Dörrar – välj rätt ytterdörrar, skjutdörrar och innerdörrar

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Med tiden kan det vara bra att byta ut sina dörrar, både ytterdörrar och innerdörrar. Det finns många saker att tänka på inför köpet, förutom själva utseendet. Till exempel säkerhet, kvalitet och funktioner. Här får du bra tips inför valet av dörr.

Innerdörrar och skjutdörrar

Att välja innerdörrar kan vara svårt eftersom det finns många olika modeller, prisklasser och kvaliteter att välja bland. Även om själva designen på dörren är viktig och ska stämma överens med din inredning, ska dörren även ha de rätta egenskaperna. Insidan av dörren är viktig, med andra ord vad den är tillverkad av. En billig innerdörr har ofta en kärna av papp, den väger lite och har inga ljuddämpande egenskaper. Den kan absolut fungera bra i hemmet, till exempel som dörr till ett förrådsrum. Men om du vill ha mer ljuddämpande egenskaper i dörren bör du välja en massiv dörr, gärna en innerdörr med karm och tätningslist. Det är praktiskt med ljuddämpande dörrar till exempelvis badrum, tvättstuga och sovrum.

Förutom materialet är såklart utseendet viktigt. Det finns till exempel innerdörrar med glas, vilket kan vara dekorativt. Glaset behöver såklart inte vara klart, det kan vara frostat. Kanske har du ett rum i huset som inte har något bra ljusinsläpp? Då kan en dörr med fönster vara praktiskt. Det finns även skjutdörrar att välja bland, vilket är praktiskt om du ont om plats, de tar nämligen inget utrymme utåt eller inåt utan glider på en skena till vänster eller höger. Har du en bred dörröppning med utrymme för pardörrar? Det kan vara snyggt i äldre hus, till exempel sekelskifteshus. Pardörrar med fönster och spröjs är ett alternativ.

Även om du vill ha en enklare innerdörr, exempelvis en vit och slät dörr, kan du sätta din egen prägel genom att välja ett mer iögonfallande dörrhandtag till innerdörr.

Innerdörr med gammal standard!

Innan 1962 var det en annan standard på innerdörrar, måtten på innerdörrar var 25 millimeter lägre än dagens dörrar. Men bredden och dörrarnas tjocklek är samma som idag. Det går att köpa innerdörrar med gammal standard idag också, om du behöver det.

Ytterdörrar

Det finns en uppsjö ytterdörrar att välja bland, både sett till material, storlekar, funktioner och prisklasser. Det är både bra och dåligt. Bra eftersom du kan välja exakt den dörr som passar till ditt hus, dåligt eftersom utbudet kan kännas överväldigande. När du väljer en ny ytterdörr finns det många saker att ha i åtanke:

  • Material. Det finns ytterdörrar i PVC, trä och aluminium, för att nämna några. Förutom det yttre materialet varierar själva insidan. Ytterdörrar bör vara isolerade, både mot kyla och regn. Vissa dörrar har en kärna av cellplast, de är ofta billigare än en kärna i träfiber. Träfiberfyllda dörrar ger en massivare känsla och har både buller- och ljuddämpande egenskaper.
  • Storlek. Du har troligtvis ett mått att förhålla dig till (om du inte bygger ett nytt hus eller planerar att förändra det befintliga dörrhålet). De vanligaste måtten på ytterdörr är 90 x 200 centimeter. Men när du letar efter ytterdörrar kommer du se att måtten på dörrar baseras på ett modulsystem med jämna decimeter. Bredden är då det mått som anges först, sedan höjden.
  • Lås. Idag väljer alltfler personer ytterdörr med kodlås. De är säkra och du slipper dessutom bära med dig nyckel. Det går även att ställa in tillfälliga koder om någon behöver kunna komma in en viss dag, till exempel städaren eller rörmokaren. Vill du ha nyckellås finns också en del valmöjligheter. Det viktiga är att välja ett lås som uppfyller kraven i klass 3 enligt SS 3522, det innebär att låset är godkänt av svenska stöldskyddsföreningen. De har olika märkningar beroende på hur inbrottssäkra låsen är, SS 3522 är grundkravet.
  • Fönster. En ytterdörr med fönster eller glas är praktiskt om du inte har bra ljusinsläpp i hallen. Då får du in dagsljus och slipper ha lampan tänd. Det finns ytterdörrar med klart glas eller frostat, beroende på vad du föredrar. Du kan även köpa en ytterdörr med sidoljus, då sitter det ett långsmalt fönster bredvid dörren.
  • Pardörr. Pardörr som ytterdörr kan passa bra på äldre hus med gårdskaraktär. Pardörrar skapar en fördel av att du får en betydligt större bredd, vilket är praktisk om du behöver kunna få in stora möbler. Till vardags räcker det att öppna ena pardörren.
  • Säkerhetsdörr. Förutom vanliga ytterdörrar finns det även olika typer av säkerhetsdörrar, de kan exempelvis vara extra inbrottssäkra eller brandsäkra. När det kommer till inbrottssäkra dörrar är de framförallt effektiva i lägenheter som ofta bara har en ingång. Om du har en inbrottssäker dörr på ett hus med många fönster som inte är inbrottssäkra, förlorar dörren sin funktion.
  • U-värde. När det kommer till just ytterdörrar är det viktigt att du kontrollerar U-värdet, vilket är en måttangivelse för hur bra dörren isolerar. Ju lägre U-värde = desto bättre isolerar ytterdörren. Ett bra U-värde på ytterdörrar är runt 1. Tänk på att även montera en bra tätningslist till ytterdörr, den tätar eventuella glipor runt dörren.

Tips!

Är din ytterdörr fortfarande i bra skick? Istället för att köpa en ny kan du skapa stor förändring genom att måla ytterdörren istället. Det är inte särskilt svårt, men det kräver en del förarbete som slipning och eventuell reparation innan du målar. Kanske passar det bra med en svart ytterdörr? Eller något mer färgglatt?

Tillbehör till ytterdörren

När du valt själva ytterdörren finns det även vissa tillval och funktioner du kan välja till, exempelvis dörrstopp/dörrbroms till ytterdörr, ringklocka och ett snyggt dörrhandtag. Det är sådana detaljer som sätter din personliga prägel. En dörrbroms till ytterdörren förhindrar att dörren blåser upp och skadar fasaden, dörren eller råkar klämma någon.

Du kan köpa ytterdörrar hos Swedoor, Hornbach, Bauhaus, Byggmax och andra byggvaruhus. Vill du hitta en billig ytterdörr ska du hålla utkik efter rea på ytterdörrar. Eller varför inte köpa begagnade ytterdörrar? De kan vara i bra skick och se nya ut efter målarfärg.

Köp din ytterdörr hos Byggmax

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Märkningar på ytterdörrar

När du börjar leta efter dörrar kommer du förmodligen stöta på olika märkningar. Här är en förklaring:

  • CE-märkning. Obligatorisk märkning på ytterdörrar som säljs inom EU. Märkningen reglerar bland annat hur egenskaperna för dörrarna ska sammanställas och redovisas.
  • P-märkning. Det är en kvalitetsmärkning som ställer krav på nivå av de egenskaper som CE redovisar, samt kontroller i tillverkningen av dörrarna.
  • SFDK-märkning. Svensk Fönster & Dörrkontroll har en märkning inom branschen som visar att dörrar med SFDK-märkning uppfyller grundkraven.
  • El-grad. En märkning som visar hur länge ytterdörren kan motverka brandspridning.

Vanliga frågor och svar

En dörr som fått bra betyg är Britta från Diplomat, den har ett lågt U-värde (0,8), dekorativa speglar och finns i flera färger.

Allt från några tusen kronor till 30 000 kronor, ibland ännu mer beroende på vilket material, om du behöver specialbeställa dörren och liknande.

Titta på vilket U-värde den har (det är måttet för hur bra den isolerar), det ska vara så lågt som möjligt.

Från cirka 3 000 kronor.

Du kan skruva in eller ut gångjärnsfästena, både i själva dörrbladet och i karmen.

Upp till cirka 65 millimeter, men det beror på väggtjockleken.

Många dörrtillverkare kräver ett tak över ytterdörren för att deras garanti ska gälla.

Ja, det brukar inte vara några problem. Det kan vara enklare att vara två personer, särskilt när dörren ska hängas upp.

Relaterade artiklar