Få hjälp med plintgrund

Ska du bygga hus på plintar? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på plintgrund. Du får även veta när en plintgrund på berg är fördelaktigt, vad som är viktigt att tänka på inför bygget och hur konstruktionen av plintgrund är uppbyggd.

Få offerter från experter

Vad kostar en plintgrund?

Kostnaden för en plintgrund varierar en del beroende på arbetets omfattning, som i sin tur styrs av markarbetet. I regel är plintgrunder avsevärt billigare än betongplatta, särskilt om du bygger hus på ett berg. Om du jämför kostnaden mellan plintgrund och betongplatta på slät mark, blir plintgrunden förmodligen dyrare eftersom du måste gräva tätt och förhållandevis djupt för att komma ner till tjälfritt djup. Ett ungefärligt pris per m2 för plintgrund ligger på 1 500 – 2 500 kronor. Framförallt påverkas priset av:

  • Marken. Beroende på hur markens förutsättningar ser ut kan arbetet vara enklare eller svårare. Om du ska bygga hus i slänt är plintar ett praktiskt alternativ eftersom du annars behöver spränga bort berget.
  • Storlek. Ju större husgrund, desto dyrare blir det eftersom det kräver mer arbete och material.
  • Öppen eller stängd. En plintgrund kan vara öppen eller stängd. Fördelen med en öppen plintgrund är att den har naturlig ventilation eftersom luften strömmar rakt igenom. Är grunden stängd krävs kompletterande ventilation och isolering, vilket gör att grunden påminner mer om en krypgrund än en vanlig plintgrund.

För att ta reda på vad priset blir för din plintgrund kan du skicka in en offertförfrågan till vår offerttjänst. Vi matchar dig med lokala experter som kan lämna offert på uppdraget. Det kostar ingenting att använda vår tjänst. Kom ihåg att du kan använda ROT-avdraget när du ska bygga plintgrund, det ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor (avser arbetskostnaden).

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Plintgrund nackdelar – tänk på det här innan du bygger plintgrund

Plintgrunden byggs under husets bärande bjälklag och bär på så vis upp tyngden från huset. Bjälklaget byggs i sin tur på bärlinor eller grundbalkar som ligger ovanpå plintarna. Även om du har en öppen plintgrund behöver den dräneras. Annars riskerar vattnet att bli stående under huset eller ansamlas i plintgroparna där det ansamlas i makadamen under husgrunden.

Plintgrunden måste även isoleras, vilket i regel sker i bjälklaget, annars riskerar golven att bli kalla. Något som är bra att känna till innan du bygger plintgrund är att det krävs minst 20 centimeter luft under grunden. Det leder till att plintgrunden inklusive bjälklag och isolering kommer ta cirka 50 centimeter av den invändiga bygghöjden (jämfört med platta som kräver cirka 10 – 20 centimeter). Det är sällan en nackdel om man bygger ett vanligt hus, men för exempelvis attefallshus, som har en maxhöjd på fyra meter, kan det vara en nackdel.

Om du endast ska bygga ett litet förråd kan du bygga en plintgrund på lecablock. Då gräver du endast ut matjorden ner till frostfritt djup, lägger i en markduk, fyller på med makadam och sedan placerar du ut lecablocken.

Så djupt måste plintarna sitta

Hur djupt plintarna ska sitta beror på underlaget. Är jorden bestående av sten och grus behövs ett djup på cirka 50 – 70 centimeter. Är jorden mullrik och porös behöver plintarna anläggas på ett större djup. Det viktiga är att plintarna kommer ner till frostfritt och stabilt djup där de inte riskerar att tjälskjuta eller glida. Det är viktigt att du väljer plintar i rätt dimensioner, dels för markens förutsättningar, dels för själva belastningen från huset. Det bästa är därför att kontakta en geotekniker som undersöker marken. Det finns färdiga plintar till hus att köpa hos större byggvaruhus. När du anlitar ett företag som bygger plintgrunden räknar de ut dimensionerna på plintgrunden utifrån belastningen. Bottenbjälklaget för plintgrund har i regel ett centrumavstånd på reglar på 60 centimeter.

Tips när du anlitar företag till att bygga plintgrund

Om du vill bygga en plintgrund är det bra att jämföra offerter eftersom kostnaderna kan skilja sig en del mellan företagen. I regel ligger priset för hantverkartjänster cirka 10 – 20 % högre än i övriga delar av landet. När du jämför offerter är det viktigt att du kontrollerar exakt vad som ingår. Därför är det viktigt att du skriver en noggrann offertförfrågan och förklarar vad du behöver hjälp med. Saker som är bra att få med i offertförfrågan.

  • Hustyp. Är det ett suterränghus, en enplansvilla eller kanske ett attefallshus?
  • Tomt. Är tomten kuperad, sluttande eller helt rak?
  • Mark. Är marken bergig, morän, sandig eller porös?
  • ROT-avdrag. Vill du utnyttja ROT-avdraget?
  • Önskemål. Exakt vad behöver du hjälp med? Kommer du göra vissa delar själv? Vill du även isolera och klä in plintgrunden och dränera den?

Kostnad för plintgrund till hus

Kostnaden för en plintgrund varierar en del, men räkna med cirka 1 500 – 2 500 kronor per m2, då ingår bland annat:

  • Grävning och schaktning
  • Dränering
  • Framdragning av vatten och avlopp
  • Grusmaterial för kringfyllning av plintar och dräneringsmaterial

Det enklaste sättet att ta reda på kostnaden är genom att skicka in en offertförfrågan till vår offerttjänst. Efter att vi matchat dig med lokala byggare kan du jämföra offerter i lugn och ro.

Bygga plintgrund själv – hur gör man?

Det svåraste när det kommer till att bygga en plintgrund är att få alla plintarna i en rak linje. Delar du upp gjutningen på ett par dagar blir det enklare. I korthet går det till så här:

  1. Gjut plintar utan balkskor. Den första dagen börjar du med att markera med snöre var stolpskorna ska stå (utgå från syllens mått). Gräv sedan ut hål för rören som ska gjutas den första dagen (inuti rören kommer sedan balkskorna att gjutas fast). Fyll sedan hålen med grovbetong och ställ ner rören i den blöta betongen. Fortsätt fylla på med betong tills rören står stabilt.
  2. Gjut in stolpskorna i hörnen. Dag två har betongen stelnat runt rören vilket kommer att underlätta nu när du ska gjuta in stolpskorna. Häll finbetong i rören hela vägen till kanten, se till att vibrera betongen så at luftbubblor försvinner. För ner röret som sitter runt stolpskorna. Kontrollera hela tiden med ditt markeringsssnöre så att rören hamnar i lod. Sätt sedan ner stolpskorna och fyll på med betong. Om de behöver komma upp något för att hamna i lod kan du enkelt palla upp med lister. Kom dock ihåg att stolpskorna inte får sticka upp högre än fem centimeter från betongen.
  3. Gjut resterande stolpskor. Den tredje dagen skruvar du på resten av stolpskorna på syllen och fyller på med betong i resten av rören på samma sätt som dagen innan.

Vanliga frågor och svar

En nackdel är att plintgrunden påverkar den invändiga höjd, vilket kan bli problematiskt om du bygger attefallshus vars maxhöjd är 4 meter.

Den möjliggör bebyggelse på svår mark eller mycket sluttande terräng. Risken för sättningar minskar dessutom.

Ett problem som kan uppkomma om grunden inte byggs på rätt sätt är ventilationsproblem. Det är viktigt att plintgrunden kommer upp en bit från marken (minst 20 centimeters fri ventilations krävs).

Det är en husgrund bestående av betongplintar som husets balkar vilar på.

Plintar grävs ner till frostfritt djup och en bit över marknivå (minst 20 centimeter) lägger man reglar på plintarna.

Räkna med cirka 1 500 – 2 500 kronor per m2.

Höjden på plintgrunden beror på markens förutsättningar. Om huset exempelvis byggs på en sluttande tomt kan de främre plintarna behöva vara flera meter höga. Det krävs ett luftutrymme på minst 20 centimeter.

Lär dig mer om husgrunder

Här hittar du fler artiklar om husgrunder. Bland annat kan du läsa mer om olika typer av husgrunder, hur en geoteknisk undersökning går till och hur du renoverar husgrunden.