Krypgrundsavfuktning – förebygger fuktskador

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Krypgrunden är den mest fuktutsatta husgrunden och så mycket som 43 % av villor och fritidshus med krypgrund utsätts för fukt- eller mögelskador. Med rätt typ av krypgrundsavfuktare kan du både förebygga och åtgärda fuktrelaterade problem.

Fuktproblem och åtgärder

Krypgrunder anses vara riskkonstruktioner eftersom de ofta utsätts för fukt- och mögelangrepp. Problemet med den här typen av husgrund är att det lätt bildas kondens. När den varma sommarluften tar sig in i krypgrunden och möter den svalare luften bildas kondens, ofta på bjälklaget som är i trä. Det kan så småningom leda till röta och mögel. Om du utför en krypgrundsbesiktning kan du i god tid upptäcka eventuella fuktproblem. I bästa fall räcker det att med installera en krypgrundsavfuktare för att sänka luftfuktigheten.

Men om krypgrunden varit utsatt för fukt under lång tid och mögel börjat växa räcker det inte med en avfuktare, även om det löser framtida problem. Först måste man mögelsanera grunden och byta ut eventuellt rötskadat byggmaterial. Tänk på att aldrig förvara spånmaterial i krypgrunden eftersom det absorberar vatten. Kontrollera även att marken runt krypgrunden lutar bort från grunden och är dränerad så att inte vatten riskerar att bli stillastående mot grundmuren.

Krypgrundsavfuktare – inte samma som vanliga avfuktare

Det är ingen idé att köpa en vanlig inomhusavfuktare för några tusenlappar och hoppas på det bästa. Det är stor temperaturskillnad inomhus och utomhus. Mindre och billigare varianter av avfuktare för inomhusbruk är tänkta att användas i temperaturer runt 20 grader. Men i krypgrunden kan det bli mycket kallare än så. Anticimex krypgrundsavfuktare klarar till exempel avfuktning i temperaturer under 15 grader. De använder sig av så kallade sorptionsavfuktare, där en roterande rotor suger in och absorberar den fuktiga luften. När rotorn är mättad med fukt blåses luften ut igen, fast med värme. Den varma luften gör att fukten förångas och sedan transporteras ut.

När du väljer en avfuktare till krypgrunden är det bra att först läsa olika tester för att se vilken som är den bästa krypgrundsavfuktaren just nu. Några populära märken är krypgrundsavfuktare från Munters, de är precis som Anticimex sorptionsavfuktare vilket innebär att de även fungerar i minusgrader. Woods krypgrundsavfuktare fungerar också bra i låga temperaturer. Ett tips är dock att välja en avfuktare från samma företag som utför krypgrundsbesiktningen. Anticimex erbjuder både krypgrundsbesiktning, avfuktare och installation och underhåll. Med deras serviceavtal får du årlig service.

Pris för krypgrundsavfuktare – installation och drift

Priset för krypgrundsavfuktare varierar mycket beroende på vilken kapacitet och storlek du väljer. De drar mer ström än vanliga luftavfuktare. Det är därför viktigt att kontrollera elförbrukning när du köper krypgrundsavfuktare eftersom det påverkar priset i längden. Elförbrukning för krypgrundsavfuktare ligger generellt sett på cirka 2 000 – 4 000 kWh per år. Vad driftskostnaden för en krypgrundsavfuktare hamnar på beror på vilket elavtal du har, hur mycket avfuktaren måste användas och hur stor krypgrunden är.

En sorptionsavfuktare brukar kosta mellan 15 000 och 30 000 kronor. Förutom kostnaden för själva avfuktaren behöver du även betala för installation av krypgrundsavfuktaren. Eftersom krypgrunder har olika förutsättningar och kan ha olika typer av problem, kan kostnaden skilja sig en del. Det enklaste är att begära en offert på krypgrundsbesiktning och avfuktare.

Vanliga frågor och svar

I regel mellan 2 000 och 4 000 kWh per år.

Fuktigheten bör inte överstiga 75 %, du kan kontrollera fuktigheten i luften med hjälp av en fuktmätare.

Nej, om krypgrunden inte har för hög luftfuktighet eller några problem med fukt behövs ingen avfuktare. Men det är ofta ett bra sätt att förebygga problem.

Vanligtvis mellan 15 000 och 30 000 kronor, exklusive installation.

Ett undertryck skapas när luft sugs in i krypgrunden och inte ventileras på ett bra sätt. Det gör att grunden blir fuktig och kall. Med en avfuktare kan du åtgärda problem med undertryck.

Relaterade artiklar