Makadam – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Makadam är stenmaterial som inte innehåller det finaste materialet (de allra minsta kornen). Makadam används bland annat som bärlager, förstärkningslager, till dränering och kapillärbrytande skikt. Lär dig mer om storlekar på makadam och hur du använder det.

Funktioner och egenskaper

Makadam används ofta i bärlager, exempelvis när du ska bygga altan på mark. Då börjar du med att gräva ut hela området, cirka 25 centimeter djupt. Sedan ska en markduk läggas i och fyllas med makadam. Gruset packas sedan med en vibrationsplatta så att det blir kompakt och stabilt. Fördelen med att använda makadam som bärlager och förstärkningslager är att gruset även har kapillärbrytande och dränerande egenskaper. Fukt tar sig lagom snabbt igenom gruset. Men makadam används inte enbart till bärlager, det passar även bra som slit- och dekorationslager. Gruset går att köpa i olika färger och storlek. Om du behöver mycket grus kan du beställa hemleverans av makadam.

Makadam används ofta till dränering, men det räcker inte enbart mot tjäle. När vatten letar sig ner i marken och fryser till is expanderar det, men makadamen gör att vattnet inte ansamlas i håligheter, på så vis motverkas även tjälskador. Men för att du ska kunna vara helt säker på att inte få tjäle krävs även ett visst grundläggningsdjup (frostfritt djup).

Storlek på makadam

När du ska köpa makadam kommer du märka att den har olika siffror, till exempel ”makadam 4 – 8” eller ”makadam 8 – 16”. Siffrorna står för makadamens minsta och största partiklar i millimeter. Makadam med storlek 16 – 32 innebär alltså att de minsta gruskornen är 16 millimeter och de största 32 millimeter. Vilken storlek på makadam du behöver beror på vad du ska använda det till. Den vanligaste storleken på makadam är 16 – 32.

Makadam eller singel?

Makadam och singel ser förvisso snarlikt ut, men det är olika saker. Singel är ett naturligt grusmaterial som bildats genom tusentals år genom att stora bergmassiv blivit till grus under den tjocka isen. Därför förekommer singel framförallt i områden där istiden härjat – rullstensåsar. Eftersom singel slipats under tusentals år har gruset en rundare karaktär.

Makadam, till skillnad från singel, är inte ett naturligt grusmaterial. Det kommer från berg som man spränger till små bitar. Det är alltså ett stenkrossmaterial. Man siktar makadamen för att sortera gruset i olika storlekar

Pris på makadam

Du kan köpa makadam på säck, kärra eller hämta som lösvikt. Stora byggvaruhus säljer makadam, exempelvis Byggmax, Bauhaus och Beijer Bygg. Det är en viss prisskillnad på makadam beroende på var du bor. Det kan bli dyrare med leverans om du ska köpa makadam i Stockholm än om du bor närmare ett grustag. Ett ton makadam kostar från cirka 1 300 kronor. Då är inte frakt inräknad. Priset på makadam varierar även beroende på vilken storlek det är samt vilken färg.

Köp makadam hos Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Singel är ett naturligt grusmaterial som bildats av att bergmassiv grusats sönder under trycket av isen på istiden. Singel är därför slipat och har en rund form. Makadam är bergkross, alltså inte en naturlig produkt.

Det är krossad sten utan nollfraktioner (de minsta stenpartiklarna).

Från cirka 1 300 kronor. Priset varierar beroende på makadamens storlek och färg.

En kraftig fiberduk (minst 50 – 100 gram/m2), då riskerar makadamen inte att skära hål i duken.

Minst 200 millimeter.

Relaterade artiklar