Innehåll i denna artikel
Olika typer av paneler
Vilken typ av panelbräda du väljer och hur du väljer att montera den har stor påverkan på husets utseende. Den kanske vanligaste typen av panel är så kallad lockpanel, den sitter i två lager där det innersta lagret har ett mellanrum som täcks över av en smalare läkt. Lockpanel monteras lodrätt.
Z-panel är en annan variant, namnet kommer från att panelens profil (från kortsidan) har formen av ett Z. Z-panel finns både med enkel och dubbel fas och kan monteras både stående och liggande. Den fasade kanten gör panelen enkel att ”klicka i” med nästa panelbräda.
Kom ihåg!
Om du ska förändra fasaden är det viktigt att du får arbetet godkänt av byggnadsnämnden innan du sätter igång. Det kan nämligen finnas lokala bestämmelser som du måste ta hänsyn till.
Oavsett vilken typ av panel du väljer är materialet oftast av gran. Det är ett kvalitativt och tåligt träslag som dessutom är förhållandevis billigt (gran växer trots allt över hela Sverige). Dyrare träslag är bland annat ceder och sibirisk lärk, båda omtyckta för sitt utseende (och som dessutom inte behöver målas).
Om du köper granpanel kan du välja om den ska vara grundmålad, trävit eller mellanstruken i valfri kulör. Det är bekvämt att köpa mellanstruken panel eller till och med färdig mellanstruken panel som du slipper måla.
Köp materialet till panelmontaget hos Byggmax
- Vindpapp
- Trägrund
- Grundolja
- Trådspik
- Täckfärg
- Ytterpanel
- Fönsterbleck
Montera panel – steg för steg
- Sätt upp vindskydd. Under panelen ska det sitta ett vindskydd som täcker isoleringen. Du kan använda gips eller vindväv (det är enkelt att häfta upp väven med häftpistol). Överlappning ska vara minst 10 centimeter och du fäster ändarna över en regel.
- Skär upp hål. Där väven täcker fönster och dörrar skär du upp hål, spara dock cirka 20 centimeter väv runt hålen, det behövs för att du ska kunna fästa väven i karmarna.
- Montera luftspalt. När du monterar fasadpanel ska du först montera luftspalten som sitter bakom. Montera reglar á 45 x 45 millimeter horisontellt med ett CC-mått på högst 60 centimeter. Reglarna fästs ovanpå vindpappen. Använd 100 millimetersspik.
- Montera luftspalt runt fönster och dörrar. Använd samma reglar (45 x 45 millimeter) men sätt dem dubbelt (ovanför varandra) runt fönster och dörrar, då blir det enklare att fästa fodret sedan.
- Mät ut placering av överbleck. Överblecken sitter ovanför fodret till både fönster och dörrar och bleckens bredd ska vara samma som fodrets överdel. Fäst först en spikregel som du sedan kan montera överblecken (och panelen) i.
- Förbered elektriska installationer. En elektriker bör nu förbereda den elektriska installationen som du ska ha inuti ytterväggarna, exempelvis för ytterbelysning eller eventuella eluttag.
- Kapa panelbrädor. Mät utifrån ditt hus och kapa sedan panelen i rätt längd. Kom ihåg att kapa nederkanterna i vinkel (droppnäsa på 15°). Panelen monteras så spetsen (droppnäsan) är utåt, då droppar regnvattnet av brädan enklare.
- Förbered ändträet. Ställ helst alla panelbrädor med ändarna i en hink med grundolja, gärna över natten. Då suger de upp olja och får på så sätt ett bättre fuktskydd.
- Sätt upp panel. Börja i ett hörn och var noggrann så att den första brädan hamnar helt lodrätt – använd vattenpass. Spika upp panelen med två galvade trådspikar á 75 millimeter. Det går även att skruva panelen, men det är lite svårare att ta loss en enskild panelbräda om det skulle behövas i framtiden, medan den spikade brädan enkelt bänds bort.
- Kontrollera med vattenpass. Fortsätt spika upp panelen och kontrollera ständigt med vattenpass så att brädorna hamnar i lod.
- Vid fönster och dörrar. Om du ska montera ett överbleck ska panelbrädorna luta 2 centimeter över plåten och avslutas i en snedskuren droppkant på 15°. Där överbleck inte används låter du panelbrädorna sluta med ett rakt snitt och kant i kant med karmen.
- Måla panelen. När all panel är uppe är det dags att måla panelen, det gör du innan du monterar alla knutbrädor och foder.
Knutbrädor
- Grundmåla och mellanstryk. Det är enklast att göra det innan du monterar knutbrädorna.
- Såga rakt. Det blir snyggast att såga knutbrädorna rakt, även om de inte håller lika länge som snedskurna. Men eftersom ett hus inte kommer ha särskilt många knutbrädor kan det ändå vara värt att byta ut de lite tidigare för att få ett snyggare utseende.
- Två bredder. Knutbrädor ska ha två olika bredder, då ser det jämnt ut från bägge håll. Det beror på att den ena brädan går ut hela vägen till knuten, medan den andra brädan endast går fram till den första brädan. Är den ena brädan bredare kommer knuten se jämnbred ut.
- Montera den smala brädan först. Se till att brädans ytterkant hamnar i linje med panelbrädorna på fasaden. Använd en spillbit som stopp så är det enklare att få den kant i kant.
- Fäst den breda brädan. Montera den kant i kant med den smala knutbrädan.
Vanliga frågor och svar
Det är en fasad bestående av spontade panelbrädor. Med spont menas att brädorna har spår som kan kilas ihop en efter en, eller efter eller på varandra.
Det är en panelbräda vars kortsida har en profil som ser ut som ett Z.
Börja uppifrån om du monterar den liggande panelen med spikbleck. Spikar du upp panelen är det enklast att börja nedifrån.
Minst 20 millimeter per sida.
Det är inte att rekommendera eftersom spikpistolen skjuter in spiken lite för djupt, vilket kan orsaka fuktinträngning vid spikhuvudet.