Putsa fasad på hus – så gör du

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

En putsad vägg ger fasaden ett fräscht och stilrent intryck. Eftersom det går att putsa i stort sett vilket underlag som helst (även om betong, byggblock och tegel är vanligast) kan du snabbt skapa stor förändring. Ett tråkigt gammalt tegelhus kan få nytt liv med putsbruk i en snygg kulör.

Putsning av fasad på olika underlag

Det går att putsa många typer av underlag, men det gäller att välja rätt sorts puts. Det kan skilja sig lite eftersom olika material har olika sugningseffekt. Trä, som är ett organiskt material, suger exempelvis åt sig mycket fukt. Vid nybyggnationer där byggblock i exempelvis leca används, är putsning ett bra alternativ som ytbeläggning. Det skapar en helt tät vägg med dekorativ struktur. Det finns även olika sätt att förnya utseendet på ett tegelhus. Till exempel kan du slamma tegel. Det innebär att du lägger på en tunn puts på fasaden. Tegelstenarna lyser på så vis igenom. Därefter målas teglet i en valfri kulör. I våra steg för steg-instruktioner kan du läsa om hur du putsar ett tegelhus. Då syns inte tegelstenarna igenom utan fasaden blir helt slät med valfri struktur.

Fördelar med putsad fasad

  • I stort sett underhållsfritt (men behöver målas om efter 12 – 15 år)
  • Håller länge (behöver dock putsas om var 50:e år)
  • Det finns många färger att välja bland

Nackdelar med putsad fasad

  • Putsbruket kan spricka med tiden. Även om skadan är liten kan man ibland behöva putsa om hela väggen.
  • Relativt svårt att putsa utan erfarenhet. Vanligtvis behöver man hjälp av en fackman.

Precis som med andra fasadtyper behöver även putsade fasader målas om. Dock inte lika ofta som exempelvis trä. Väljer du vit puts upplevs den snabbare smutsig än en mörkare färg.

Olika typer av puts

Det finns olika typer av puts som används till olika underlag. Därtill finns även flera kvaliteter att välja bland. De fyra vanligaste putstyperna är:

  • Gipsbruk. Gipsbruk används främst för putsning av inomhusväggar. Putstypen är torrare och mer porös i sin textur än exempelvis cementbruk.
  • Cementbruk. För putsning utomhus används i regel oftast cementbruk. Putset består av en blandning av cement, sand och kalk.
  • Polymermodifierat putsbruk. Den här putstypen används också utvändigt och har vissa likheter med cementputs, men är betydligt hållbarare. Den kostar också mer och går att köpa i flera olika kulörer. Polymererna fäster väldigt bra på underlaget och spricker inte lika lätt som annat bruk. En stor fördel med den här typen av putsbruk är att du slipper måla ovanpå eftersom du kan välja kulör från början.
  • Akrylputs. Akrylputs kan läggas ovanpå cementputsade ytor. Bruket spricker inte lika lätt som andra typer.

Material och verktyg

  • Hink
  • Murslevar i olika storlekar
  • Vattenpass
  • Murarhink
  • Vattenkvast
  • Putsnät
  • Rätkäpp
  • Rivbräde
  • Vattenslang med strilmunstycke
  • Automatblandare
  • Putsbruk
  • Avdragslister
  • Avfettningsmedel
  • Grundputs
  • Infästningspunkter
  • Spik
  • Hammare

Köp ditt material till puts av fasad här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard
Hitta en expert som kan putsa ditt hus

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Så här putsar du hus

Förbered fasaden

  1. Rengör fasaden. Tvätta ordentligt för att få bort lösa partiklar och smuts. Det är bra att använda ett avfettningsmedel för att få bort all smuts ordentligt.
  2. Jämna väggen. Du behöver reparera eventuella skador samt fylla igen ojämnheter i väggen för att slutresultatet ska bli så jämnt och slätt som möjligt. Du kan använda vanligt putsbruk till reparationer. Gäller det stora skador i fasaden behöver du fylla igen med större murstensbitar och putsbruk.
  3. Vattna väggen. Innan du applicerar tunngrundningen är det bra att vattna väggen med vattenkvast.

Tips!

Lagom temperatur är A och O när du putsar fasad. Det ska inte vara under 5 grader och inte heller för soligt och varmt, eftersom putsbruket torkar för snabbt då. För- och sensommar brukar vara bra tid på året att putsa.

Tunngrunda

  1. Blanda till grundningsbruket. Du tillför mer vatten till putsbruket för att skapa en lösare och tunnare puts.
  2. Använd putsslev, trattspruta eller kalkkvast. Applicera över hela väggen och avsluta med att borsta över fogarna med en murarborste.
  3. Låt torka över natten. Efter att tunnbruket är applicerat ska det få torka under natten, det kallas för att putset ”brinner”. Då blir det inte lika kladdigt att sätta fast putsnätet sedan.

Sätt upp putsnät

  1. Skär till putsnät. Nätet ska vara lika stort som fasaden. Det används för att motverka sprickbildning i fasaden. 
  2. Fäst nätet. Nätet sätts uppifrån och ned, i långa våder och det ska överlappas med minst 10 centimeter. Även vid möten ska överlappningen vara 10 centimeter (fönster och balkar). Fäst nätet med infästningspunkter. Ju slätare väggen är, desto färre behövs men räkna med cirka 10 – 15 infästningspunkter per kvadratmeter. Det viktigaste är att nätet ligger mot väggen.
  3. Förstärk innerhörn. Det är bra att sätta upp en extra bit putsnät vid innerhörn eftersom risken för sprickbildning är större där.

Fäst avdragslister

  1. Fäst avdragslister. Avdragslisterna hjälper dig att dra ut putset jämnt. De ska sättas med ett mellanrum på 1 – 1,5 meter (ju större mellanrum, desto tyngre blir det att dra ut bruket). Fäst listerna i putsbruk eller genom att spika fast dem. Kom ihåg att kontrollera att listen sitter helt lodrätt genom att använda ett vattenpass. Fäst listerna ordentligt.
  2. Skrapa rent avdragslisterna. Efter att du fäst listerna i bruket måste du skrapa bort eventuellt gipsbruk som hamnat längs kanterna.
Du kan putsa tegelfasad själv och ge huset ett helt nytt utseende.

Putsa väggen

  1. Blanda till putsbruk. Utgå från anvisningarna på förpackningen.
  2. Vattna väggen. Det är viktigt att hålla väggen fuktig, annars kommer inte bruket att fästa.
  3. Kasta upp bruket på väggen. Det här momentet är ganska svårt om du inte tidigare har putsat. Det gäller att ta upp en klick bruk på sleven och ”slänga” på det underifrån och uppåt i en kastande rörelse. Kom ihåg att inte sätta något bruk på avdragslisterna.
  4. Jämna till putsytan. Använd en rätkäpp och dra den ovanpå avdragslisterna för att jämna ut bruket och för att få en slät yta.
  5. Fyll på med mer puts. Efter utslätningen syns det tydligt var på väggen det behöver fyllas på med mer bruk. Fyll på med puts och jämna sedan ut det genom att dra rätkäppen i en ”sågande” rörelse. Överflödigt bruk häller du tillbaka i hinken.
  6. Ta bort avdragslister. Så fort väggen är putsad och slätad ska du ta bort avdragslisterna. Spåren som blir kvar fyller du med putsbruk. Arbeta med en liten murslev för att fylla själva skåran och för att få fyllningen så jämn som möjligt. Om du är snabb kan du dra bort bruk från listerna innan det torkar och på så vis återanvända dem till nästa vägg.
  7. Träskura väggen. Innan putsytan torkat helt och hållet ska du träskura putsen med rivbrädet. Fukta först brättet och arbeta sedan med roterande rörelser över ytan tills den känns slät och fin.

Tips!

Det är viktigt att väggen som ska putsas är fuktig, annars suger murfogarna upp vatten. Resultatet blir ojämnt och murfogarna spricker snabbare.

Måla putsad fasad

När fasaden är putsad och bruket har torkat helt och hållet kan du måla huset. Det är inte särskilt svårt, men det är viktigt att fasaden är helt ren för att färgen ska fästa bra. Så här gör du:

  1. Täck och tejpa. Sådant som inte ska målas (fönster, dörrar och lister) ska täckas över med skyddsplast och tejpas.
  2. Borsta rent ytan. Använd en stålborste för att borsta bort lösa partiklar.
  3. Spola rent. Använd en vattenslang för att spola rent ytan.
  4. Rengör fasaden. Använd ett rengöringsmedel och borsta bort smutsen med en rengöringsborste.
  5. Laga eventuella sprickor. Om du skulle upptäcka några sprickor eller hål i fasaden måste de tätas innan du målar. Använd vanligt putsbruk till det.
  6. Måla fasaden. Välj ut en passande kulör och stryk först på med mindre pensel. Börja med detaljer och svårare områden som runt fönster och dörrlister. Använd sedan en roller för att måla de större ytorna.

Rappning av hus

Rappning, eller revetering som det egentligen heter, är en teknik som innebär att man klär en trävägg med fästmedel, träplugg, vassmattor (eller ståltrådsnät) och slutligen lägger på puts.

Vanliga frågor och svar

Priset varierar beroende på entreprenör, men ett generellt snittpris för putsad fasad ligger på 800 kronor per kvadratmeter (totalentreprenad).

Bygglov kan krävas när du förändrar bostadens utseende. Ska du exempelvis putsa en tegelvägg kan du behöva ansöka om bygglov. Det bästa är att kontrollera med byggnadsnämnden i din kommun.

Ja, det går men putsning kräver ett visst handlag. Det är inget för nybörjare. Du kan dock öva upp din förmåga på en mindre yta. Det är bland annat ”uppslängningen” av putsen som kan vara svår att få till, att få putsbruket att fastna på väggen. Det är också lite svårt att få väggen helt jämn om man saknar yrkesvana.

Ja, men då är det viktigt att du använder puts som innehåller kalksten och inte cement.

Puts består av cement och antingen sand, lera eller kalk.

En välskött putsad fasad kan hålla i över 50 år. Den kan dock behöva målas om oftare än så, särskilt om det är vit puts.

Du kan använda vanligt putsbruk för att täppa till sprickor. För att förhindra att putsen spricker brukar man använda ett särskilt nät, en armering, under putset.

Spola ren fasaden med vatten. Använd en rengöringsborste eller en grov svamp. Om fasaden är mycket smutsig kan du behöva använda ett milt rengöringsmedel.

Relaterade artiklar