Så målar du dina gamla spegeldörrar

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~7 minuter

Spegeldörrar blev vanliga i slutet av 1700 talet. Man kan se på dörrens speglar och konstruktion hur gammal den är. Gamla vackra spegeldörrar skapar karaktär och ger en varm känsla i hemmet. Företag som arbetar med byggnadsvård brukar sälja gamla spegeldörrar, men man kan idag också köpa helt nyproducerade sådana. Det är dock en annan känsla i en gammal dörr, och att istället måla om en dörr lönar sig ekonomiskt och är bättre för miljön. Att måla om dina spegeldörrar är ett enkelt sätt att förändra och ge ditt hem ett nytt och fräscht intryck, här beskriver vi steg för steg hur du gör.

måla spegeldörr

Förberedelser


Innan du börjar är det bra att se till att du har täckt golvet så du skyddar det mot spill. Ventilation är viktigt, men tänk på att det inte får blåsa upp damm på den nymålade dörren. Är luften fuktig när du målar, så virvlar smådamm inte upp lika lätt. Ett knep är att sänka värmen i det rum där du målar, samt att innan du börjar, sätta in hinkar med vatten. Det är skönt att ha bra med plats runt om där du står och målar. För bästa resultat gäller det att vara effektiv och noggrann, se till att du har allt hemma innan du sätter igång. Ta reda på torktiden för varje färg så blir det lättare att planera din målning. Här har vi beskrivit hur du gör när du målar om dina gamla spegeldörrar som du har inomhus.

Målarens 3 bästa tips

  • Köp kvalitet det lönar sig.
  • Var noga med underarbetet.
  • Lägg penseln i en plastpåse mellan strykningarna så behöver du inte tvätta den så ofta.


Det här behöver du ha innan du sätter igång: Verktyg: skruvmejsel, bockar eller bord, slipkloss, planslip, pensel för kvistlack, snedställd lackpensel, miniroller, moddlare pensel (bred och tunn), liten spackelspade, eventuellt varmluftspistol, trasa. Material: Sandpapper 120, maskeringstejp, målartvätt, shellack (om du har kvistar), grundfärg, snickerifärg, eventuellt spackel eller plastic padding, täck plast eller papper för golvet.

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard


Måla gamla spegeldörrar – så här gör du:

Underarbete

1. Lägg dörren på bockar eller något annat så att den står stadigt och är lätt att vända.

2. Skruva bort handtag, nyckelbeslag och andra detaljer. Går det inte att skruva bort dem så skyddadem med tejp så att de inte får färg på sig. Fyll gärna ihåligheterna med papper så att det intekommer in damm eller färg. Gångjärnen kan gärna vara kvar och målas i den färg som du väljer ha pådörrkarmen.

3. Tvätta dörren. Till det använder du en vanlig tvättsvamp och målartvätt. Det är viktigt att dörren ärhelt torr innan du går vidare till nästa steg.

4. Nu är det dags att ta bort gammal färg på din dörr om du inte har en trä-ren dörr. Färg som sitterlöst kan du försiktigt skrapa bort med exempelvis en spackel. Har du en varmluftspistol lossnar färgenofta ganska lätt och man kan dra av större bitar av färgen.

5. Därefter slipar du hela dörren. På speglarna och de plana bitarna är det enklast att använda sig aven planslip, det går också bra att slipa för hand med sandpapper och slipkloss. Slipa med ett grövresandpapper, exempelvis korn 120. Ytan ska vara slät men inte len, färgen fäster bäst när trät är liteuppruggat. Om du slipar med planslip gäller det att se upp så att kanterna på speglarna inte blirrunda. För att komma åt vid kanterna och på profilerna behöver du slipa för hand. Du kan göra dettautan kloss eller så lindar du sandpapper rund en långsmal träbit.

6. När du slipat klart dammsuger du noga och torkar dörren med fuktig trasa. Det är viktigt att få bortallt slipdamm så att det inte fastnar i färgen när du börjar måla.

7. Om du ska måla gångjärnen slipar du dessa innan du målar dem. Ska du inte måla dem så tejpaöver dem med maskeringstejp.

8. Om din dörr har kvistar och du inte vill att dessa lyser igenom så behöver du måla ett skyddandelack över dem. Lacken förseglar kvistarna så att inte kåda kan tränga igenom färgen. Du behöver intemåla hela dörren, bara på själva kvistarna. Gör två strykningar med lacken.

9. Har du ojämnheter i dörren så spacklar du i dessa med spackel eller plastic padding. Låt kvistlackoch spackel torka.

10. Slipa och damma av. Spackla en gång till om det behövs, ibland sjunker spacklet in så att manbehöver spackla flera gånger.

11. Måla dörren:

Grundmålning:
– Börja med att måla de snedställda profilerna i spegeln. Använd den snedställda lackpenseln.
– Därefter tar du minirollern och målar mittendelen av spegeln. Efterstryk med den bredamoddlarpenseln, den gör att du får en fin yta.
– Efterstryk de snedställda profilerna med den snedställa lackpenseln.
– Ta trasan och torka bort färg som kommit utanför spegeln. Gör man inte detta finns risk för attfärgen torkar och man får en kant.
– Måla dörrens kanter, ramen och alla platta delar på dörren med rollern.
– Efterstryk med moddlare.Är dörren trä-ren målar man två gånger med grundfärg, en redan målad dörr räcker det med enstrykning av grundfärgen.

Dörrfärgen:
Gör samma procedur som med grundfärgen.
– Börja med de profilerade kanterna
– Måla de stora delarna i mitten med minirollern.
– Efterstryk profiler och mittendelen med moddlaren.
– Torka bort färg som kommit utanför spegeln.
– Måla ramen och kanterna; först med roller, avsluta sedan med att dra moddlaren i långa drag iträets riktning.


För att få en jämn färg behöver man ofta måla två gånger med den slutliga färgen. Slipa lätt mellan strykningarna med ett fint sandpapper och torka av noggrant.

Vilken pensel ska jag använda?

Priset på penslar varierar mycket, och man kan säga att man får det man betalar för. En billigare pensel kan vara bra till vissa projekt, men en dyrare pensel är ofta bättre. Det finns en uppsjö med olika modeller av målarpenslar. Vilken typ av pensel du ska använda beror både på vad det är du ska måla, och vilken typ av färg du målar med. Olika modeller av penslar passar för olika projekt. Ofta använder man flera olika penselmodeller under ett och samma arbete. Exempelvis har vi till vårt projekt med att måla gamla spegeldörrar valt; en minroller för stora ytor, en snedställd pensel för snedställda ytor och en platt och tunn pensel för ytfinish. Ska du måla mycket och länge kan det vara bra att ha en pensel som ligger bekvämt i handen. Penslar har olika typer av hår; nylon, polyester, naturborst eller blandborst vilka passar för olika typer av måleriarbeten.

Välj rätt färg

Troligen kommer du inte att måla om dina spegeldörrar så ofta. Därför är det ännu viktigare att satsa på kvalitét, att välja rätt färg och inte bara rätt kulör. I färghandeln får du hjälp med vilken typ av färg du ska välja till dina spegeldörrar. Finns inte den kulör du letar efter kan de flesta handlare blanda till en kulör efter dina önskemål. Det kan vara bra att spara koden på kulören man blandat till dig, om du senare vill måla flera dörrar i samma färg.

Vilken glans ska jag välja?

Ju högre glans en färg har desto blankare blir ytan. Glans 40 eller högre passar bra till trädörrar. En blankare yta är lättare att hålla ren, men svårare att få till när man målar.

Om du har en dörr med stora skador

Gamla dörrar har varit med om mycket och ibland finns stora skador i trät. Större hål och sprickor kan lagas med kemiskt trä som också kallas för Plastic Padding. Det är en spackelmassa som blir hård som trä och är enkel att slipa ner.

Olika sätt att måla en spegeldörr

En och samma dörr kan få helt olika utseenden beroende på vilken nyans av färg du väljer. Många väljer att måla hela dörren i samma kulör, men vill man ha en dörr som sticker ut lite kan man ha olika färger på speglar, profiler och ram. För att få en höjd i spegeln kan du måla listerna med en något mörkare nyans av samma färg. I till exempel ett barnrum kan man måla speglarna i en färgglad färg och ramen i en mer neutral färg. Har man barn som tycker om att måla eller lär sig skriva, kan man måla en av speglarna med tavelkritefärg. Utöver att måla dörren på olika sätt kan man också påverka dess utseende genom att byta dörrfoder, alltså den ram som är runt hela dörren.

Så här tar du hand om överbliven färg

Får du färg över så mår den bäst av att färgburken förvaras skyddad från direkt solljus och heller inte utsättas för frost. Är det bara lite färg kvar i burken kan du hälla över det i exempelvis en tätslutande syltburk, och förvara det på samma sätt som färgburken. Färgburkar som är slut, eller gammal färg ska inte slängas i den vanliga sopen utan lämnas in på en särskild återvinningscentral eller miljöstation.

Lämna bort spegeldörrarna för målning

Vill man inte måla om dörrarna själv, kan man lämna in dem till en fackman. Det går oftast mycket fortare än att måla själv och resultatet kan bli jämnare. Priset för arbetet variera och beror på om dörren är målad sedan tidigare och hur mycket tid de behöver lägga ner på underarbetet. De flesta målerifirmor tar ett timpris runt 580kr/timmen. Det finns två sätt att måla om dörren på. Sprutlackering är ofta mycket hållbart och ger en slät och jämn yta, medan målning med pensel ger mer liv i ytan. Det är en smaksak vilket man tycker är finast så be om att få se prov på de olika teknikerna så du vet hur resultatet kommer att bli.