Köp rätt markiser i sommar

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Markiser är praktiska av flera anledningar, till exempel skyddar de bra mot både kraftig sol och lättare regn och gör inomhusklimatet behagligare när det är som varmast. Dessutom är de smidiga att rulla in när du vill njuta av solen. Men det finns många olika varianter att välja bland och ännu fler priser – här får du tips inför valet.

Montering – jämför offerter

Markiser är betydligt dyrare än persienner, men samtidigt är de praktiska eftersom de både håller uteplatsen fri från regn och skyddar huset från extrem hetta när solen gassar på som mest. Med en fönstermarkis håller du kvar värmen på utsidan av fönstret. Priserna för i stort sett samma produkter kan skilja sig markant, ta därför in flera offerter från olika leverantörer. Jämför även vad kostnaden skulle bli om du antingen köper allt från en leverantör (både markis och montage) eller köper markisen från en leverantör och sedan utför montering själv, alternativt anlitar den lokala snickaren som hjälper dig med montaget.

Svårigheten att montera markiser skiljer sig också åt beroende på vilken fasadtyp du har, samt förutsättningar (fönstertyp, storlek och höjd, placering av stuprör och liknande). Är du osäker är det bättre att låta en erfaren montör hjälpa dig.

Markiser och terrassmarkiser

Förutom montaget behöver du även besluta kring vilken typ av markis du vill ha. Dels finns det olika typer, som manuella och automatiska, dels finns det olika material på vävar att välja bland. Automatiska markiser är dyrast men å andra sidan bekväma eftersom de känner av hur vinden blåser och när solen lyser som starkast – de fälls då in och ut av sig själva. Fördelen med det är att markiserna ser till att skugga fönstret även när du själv inte är hemma. Då kan du komma hem till ett svalt och behagligt inomhusklimat. Det finns även halvautomatiska markiser som du fäller in och ut med en kontroll samt manuella modeller som du vevar eller drar in eller ut.

Du behöver även välja material. Idag är den spinnfärgade (spinnfärgning innebär att färgen tillsätts under tiden som själva fibern tillverkas och innan tråden spinns) akrylväven vanligast för terrassmarkiser vilket beror på att den är mest vattentät, vilket gör att markisen fungerar som regnskydd. Även akrylväv och screenväv är vanligt för fönstermarkiser, de släpper igenom mer ljus och skuggar inte lika kraftigt som spinnfärgad akrylväv. Det billigaste materialet är tillverkat i polyester, det bleks lätt av solen och håller inte lika hög kvalitet i hård vind eller över tid.

Ett tips om du vill hålla kostnaden nere, med förutsättning att du redan har en gammal markis, är att enbart byta ut väven till något mer slitstarkt men behålla själva stommarna. Väven står för cirka 30 % av den totala kostnaden. Så har du redan kvalitativa stommar kan du spara en del på att behålla dem. En ny väv kostar cirka 6 000 kronor, medan hela terrassmarkisen kan kosta från 20 000 kronor.

Räkna in tillbehör

Kom ihåg att räkna in en skyddande kassett eller tak i priset, den brukar inte följa med när du köper markiser, men den är praktiskt eftersom den ökar livslängden på både väv och stommar. När du köper terrassmarkis ingår i regel aldrig kassetten eftersom man vanligtvis monterar terrassmarkisen under takstolarna där den får ett naturligt skydd.

Andra praktiska tillbehör är stormstag, vilket är ett stag med teleskopfunktion vilket gör att du kan haka fast bommen (den yttersta delen av markisen) i staget, vilket ger den ett extra skydd mot blåst. Det är användbart vid hård vind om du ändå vill ha markisen utdragen. Även ställbara armar är praktiska eftersom de möjliggör vinkling av markisen. När solen står högt vinklar du upp armarna något och när solen står lågt vinklar du ner dem istället.

Vanliga frågor och svar

Det är en markis som monteras på uteplatsen, exempelvis på en vägg för att skänka skugga över uteplatsen. En fönstermarkis å andra sidan placeras över fönster för att ge skugga åt insidan av huset.

De håller solens värme på utsidan av huset och bevarar ett behagligt inomhusklimat när solen gassar som värst. Om väven är vattentät kan markisen även fungera som ett regnskydd.

En terrassmarkis på 5 x 3 meter kostar från cirka 12 000 kronor (manuell).

De vanligaste måtten är 250 – 300 centimeter.

Relaterade artiklar