Mollyplugg – så fungerar det

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Om du ska hänga upp något i en gipsvägg måste du vara försiktig. Väggens porösa textur gör lätt att den kan gå sönder. För att undvika fula hål och trasiga tavlor eller ännu värre, en trasig TV, är det viktigt att använda rätt typ av plugg. Mollyplugg är en praktisk gipsplugg som expanderar på baksidan för att klara av större belastning.

mollyplugg

Ger bra bärighet

Det finns vissa byggnadsmaterial som inte ger någon bra bärighet när du hänger upp tunga och stora taklampor eller när du vill fästa en TV på väggen. Material som behöver särskilda fästanordningar är bland annat:

 • Gipsskivor
 • Spånskivor
 • Fiberplattor

Det kan lätt uppstå hål i en gipsvägg om du försöker hänga upp något för tungt och med fel typ av fästdon. En mollyplugg, även kallad gipsexpander, används för montering i bland annat gipsskivor. Det går att montera pluggen med en skruvmejsel eller skruvdragare. Vad som gör mollypluggen unik är att den har en expanderande effekt när den används. Det innebär att det fälls ut en expanderande anordning på väggens baksida när du skruvat in pluggen.

Så här fäster du en mollyplugg

 1. Borra hål i skivan. Gör först ett hål i gipsskivan i samma storlek som pluggen.
 2. Tryck in mollypluggen. Om det är trögt kan du försiktigt banka in pluggen med en gummihammare. Om hålet är alldeles för litet bör du istället borra ett större hål för att inte riskera att göra hål i gipsväggen.
 3. Lossa pluggen. Efter att pluggen kommit igenom skivan expanderar du dess baksida genom att lossa skruven ett par varv.
 4. Pressa ihop pluggen. Dra ut pluggen lite, då expanderar den på baksidan.
 5. Ta ur skruven. När mollypluggen är monterad kan du dra ur skruven du använt för att expandera pluggen. Skruva sedan in den typ av skruv du vill använda för att fästa det du ska sätta upp.

När du ska montera en mollyplugg är det enklast att använda en montagetång. Det är ett verktyg som används för snabbare och enklare montering av metallexpander. Med montagetången får du en korrekt utförd infästning och kan känna dig säker på att mollypluggen verkligen har expanderat. Kom ihåg att även om en mollyplugg ska tåla en vikt på cirka 40 kilo är det viktigt att säkerställa att själva väggen tål detsamma. Beroende på om det är enkel- eller dubbelgips är viktbeständigheten varierande.

Olika mollyplugg tål olika vikter

 • M4 i enkelgips: 18 kilo
 • M5 i enkelgips: 35 kilo
 • M6 i enkelgips: 40 kilo
 • M4 i dubbelgips: 35 kilo
 • M5 i dubbelgips: 55 kilo
 • M6 i dubbelgips: 65 kilo

Köp dina mollyplugg här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Mollypluggen är unik av den anledningen att den expanderar på baksidan av väggen. Genom att skruva in pluggen och sedan dra ut den igen vecklas baksidan ut, vilket ger ökad stabilitet och bärighet.

Det finns olika sorters expanderplugg och hur mycket vikt pluggen tål beror på själva väggen. Enkelgips med vanlig mollyplugg klarar upp till 40 kilo.

Det beror på vilken typ av vägg det är samt hur tungt föremål du ska sätta upp.

Genom att slå in pluggen och sedan skruva ut den igen vecklas baksidan ut.

Flera typer av plugg fungerar i betong, bland annat universalplugg och expanderplugg.