Att tänka på när du anlitar målare

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~3 minuter

Att måla kan vara tidskrävande – särskilt underarbetet som är avgörande för hur slutresultatet blir. Om du vill vara säker på att du får ett väl utfört jobb kan det vara en bra idé att anlita en målare istället för att göra det själv, då de har den kunskap och erfarenhet som krävs. Valet av hantverkare är viktigt för att få bästa resultat. Se till att företaget har F-skattsedel och be om referenser. Nedan listar vi några viktiga punkter att tänka på när du anlitar målare.

målning

Begär offerter från flera företag

Priserna kan skilja en del mellan olika målare, men det innebär inte att en dyrare målare är bättre. Att tänka på när du anlitar målare är att begära en offert, och begär offerter från olika företag för att kunna jämföra kostnaderna. Kostnad beräknas oftast på vad som ska målas, hur snabbt du vill ha det gjort och hur stor yta som ska målas. Innan du kontaktar en målerifirma bör du ha detta klart för dig – det kommer ge dig mer rättvisande offerter. Måleriföretag erbjuder vanligtvis kostnadsfria offerter och en offert är inte bindande.

Det bästa är att be måleriföretaget att specificera utgifterna i offerten för att du ska kunna se de separata kostnaderna för arbetet, materialet och resekostnaderna. Många företag samarbetar med byggvaruhus och får rabatter på materialet. Ju mer specificerad offerten är desto lättare är det att jämföra de offerter du får in. Men titta inte bara på priset, se vad andra kunder har att säga om den målare du har i åtanke.

Välj en erfaren målare

En viktig sak att tänka på när du anlitar målare är att kolla upp deras tidigare erfarenhet av den typ av arbete som du vill ha utfört. Be dem om referensprojekt och kontakta gärna referenserna för att höra hur de upplevde det utförda arbetet. Erfarna målare arbetar snabbt vilket kan innebära en lägre arbetskostnad. Arbetskostnaden för en målare är mellan 300 till 600 kronor i timmen. Kontrollera alltid estimerad tid på offerten, det kan göra stor skillnad för slutpriset.

Skriv ett avtal

Muntliga avtal är bindande, men de är svåra att bevisa om något skulle gå fel. För alla parters trygghet är det därför bra att teckna ett avtal med målerifirman du väljer. I avtalet ska det framgå vilket arbete som ska utföras, samt vad det ska kosta och hur lång tid det ska ta. Även uppgifter om hur du betalar ska finnas med.

Utnyttja ROT-avdraget

Ytterligare något att tänka på när du anlitar målare är att du kan utnyttja ROT-avdraget, vilket ger dig 30 % i avdrag på arbetskostnaderna. Arbetskostnaderna är i princip alltid den största utgiften på fakturan och att använda ROT-avdraget kan resultera i att du sparar tusentals kronor. Du får utnyttja ROT-avdrag på sammanlagt 50 000 kronor per år och per person, ett belopp som räcker till de flesta måleriarbetena.

Det är måleriföretaget som gör avdraget för arbetskostnaden på din faktura, du behöver därmed bara säga till att du vill utnyttja ROT-avdraget när du anlitar företaget. Observera att det avdraget inte gäller för transportkostnader. ROT- och RUT-avdragen räknas ihop, så har du utnyttjat något av avdragen tidigare kolla upp hur mycket du har tagit i anspråk innan du anlitar en målare. Du kanske inte får maximalt avdrag vilket givetvis påverkar din slutgiltiga kostnad.

Fördelar med att anlita en målare

Det finns många fördelar med att anlita målare. Du vet att jobbet blir väl utfört vad gäller allt från förarbete till målningen, och dessutom sparar du tid. Du kan dessutom använda dig av ROT-avdrag för arbetet vilket kan minska dina kostnader rejält.