Kalkfärg – så lyckas du

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Kalkfärg är den senaste trenden inom heminredning. Det är en vattenbaserad målarfärg bestående av kalkmjölk (en uppslamning av våtsläckt kalk) i vatten. Resultatet blir en levande vägg med olika skiftningar i färgen.

Förarbete

Innan du kan komma igång med att blanda kalkfärg behöver du förbereda rummet. Börja med att kontrollera väggarnas skick. Behöver hål spacklas igen och slipas? Börja i så fall med det. Kom ihåg att skydda golvet och taket samt detaljer runt dörrar, fönster och uttag med maskeringstejp och papp eller en filtduk.

Det är lite annorlunda att måla med kalkfärg än vanlig målarfärg då den absorberas på ett annat sätt. Det är därför viktigt att du förbereder underlaget genom att tvätta av alla väggar med målartvätt. Tänk på att du behöver grunda med en primer om du målar på tapetserade eller mycket blanka ytor. Det går dock bra att måla direkt på ett omålat underlag eller ytor som är matta, men först ska du tvätta rent.

Du kan köpa kalkfärg som är färdigblandad eller sådan du blandar själv. Ska du blanda kalkfärg själv behöver du en hink, vatten, elvisp eller betongvisp samt en måttsats.

Kryssmåla

Om du vill skapa en skiftande färg i väggen och verkligen få kalkens egenskaper och synas, ska du kryssa dig över väggen. Börja i det översta hörnet och dra en bred pensel i ett kryssmönster samtidigt som du jobbar dig diagonalt över väggen (du ska avsluta i det nedersta motsatta hörnet). Långa penseldrag ger ett lugnare intryck medan kortare ger väggen mer intensitet och liv. Det är viktigt att du målar väggen på en gång, annars kommer vissa penseldrag att torka, vilket kan se flammigt ut. Var inte orolig om färgen ser ojämn och flammig ut direkt efter applicering. Kalkfärgen ser ut så när den är fuktig, men den blir jämn när den torkat.

Utsatta ytor

Om du ska måla med kalkfärg i köket eller badrummet är det viktigt att du avslutar med ett lager skyddande sealer. Den står pall mot fläckar. Applicera sealern först när kalkfärgen torkat helt och hållet. Applicera sealern med en roller och lägg på ett rikligt lager. Kom ihåg att kalkfärgen blir mörkare med sealer, det är därför bra att provmåla lite på ett ställe som inte syns som tydligt, eller på en skarvbit.

Kalksten

Vanliga frågor och svar

Det är en vattenbaserad målarfärg som innehåller kalk.

Det finns kalkfärg både för inomhus- och utomhusbruk. Det går även att måla om möbler med kalkfärg, det skapar ett patinerat utseende.

Ja, men beroende på vad du målar (möbler, väggar eller ytterfasaden) kan du behöva en sealer och en primer. Målar du med kalkfärg i köket eller i badrummet bör du lägga en sealer ovanpå färgen, då får den ett skyddande lager som inte suger upp fukt. Ska du måla över en tapet ska du prima väggen först.

Eftersom kalkfärgen är ganska transparent krävs det ofta flera strykningar, vilket tar längre tid. Kalkfärgen suger även upp fukt och måste därför täckas med en sealer om den ska användas i våtrum.

Relaterade artiklar