika länge.
  2. Hyvla. Ytan som ska brännas behöver inte vara slipad, men den ska vara hyvlad.
  3. Starta gasolbrännaren. För sedan lågan långsamt längsmed träådringens riktning, fram och tillbaka.
  4. Var försiktig när du vänder. När du kommer till slutet av en bräda och ska vända den är det viktigt att inte stannar för länge, då är risken stor att träet blir mycket mer bränt vid ändarna.
  5. Bränn tillräckligt. Det är viktigt att du för gasolbrännaren framåt i jämn takt så att årsringarna och ådringarna i träet får samma framträdande nyans.
  6. Borsta ytan. Om du bränner furu borstar du av ytan efter att du bränt den. Använd en stålborste och borsta i fibrernas riktning. Om du bränner gran använder du en rotborste istället.
När du ska bränna i trä ska du föra lågan i samma takt och inte stanna upp för länge.

Sievert brännarset

Professionellt och kraftfullt brännarset i fem delar.

Pris: 3476 kr LÄS MER / KÖP

Vanliga frågor och svar

Du kan använda en vanlig gasolbrännare. För den framåt längsmed fibrernas riktning i jämn takt.

När man bränner trä drar fibrerna ihop sig och blir tätare, det gör att ytan blir mer motståndskraftig. Dessutom är bränt trä vackert eftersom det gör ådringen och årsringarna mer framträdande.

Vid temperaturer mellan 150 och 200 grader, exakt temperatur varierar beroende på hur torr luften är.

Träets fibrer drar ihop sig och blir tätare, det skapar en yta som blir mer motståndskraftig mot fukt och brand.

Det blir enklare och du får ett jämnare resultat om du använder en gasolbrännare eller ogräsbrännare.

Ja, att bränna trä är faktiskt en japansk metod för att bevara trä. I Japan kallas metoden av att bränna trä för yakisugi.

Relaterade artiklar