Vindskydd till altanen – tre olika alternativ

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Med ett vindskydd får du ut mer av uteplatsen eftersom du kan njuta av att sitta ute även när det blåser. Det finns olika typer av vindskydd, exempelvis olika höjder och utseenden. Här går vi igenom vad som är bra att tänka på vid köpet.

Storleken

Vindskydd finns i många storlekar och ser ut på olika sätt. Ett vindskydd är som en separat (ibland flyttbar) vägg. Det är en fördel att välja ett flyttbart vindskydd eftersom vinden ständigt förändras. Något som är viktigt att tänka på, särskilt om du ska bygga vindskydd till trädgård eller altan, är att inte bygga för stort, då kan det nämligen klassas som plank – vilket kräver bygglov. Du kan heller inte placera vindskyddet närmare än 4,5 meter från grannars tomtgräns utan att få ett godkännande först.

Olika typer

Det finns olika typer av vindskydd, bland annat:

 • Skärmvägg. Skärmväggar finns att köpa i olika storlekar och höjder. De kan antingen vara fast monterade mot fasaden eller vara flyttbara. Fördelen med att bygga skärmvägg till altan är att du enkelt monterar dem där de behövs. Vill du slippa insyn väljer du ett högre skärmskydd. Det finns även varianter där den övre delen av skärmväggen består av glas, vilket ger bättre utsikt samtidigt som det skyddar mot vinden.
 • Utdragbar skärm. Ett billigare och mer flexibelt alternativ till skärmväggen är den utdragbara skärmen. Den fungerar ungefär som en rullgardin fast åt sidan. Du monterar själva fästet i fasaden. Sedan kan du enkelt dra ut skärmen som är tillverkad av kraftfull polyester. En fördel med den här varianten är att du enkelt drar in skyddet när det är vindstilla.
 • Plank. Ett plank är en mer permanent lösning och fungerar som ett kombinerat vindskydd och insynsskydd. Tänk på att planket som mest får vara 1,8 meter högt och måste stå inom 3,6 meters avstånd från huset (en- eller tvåbostadshus) – annars krävs bygglov.

Genomsläppligt eller tätt vindskydd?

Det är lätt att tro att ju tätare vindskyddet är, desto bättre skyddar det mot vind. Men det stämmer inte riktigt. När vindskyddet är helt tätt, exempelvis ett tätt plank byggt av överlappande brädor, bildas de lätt virvelvindar som tar sig över planket och ner i en cirkulär rörelse. Ett genomsläppligt vindskydd till altan i trä, till exempel ett vindskydd med spjälor, en häck eller en flätad skärm, är bättre som vindskydd. Här släpps en del vind igenom vindskyddet, men vinden passerar väldigt långsamt, vilket gör att det ändå upplevs vara lä på den andra sidan av vindskyddet. Bra alternativ till täta plank är därför en högre häck, en spaljé med klängväxter eller andra alternativ av genomsläppliga vindskydd där träribborna har ett utrymme mellan varandra.

Hitta en expert som kan bygga vindskydd till altanen

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 88 146 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Tre prisvärda vindskydd

Har du varken tiden eller orken att bygga ihop ditt eget vindskydd kan du med fördel köpa ett färdigt. Här listar vi tre olika modeller av vindskydd.

1.     Utdragbar skärm från Jabo

 • Höjd:  1 200 millimeter
 • Bredd: 3 000 millimeter

Egenskaper: Ett flexibelt vindskydd från Jabo. Tillverkad i svart och kraftfull polyester och levereras med väggfästen, stolpfästen och golvinfästning i svart aluminium. Eftersom det inte är en permanent vägg behöver du inget bygglov för att använda skärmväggen. Fungerar optimalt för att minska insyn och skydda mot vind och sol. Skärmen sitter inrullad i en kassett som du fäster i väggen genom medföljande konsoler. Du behöver även montera upp en ändstolpe dit skärmen dras ut och fästs. Det går att tvätta polyestertyget vid behov (milt tvättmedel och varsam tvätt).

Köp här

2.     Svart skärm med horisontella stavar från Haderup Garden System

 • Höjd:  1 600 millimeter
 • Bredd: 1 600 millimeter

Egenskaper: Ett stilrent vindskydd i svart färg byggt av horisontellt liggande stavar. Skyddar bra mot både insyn, sol och vind. Tillverkad av hyvlad gran. Vindskyddet monteras med staketstolpar och kan exempelvis fästas i fasaden. Hålen mellan stavarna gör att vinden långsamt kan passera, vilket motverkar virvelvindar.

Köp här

3.     Designskärm från Jabo

 • Höjd:  1 590 millimeter
 • Bredd: 790 millimeter

Egenskaper: Ett dekorativt vindskydd tillverkat i underhållsfritt kompositmaterial. Skärmen kan enkelt monteras med andra skärmar genom gångjärn och på så vis bilda en snygg vikvägg. Finns att köpa i antingen svart eller vitt.

Köp här

Vanliga frågor och svar

Om du vill kunna se ut över vindskyddet bör det inte vara högre än 160 centimeter. Du får sätta upp vindskydd utan bygglov om det är lägre än 180 centimeter samt står minst 4,5 meter från tomtgränsen.

Det finns många olika typer av vindskydd och således många prisklasser. Här listar vi tre varianter från 1 600 kronor.

Du kan hitta både utdragbara skärmar, permanenta staket och plank samt dekorativa skärmväggar.

Relaterade artiklar