Måla hus – det här behöver du tänka på

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Har du insett att det är dags att måla om huset? En fasadmålning är både tidskrävande och kan kosta en del. Väljer du att måla huset på egen hand kan du dra ner kostnaderna rejält. Det finns förstås en hel del saker att känna till innan du sätter igång, som vilken typ av färg du bör satsa på samt hur grundarbetet går till. Vi ger dig tipsen och en smidig steg för steg-guide som berättar precis hur du ska göra för att måla huset på ett professionellt sätt.

måla hus

Välj rätt fasadfärg

Det första du behöver göra innan du ska måla huset är att införskaffa de material och verktyg du kommer att behöva. I den här texten syftar målningen på träpanel, alltså inte betong eller stenhus, även om sådana hus också kan målas. Det vanligaste (och enklaste) när du målar hus är att välja samma färgtyp som tidigare. Men kanske ska du måla obehandlat trä? Då finns det flera färgalternativ att välja bland, bland annat:

  • Akrylatfärg
  • Alkydfärg
  • Hybrid- och emulsionsfärg
  • Linoljefärg
  • Slamfärg
  • Täcklasyr
  • Lasyr

Tänk på att vädret ska vara torrt när du målar, men om det i värsta fall kommer en skur finns det väderskydd till fasadmålning, de är som ett tak som skyddar när det regnar.

Köp din fasadfärg här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard
  • Akrylatfärg. Akrylatfärg på fasad är en användbar färg som fungerar både när du ska måla om huset och vid nymålning. Akrylatfärg skapar en skyddande yta på träet vilket gör det mer väderbeständigt. Kvaliteten kan dock skilja sig en del mellan olika akrylatfärger och det är inte alltid det bästa att välja den billigaste varianten. Den här färgtypen finns med både matt och glansig yteffekt.
  • Alkydfärg. Alkydfärg har lite andra egenskaper än akrylatfärg, som lägger sig som ett skyddande skikt ovanpå träet. Alkydfärg går istället ner i träets fibrer. Bägge färgtyperna står dock emot väder och vind ungefär lika bra. Alkydfärger är enkla att applicera och effekten blir en blank och hård yta. Färgen är dessutom kompatibel med metall.
  • Alkydoljefärg. En typ av oljefärg till träfasad som fungerar bra på såväl knutar och foder som vindskivor. När oljefärgen torkat får den en fyllig och vattenavvisande yta.
  • Hybrid- och emulsionsfärg. Hybrid- och emulsionsfärg är en fasadfärg som ger lite av akrylatens och alkydens bästa sidor i en och samma mix. Den här fasadfärgen består nämligen av en kombination av både alkydolja och akrylatfärg. Kombinationen ger färgen en mycket hållfast yta där både glans och pigment bevaras under lång tid. Hybrid- och emulsionsfärg ger dessutom ett effektivt skydd mot ytmögel.
  • Linoljefärg. Linoljefärgen hör till ett av de mest klassiska färgvalen när det kommer till att måla hus. En fördel med linoljefärg är att du inte behöver införskaffa någon specifik typ av grundfärg. Linoljefärg är ett av de billigaste alternativen av fasadfärger. Torktiden är dock längre än normalt (cirka 24 timmar) och färgen har inte lika lång livslängd som exempelvis akrylat- och alkydfärger.
  • Slamfärg. Slamfärg är också en klassiker och den mest kända varianten i Sverige är Falu rödfärg. Slamfärg består inte av särskilt mycket bindemedel, vilket gör att färgen tillåter träet att andas, något som både ökar träets livslängd och ger färgskiktet en längre varaktighet.
  • Täcklasyr. Om fasaden tidigare varit målad med täcklasyr är det bäst att fortsätta med samma färgtyp. Den egentliga skillnaden mellan täcklasyr och exempelvis akrylat- och alkydfärg är att täcklasyren bevarar träets känsla. Täcklasyr ger däremot inte ett riktigt lika bra skydd mot väder och vind.
  • Lasyr. Lasyr är ett alternativ för dig som vill låta träets naturliga utseende lysa igenom eftersom lasyren är genomskinlig. Lasyren ger dessutom ett bra väderskydd men behöver också målas om oftare än akrylat- och alkydfärg.
Hitta en expert som kan måla huset

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Grundarbetet – något av det viktigaste vid fasadmålning

När du väl bestämt dig för att måla om huset vill du säkert komma igång med färgstrykningen direkt. Men själva fasadmålningen står faktiskt endast för cirka 20 % av det totala arbetet. Grundjobbet är det som tar längst tid. Ju noggrannare du är, desto bättre blir slutresultatet. Grundarbetet innefattar fasadtvätt, slipning och eventuella lagningar. Så här ser stegen ut:

  1. Fasadtvätt. Eftersom du kommer att måla om fasaden efter grundarbetet är det lika bra att börja täcka in fönster och lägga ut skyddsplast på marken. Skölj av hela fasaden med vatten och skrubba sedan med antingen diskmedel, såpa eller miljömärkt fasadtvätt. Det finns även särskilda mögel- och algmedel som kan vara bra om fasaden är angripen av påväxt.
  2. Låt verka. Låt medlet verka i cirka 15 minuter innan du sköljer av fasaden. Även om högtryckstvätten är en riktigt effektiv maskin bör du helst undvika att använda den på träfasad, eftersom den hårda strålen kan göra flisor i träet.
  3. Skrapa och slipa. Efter rengöring är det dags för skrapning och slipning. Använd en kniv för att känna på olika delar av träet. Om det känns mjukt kan det betyda att plankan är rutten och behöver bytas ut. Använd en bra skrapa för att få bort flagnande färg. Du kan använda särskilda värmepistoler för att lättare få bort färgen.

När all färg är borta och du bytt ut skadat trä kan du äntligen börja måla.

Så målar du huset – steg för steg

Börja med att checka av inköpslistan, du behöver stege eller byggnadsställning, färgskrapor, borste, grundolja, grundfärg, toppfärg, täckmaterial (skyddsplast och maskeringstejp), roller och penslar.

  1. Grundolja. Börja med att måla på grundolja på skarvar och ändträ, se till att torka bort överflödig olja efter att den har fått verka i cirka 30 minuter. Nu kan du köra igång med grundmålning. Följ instruktionerna och torktiderna för de produkter du köpt. Om du upptäcker sprickor i träet under arbetets gång kan du fylla i dessa med målarfog efter själva grundmålningen.
  2. Toppfärg. Efter att grundfärgen torkat är det dags att stryka på toppfärgen, även här ska du följa leverantörens instruktioner om hur många gånger du ska måla och hur länge färgen ska torka. Stryk inte på för tjockt med färg, det riskerar att skapa fula ränder och ge ett flammigt intryck. Dessutom kan färgen släppa i större sjok. Färgen ska vara helt torr innan du stryker på nästa lager.

Vanliga frågor och svar om att måla hus

Eftersom man inte målar om huset särskilt ofta uppstår det ofta frågor när det är dags att måla huset. Här har vi samlat våra vanligaste frågor om att måla hus.

Priset beror på husets storlek och därmed hur mycket grundfärg och toppfärg som behövs. Om du inte har verktyg sedan tidigare får du även lägga på den kostnaden. Målar du huset själv kostar det inte särskilt mycket, utöver själva materialen. Om du väljer att anlita en firma får du räkna med cirka 350 – 600 kronor i timmen. En professionell målare hinner med att måla cirka 2 – 4 kvadratmeter i timmen. Kom ihåg att du kan använda ROT-avdraget för fasadmålning.

Räknar vi även in material för grundarbetet behöver du färgskrapor, eventuellt värmepistol, kniv och material om du behöver byta ut skadade plankor (trä, såg, hammare, spik, kofot och eventuellt cirkelsåg). Du behöver även stege, styva borstar, rengöringsmedel, skyddsmaterial, grundolja, grundfärg, toppfärg och målarpenslar. Kom ihåg att vissa typer av paneler kan behöva särskilda verktyg. Längre upp i texten beskrivs de vanligaste redskapen som krävs.

Ofta räcker det med att måla om huset vart 10:e till 15:e år. Du behöver dock tvätta fasaden oftare. Det gör att färgen håller längre.

De vanligaste färgtyperna för fasadmålning är alkyd- och akrylatfärg, hybrid- och emulsionsfärg, linoljefärg, slamfärg, täcklasyr och lasyr.

Täcklasyr kan målas över med täcklasyr som innehåller vattenburen akrylat.

Är huset tidigare målat med laserande färg, bör du använda täcklasyr. Men i slutändan handlar det om vilken känsla du föredrar. Täcklasyr behåller träkänslan i panelen, akrylat får ett plastigare och mer glansigt utseende. Täcklasyr skyddar dock inte lika bra som akrylatfärg.

Helst ska du använda samma typ av färg när du målar om, men det går att måla med täcklasyr på oljefärg om den är vattenbaserad.

Det görs ständigt nya tester för att se vilken fasadfärg som är bäst. I flera nya tester har Nordsjö (One Super Tech) vunnit, det är en akrylatfärg.

Relaterade artiklar