Kodlås till ytterdörren – säkert eller inte?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Brukar du slarva bort nycklarna? Med ett kodlås behöver du aldrig oroa dig. Kodlås är den moderna lösningen för ytterdörrar, men frågan är – hur säkra är dem?

Kodlåsets funktioner

Det finns olika typer av kodlås till ytterdörrar, bland annat finns det varianter med endast en sifferkod, andra har en sifferkod och en nyckelbricka för ökad säkerhet. Ytterligare modeller kan styras med en smarttelefon via Bluetooth eller internet.

Kodlåsets fördelar

De stora fördelarna med kodlås är att du slipper bära med dig nyckel och slipper oroa dig över att tappa bort den. Du blir med andra ord aldrig utelåst. En annan fördel är att du inte behöver fundera på om du glömde låsa – kodlås kan låsas automatiskt när du stänger dörren eller genom din mobiltelefon. Om du har barn kan det också kännas skönt att veta att de slipper hålla reda på viktiga nycklar. Behöver någon annan ta sig in i ditt hem kan du även lämna ut en tillfällig kod som öppnar dörren. Det kan vara praktiskt om du har en städfirma eller en barnvakt som behöver komma in.

Kodlåsets nackdelar

Eftersom kodlås ofta drivs av batterier behöver du komma ihåg att byta dem innan de dör. Många kodlås kan dock koppla upp sig mot mobiltelefonen via en app. Via den får du då påminnelse om när det är dags att byta. Det finns vanligtvis en säkerhetsfunktion som gör att du kan koppla in temporära batterier från utsidan av dörren för att sedan låsa upp dörren med din kod.

Kodlås vid strömavbrott

Eftersom kodlås är batteridrivna påverkas dem inte av ett eventuellt strömavbrott. Om du däremot har ett kodlås med internetuppkoppling påverkas såklart vissa funktioner om bredbandet skulle gå ner, men den huvudsakliga funktionen som att öppna dörren påverkas inte.

Hur säkra är kodlås?

Ett kodlås är inte mer eller mindre säkert än ett vanligt nyckellås. Vid inbrott är det mycket sällan inbrottstjuven försöker dyrka upp låset för att ta sig in, de bryter istället upp dörrar eller fönster. Skulle ett inbrottsförsök ske där tjuven försöker ta sig in i kodlåset har de flesta varianter inbyggda inbrottslarm.

Godkända kodlås

För att hemförsäkringen ska täcka ett eventuellt inbrott är det viktigt att du kontrollerar villkoren i försäkringen. Vissa försäkringar täcker ett inbrott oavsett kodlås, andra kräver att låset är klassat enligt SSF 3522 klass 3, vilket är det lägsta kravet för godkända låsenheter.

Relaterade artiklar