Sätt färg på taket – lyft hela rummet

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Skapa mer liv i hemmet genom att färgsätta taket. Tidigare har innertaken ofta varit opersonliga, tomma och vita fält. Nu ligger det i tiden att måla taket – det skapar ett mer harmoniskt uttryck i rummet.

Tips när du väljer takfärg

Det finns en anledning till att innertak ofta målas vita, det öppnar upp rummet och gör att takhöjden känns högre. Men samtidigt kan en dov och något mörkare färg göra rummet mysigare och mer inbjudande. Vilken takfärg du ska välja beror mycket på hemmets förutsättningar. Det kan bi effektfullt att måla taket i samma färg som väggen, men det beror på hur stort rummet är, hur många fönster det finns och hur högt i tak det är. Här är några saker att tänka på när du väljer takfärg:

  • Takhöjd. Om du har generös takhöjd hemma kan du välja i stort sett vilken färg som helst, även mörkare färger.
  • Obalans. Vit är en färg som inte finns med i färgcirkeln, det innebär att vitt ofta står i ganska stark kontrast mot alla andra färger. Har du mycket färg i ett rum kan ett vitt tak kännas obalanserat och oharmoniskt. Det kan vara bättre att utgå från väggfärgen och välja en ljusare nyans av samma färg till taket.
  • Mörka färger. Ett mörkt innertak fungerar bra i sovrum, både mindre och större. I stora rum eller i hem med öppen planlösning kan ett mörkt tak dock bidra till att hemmet känns mindre än vad det egentligen är. Du kan till och med måla taket svart, vilket kan bli effektfullt om det är mycket högt i tak. Föreställ dig ett badrum med svart-vitrutigt klinkergolv och vita kaklade väggar, där skulle ett svart tak kunna bli fräckt (om takhöjden finns, annars riskerar badrummet att kännas väldigt litet).
  • Dämpade färger. Utgå gärna från väggfärgen och välj en något mer dämpad nyans för taket. Du kan antingen välja en kontrastfärg eller utgå från samma färg fast i en annan närliggande nyans.
  • Samma färg. Låter du väggar och tak gå i samma färg och nyans känns hålls rummet ihop och känns balanserat. Kontrasten mellan vägg och tak suddas ut vilket kan skapa effekten av att takhöjden är oändlig.
  • Närliggande nyanser. Om du utgår från väggfärgen och väljer en ljusare nyans av samma färg till taket skapas en bättre balans i rummet. Rummet är trots allt en kub där alla sidor är lika viktiga. Får du in färg på taket kommer det binda ihop de övriga väggarna.

Takfärg

När du målar taket ska du inte använda vanlig väggfärg eftersom den är för blank och ojämnheter syns tydligt. Takfärg är vanligtvis matt (glansgrad 2 – 3) och har en annan utflytningsförmåga som ger ett fläckfritt resultat och där rollern inte lämnar fula spår.

Förarbete

Det viktigaste för att du ska få ett fint resultat är att lägga tid på förarbetet. Det är viktigt att du tar reda på vilken takfärg som tidigare använts. Ofta använder man lim- och kalkfärg till tak. Genom att gnugga lite med en urvriden trasa kan du se vilken typ av färg det är. Om färgen löser upp sig när du gnuggar är det förmodligen en limfärg. Om du drar med handen över taket och färgen färgar av sig, är det förmodligen kalkfärg. Om du endast målar direkt på den gamla lim- eller kalkfärgen kommer den nya färgen så småningom att släppa och du får göra om allt igen.

Om innertaket är målat med kalk- eller limfärg måste det rengöras ordentligt innan du målar med ny färg. Använd en vanlig disksvamp och ljummet vatten för att rengöra. Efter att taket är rengjort och har torkat helt och hållet ska du grundmåla det med en oljebaserad färg. Sedan kan du välja en vanlig matt latexfärg till täckmålning.

Innan du börjar med förarbetet är det viktigt att du täcker över golv och fönster med täckpapp eller plast. Tejpa även över alla detaljer som lister och stuckaturer, annars kan det bli fläckar. Om taket har sprickor och är slitet bör du spackla det innan du börjar måla. Kom ihåg att slipa efter att du spacklat och sedan torka bort slipdamm. Om du inte slipar spacklet kommer det se ut som blanka fläckar när du väl har målat.

Tips när du målar

Använd en mindre pensel till detaljer, exempelvis runt stuckaturer. För den stora takytan är en roller bra. Kom ihåg att använda rikligt med färg. Ett flammigt resultat beror ofta på att man snålat med färg och tryckt för hårt med rollern. Det är bekvämast att måla taket om du använder ett förlängningsskaft till rollern. Rolla i raka våder. Börja från ena sidan och avsluta vid den andra. Du ska aldrig avsluta rollerdraget mitt i taket, det kommer se ojämnt ut när färgen torkat.

Om rummet har låg takhöjd men du ändå vill måla taket i någon annan färg än vit finns det smarta knep. Ett sätt att skapa en illusion om att väggarna är högre än de är, är att måla upp väggfärgen en bit i taket. Det räcker med några centimeter. Då ”dras väggarna ut” och rummet får mer rymd, även om taket målas i en annan färg än vit. Om du vill måla på det sättet ska du först maskera med tejp i taket så att du får en perfekt rak linje.

Vanliga frågor och svar

Om du ska måla taket i vardagsrum och sovrum är en helmatt färg att föredra (glansgrad 2 eller 3). Om färgen är blankare kommer ljuset från lamporna att reflekteras i taket vilket kan upplevas som störande.

Från ena sidan till den andra. Du ska aldrig avsluta rollerdraget i mitten av taket eftersom det kan resultera i ett flammigt resultat.

Det finns alltid risk för stänk och dropp när du målar. Det är därför viktigt att du täcker över golv och väggar (om dessa inte ska målas om) med täckpapp eller plast. Kom ihåg att även täcka för lister och stuckaturer med maskeringstejp. Dra rollern långsamt över taket, om du drar den för snabbt kommer färgen sprätta på sidorna.

Ett klassiskt misstag är att använda för lite färg när du målar eller att du avslutar rollerdraget mitt i taket. Kom ihåg att rolla i långa våder och använda rikligt med färg på rollern.

Relaterade artiklar