Måla köksskåp och lådor

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~3 minuter

Ett gammalt kök kan snabbt få en uppfräschning genom ny målarfärg. Det är ett prisvärt sätt att förnya köket utan att betala för en totalrenovering och det är även mer miljövänligt.

måla kök

Förarbete och grund

Innan du börjar med att måla köksskåp och lådor behöver du göra en del förarbete. Börja med att bestämma var du ska hålla till. Du behöver en plats med god ventilation och utan damm. Det är bra om ingen behöver passera genom utrymmet medan färgen torkar för att undvika att damm fastnar på ytan. Du behöver också täcka golvet samt införskaffa färg, penslar eller roller av god kvalitet.

Om du har helt obehandlad träet kvistar kan du med fördel använda kvistlack för att undvika att dessa skiner igenom med tiden. Är ytan däremot redan målad eller lackad måste du slipa ytan med fint sandpapper, tvätta delade luckor och lådor i trä räcker det att du tvättar av ytan och låter den torka innan målning. bort damm och sedan låta ytan torka. Du kan också våt slipa och på så vis slippa damm som flyger omkring.

Skavanker, frästa spår och grundfärg

Om du ska måla ytor med repor eller frästa spår kan du täcka igen dessa. Du behöver då inte köpa nya släta luckor till ditt kök. Det finns några olika sätt att fylla igen skador eller fräsningar. Exempelvis kan du spackla, eller använda träfyllning och uretan spackel. När du har spacklat måste du återigen slipa luckan eller lådan så den blir helt slät. Glöm inte att torka bort allt damm innan du börjar måla köksskåp och lådor.

Om du vill använda dig av grundfärg, eller primer som det också kallas, kan du göra det. Det förhindrar att den gamla färgen lyser igenom och kan minska antalet strykningar som behövs med den färg du önskar. Du kan på så vis spara både tid och pengar med grundfärg. När du grundat måste du finslipa igen så att ytan blir ruggad och slät. Annars fäster inte färgen tillräckligt bra.

Målning

Det är viktigt att välja en färg av hög kvalitet och som har en hård yta. Lämplig finish att måla köksskåp och lådor med är satin, halvblank eller högblank. Finishen kan också heta halv glans eller glans. Detta är viktigt då dessa ytor står emot påfrestningar bra och är lätta att torka rent. De samlar inte heller damm. Du kan välja att måla både med pensel eller en fin skumgummiroller.

Det är viktigt att inte använda för mycket färg på pensel eller roller när du målar. Om du gör det kan färgen rinna och orsaka färgdroppar på kanter eller i detaljer. För att bevara detaljer i ytan måste du vara extra försiktig och måla tunna lager färg. Var också noga med att låta färgen torka ordentligt enligt tillverkarens anvisningar. På så vis undviker du ojämn färg i slutresultatet och att ytan blir klumpig eller spårig.

Slutresultat

Genom att måla om, och kanske byta handtag, förhöjs kökets utseende markant. Vill du göra köket ännu snyggare och få fräschare skåp och lådor kan du även måla dess insidor. Du har nu renoverat ditt kök på ett enkelt och billigt sätt. Vill du dock vara helt säker på att få en helt felfri finish kan det vara en god idé att anlita ett företag för att måla köksskåp och lådor.

Nästa steg – Köp färg och penslar

skånska byggvaror
Byggvaror på nätet och i butik.
Till hemsidan
Visa Mastercard