Silikatfärg – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Silikatfärg är en vattenbunden färg med ett mineraliskt bindemedel. Du kan använda silikatfärg inomhus och utomhus och den lämpar sig bra till målning av cementputs, kalkcementputs och tegel. Lär dig mer om silikatfärg.

Ett alternativ till kalkfärg

Silkatfärg är en gammal färgtyp som har använts sedan 1800-talet. Från början var det en populär färg att använda som ett alternativ till kalkfärg. När färgen hade sin debut var det framförallt en konstnärsfärg men idag använder man silikatfärg för att måla på puts. Kalkfärg å andra sidan är vanligare när man målar putsade fasader utan cement.

Olika varianter av kalkfärg

Du kan köpa silikatfärg hos Byggmax, Jula, Biltema och andra byggvaruhus och det finns olika typer att välja bland. Viss silikatfärg ska man tillsätta härdningsmedel i, vilket man gör direkt när det är dags att måla. Andra typer har längre hållbarhet och kan lagras en längre tid. Det är även stor skillnad på kvaliteten hos silikatfärger och den påverkar hållbarheten. Kända tillverkare av silikatfärg är Alcro, Beckers och Flügger.

Köp din silkatfärg hos Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

En liter färg räcker i regel till 4 – 6 m2 men du behöver oftast två strykningar för att färgen ska få tillräcklig täckning. Särskilt när du använder silikatfärg utomhus. Då kan fasaden få en yta som håller i 15 – 20 år. Silikatfärg är dyrare än akrylatfärg, men ofta ett bättre alternativ till putsade fasader.

Silikatfärgens egenskaper

Silkatfärg används ofta för att måla putsade fasader eftersom den har ventilerande egenskaper. Färgen tillåter fukt att passera inifrån och ut, vilket säkerställer att färgen inte flagnar. Det går även att måla på tegel med silkatfärg. Men kom ihåg att en obehandlad tegelvägg i stort sett är underhållsfri, men en målad tegelvägg kräver regelbundet underhåll.

Eftersom färgen är genomsläpplig passar det även bra att måla med silikatfärg i källare, bergrum samt går att använda på väggar såväl som i tak. Det bästa underlaget för silikatfärg är puts av kalk, kalkcement, cement och betong.

Hitta en expert som kan måla din putsfasad

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 377 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

När ska man ha silikatfärg?

Silikatfärg passar bra när du ska måla på putsade ytor av exempelvis kalk, kalkcement, cement och betong. Färgen fungerar även till tegel.

Hur målar man med silikatfärg?

Underlaget ska vara rengjort och torrt. Om ytan är porös och sugande, till exempel puts eller nedborstad kalkfärg, ska en silikatbinder används som grundning. Grundmåla med en del silikatbinder och två delar silikatfärg. Täckmåla sedan med ett eller två lager silkatfärg.

Hur vet man om det är målat med silikatfärg?

Dutta en trasa i lite aceton och gnugga mot fasaden. Om den färgas är det troligtvis emulsionsfärg eller akrylatfärg. Om trasan inte färgas är det troligtvis silikatfärg.

Kan man måla med silikatfärg på kalkfärg?

Ja, det går bra.

Relaterade artiklar