Plintar – så använder du dem

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Plintar utgör bra och tåliga fundament till bland annat hus och altaner. Beroende på vad du ska bygga finns olika plintar att välja bland, exempelvis betongplintar. Det är även enkelt att gjuta egna plintar. Här får du lära dig mer om hur du ska gräva ner plintar, vilka typer som finns och när det passar bra att använda justerbara plintar.

Användningsområden för plintar

Det är vanligt att bygga altan på plintar eftersom du enkelt får upp altanen i en höjd som passar. Eftersom plintarna lyfter upp hela konstruktionen riskerar heller inget trämaterial att ligga mot markens fukt. Det går förstås att bygga altan utan plintar också, till exempel direkt på makadam eller betongplattor. Beroende på vilken typ av plint du använder går det att bygga hus på plintar, då krävs rejäla plintar med ordentlig armering för att tåla viktbelastningen.  Det är även vanligt att använda plintgrund till attefallshus och altaner. Om du ska bygga hus på ojämn mark är det praktiskt att gjuta plintar på berg, då slipper du spränga eller spräcka marken innan du bygger. Förutom till större byggen är det populärt att använda plintar till staket, det ger ett robust fundament som inte riskerar att falla omkull i vinden.

Olika typer av plintar

Plintar är vanligtvis tillverkade i betong och kan vara armerade för att tåla högre belastning. Det finns dessutom justerbara plintar hos bland annat Biltema, Beijer Bygg och Byggmax. De underlättar mycket om du ska bygga trädäck på plintar eftersom du inte behöver vara millimeternoggrann med höjden. Du skruvar helt enkelt ner eller upp själva stolpskon eller hållaren så den hamnar perfekt i våg med de andra plintarna.

Vill du ha särskilda mått kan du istället gjuta plintar själv. Här hittar du en utförlig steg för steg-guide.

Färdiggjutna plintar finns att köpa hos de flesta byggvaruhus och kommer i standardhöjderna 50 och 70 centimeter. Förutom vanliga betongplintar finns det även plintar med fot, de ger ökad stabilitet.

Köp plintar hos Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Så använder du plintar

Det är enkelt att gräva ner plintar, det svåraste momentet är att få plintarna i samma höjd. Om du använder justerbara plintar gör det ingenting om de hamnar exakt i samma nivå från början. För att plintarna ska hamna i samma höjd är det enklast att först sätta ut stakpinnar och murarsnöre, då kan du gå efter dem när du väl gräver ner plintarna.

Plintarna ska grävas ner så pass djupt att de hamnar i marknivå. Men kom ihåg att gräva lite extra så att du även får plats med ett lager makadam längst ner i gropen. Makadamen fungerar som ett dränerande skikt och skyddar mot tjälskjutning. Efter att du lagt i makadam kan du packa gruset med hjälp av plinten. Ställ sedan ner plintarna och återfyll runtomkring. Packa kontinuerligt så att plintarna står stadigt.

Även om plintarna skulle skilja sig någon centimeter i höjd gör det ingenting eftersom du kan justera stolparnas höjd innan du monterar dem i plintarna. Det går att stötta upp med små klossar så att stolparna hamnar i exakt höjd.

Avstånd på plintar till altan

Om du bygger en altan ska avståndet mellan plintarna inte vara större än två meter. Om du ska ha något tungt på altanen, till exempel en pool eller badtunna, kan du behöva ställa ut fler plintar och bärlinor så att bärigheten blir bättre.

Vanliga frågor och svar

Till frostfritt djup.

Ja, ett lager makadam fungerar som dränering och skyddar mot tjälskjutning.

Ett fundament som bland annat används till altaner, staket och hus.

Man gräver ner dem till marknivå, sedan monterar man stolpar i beslagen. När man bygger altan använder man ofta plintar.

Det beror på hur du vill att altanen ska se ut och var den ska byggas. Om du vill ha altanen i en lämplig höjd utifrån huset kanske du behöver bygga på plintar så att du får upp den i samma höjd som exempelvis altandörren. Om du vill bygga den på marknivå kan du bygga den direkt på betongplattor.

Det kan man göra istället för att gräva ner plintarna till frostfritt djup. Det är vanligare i norra Sverige där det är kallare längre ner i marken.

Relaterade artiklar