Måla tegelhus – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Med ny målarfärg kan tegelhuset bli som nytt. Men innan du doppar målarborsten i färghinken är det bra att förbereda dig. Vet du exempelvis vilken typ av färg du ska använda till tegel? Och om du behöver bygglov eller inte?

Bygglov för fasadmålning

Bygglov krävs i regel när man förändrar byggnadens utseende avsevärt. Vad det innebär är ofta en tolkningsfråga. När det kommer till att måla om ett tegelhus i en ny färg kan du behöva bygglov, om huset står inom detaljplanerat område. Det bästa är att kontrollera med byggnadsnämnden i din kommun. Bor du utanför detaljplan krävs i regel inte bygglov.

Rengör tegelfasad

Innan du målar ett tegelhus måste du rengöra fasaden och laga eventuella skador. Arbetet skiljer sig lite från när du rengör och reparerar en skadad träpanel. Det går att använda högtryckstvätt på tegel, men ofta behöver du komplettera med att borsta rent, smutsen är ofta ingrodd i tegelstenarnas struktur. Det här behöver du för att rengöra fasaden:

 • Rengöringsborstar (inte för hårda) – med och utan skaft
 • Hink
 • Högtryckstvätt
 • Kniv
 • Rengöringsmedel (mögeltvätt)

Om du har en högtryckstvätt kan du börja spola rent fasaden, tänk på att inte stå för nära så vattentrycket blir så högt att färgen lossnar eller teglet flisar sig. När du fuktat fasaden applicerar du rengöringsmedlet. Skrubba in det med cirkulära rörelser med en borste. Följ anvisningarna på rengöringsmedlet, det ska ofta verka en stund innan du sköljer bort det. Skölj sedan bort medlet med högtryckstvätten.

Reparera tegelfasad

Det är inte ovanligt att det letar sig in fukt i trasiga tegelfogar, vilket kan leda till frostsprängning och att tegelstenarna spricker. Så här byter du ut trasiga tegelstenar:

 1. Borra runt stenarna. Borra hål runt den skadade tegelstenen och knacka sedan försiktigt loss den med hammare och mejsel, var försiktigt så du inte skadar hela stenar runtom.
 2. Borsta rent. Se till att borsta bort allt löst material, fukta sedan ordentligt i hålet och runtomkring, murbruket blir annars för torrt och poröst.
 3. Blanda nytt bruk. Försök hitta en kulör som är så lik den nuvarande som möjligt så den matchar den övriga fasaden. Applicera sedan bruket i hålet och tryck sedan fast tegelstenen, kontrollera noggrant så den hamnar i våg med de andra stenarna.
 4. Foga. Fyll på med fog runt hela stenen men inte hela vägen ut (det ska finnas cirka 20 millimeters utrymme). Du ska nämligen foga den sista biten nästa dag.
 5. Foga resten. Nästa dag, när den första fogen torkat, applicerar du resten av fogen så den hamnar i lod med omkringliggande fogen. Kom ihåg att först borsta bort eventuellt löst material från fogen du applicerade dagen innan.

Måla tegelfasad – så gör du

När fasaden är lagad och rengjord (och har hunnit torka) är det dags att måla tegelfasaden. Kom ihåg att du även måste skrapa bort lös färg innan du målar, annars kommer den nya färgen snart lossna. När du målar tegelhus är silikatfärg en bra målarfärg att använda, den är hållbar och gör att teglet kan släppa ifrån sig fukt och andas. Det här behöver du när du målar på tegelhus:

 • Silikatfärg
 • Primer/olja
 • Penslar/roller/färgspruta
 • Skyddsplast
 • Stege

Måla tegelhus så här

 1. Olja/primer. Det är viktigt att olja teglet innan du målar, eller använda en primer. Det gör du för att mätta teglet så att det inte suger upp all färg för snabbt. Låt torka ordentligt (följ anvisningarna).
 2. Skydda med plast. Områden som inte ska målas kan du plasta in så de inte får färgstänk.
 3. Grundmåla. Om du ska använda silikatfärg är det bra att grundmåla med en silikatgrund först. Låt torka enligt anvisningarna.
 4. Täckmåla. Hur du målar tegelhus bestämmer du själv, du kan antingen rolla på färgen, använda pensel eller sprejmåla. Hur många lager som krävs beror på vilken kulör du väljer (går du från mörkt till ljusare behöver du fler lager). När du sprejmålar tegelhus får du ett professionellt och jämnt resultat. Det går att hyra färgsprutor från cirka 200 kronor per dag.

Att tänka på innan du målar tegelfasad

Har du bestämt dig för vilken färg du ska ha? Många gillar att måla tegelhus i vitt eller svart, vilket är stilrent och fungerar ihop med andra kulörer. Men det kan även vara fint att måla tegelhus i ljusgrått. Mörkare kulörer innehåller mer pigment, vilket stänger igen teglets porer mer än en ljusare färg. Det försämrar teglets förmåga att släppa ifrån sig fukt, vilket kan vara bra att ha i åtanke. För att du ska känna dig nöjd med valet av färg är det bra att hitta inspiration, sök till exempel på måla tegelhus före och efter för att se hur husets karaktär förändras beroende på färg.

Måla på mexitegel

Mexitegel inte är samma sak som vanligt tegel. Mexitegel är en typ av kalksandsten och den är mer porös än klassiskt tegel. Men det är inga problem att måla om mexitegel.

Kostnad för att måla tegelhus

Pris för att måla tegelhus varierar lite mellan olika firmor, men i snitt tar målare mellan 350 och 500 kronor i timmen (exklusive moms) och på en timme bör han eller hon hinna måla 2 – 4 m2. Det kan förstås ta längre tid beroende på fasadens skick. Ska många tegelstenar bytas ut och fogas och hela husfasaden rengöras kostar det så klart mer än om det endast behövs målning. Sedan tillkommer även själva färgen, vilken också varierar i pris beroende på vilken tillverkare och färgtyp du väljer.

Skicka gärna in en offertförfrågan till vår offerttjänst – den är helt gratis. Vi matchar dig med lokala målerifirmor som kan lämna offert.

Hitta en expert som kan måla tegelhus

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 377 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Kan man måla ett tegelhus?

Ja, men det är viktigt att du först rengör och reparerar trasiga fogar och byter ut trasiga tegelstenar. Innan du täckmålar ska du applicera primer eller olja.

Hur mycket kostar det att måla ett tegelhus?

En målare tar i snitt mellan 350 och 500 kronor i timmen.

Hur länge håller målat tegel?

Är du noggrann med förarbetet kan det hålla i upp till 15 år. Men det är bra att fundera ordentligt innan du målar eftersom ett obehandlat tegelhus i stort sett är underhållsfritt men målar du huset måste du fortsätta att måla det.

Hur målar man en tegelvägg?

Du kan måla med borste, roller eller sprejmåla.

Kan man lacka tegel?

Ja, det går att lacka tegel. Det får då en blank yta.

Relaterade artiklar