Spikplugg – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~1 minuter

Användning

Spikpluggar är avsedda för montering av bland annat reglar, socklar och skåp i både lättbetong, tegel och hålsten, för att nämna några väggmaterial. Det finns olika dimensioner på spikplugg dock har de alla en sak gemensamt: de slås in i väggen efter att du förborrat med en borr i samma dimensioner som pluggen. Om spikpluggen är 8 x 100 millimeter ska du alltså förborra ett hål i samma dimensioner. När du gör infästningar med spikplugg expanderar pluggen inuti väggen, vilket ger den betydligt bättre fäste. Om väggen är så pass hård att det inte går att slå in pluggen går det istället att skruva in den eftersom den är försedd med en gänga.

Om du vill ta loss pluggen från väggen skruvar du enkelt ur spiken med en skruvmejsel.

Kapacitet

Vilken spikplugg du ska välja beror på hur tungt föremålet som ska fästas på väggen är. De minsta spikpluggarna klarar vikter upp till 6 kilo i lättbetong och motsvarande 30 kilo i tegel. De större spikpluggarna klarar av vikter upp mot 100 kilo i betong.

Vanliga frågor och svar

Den är avsedd för montering av bland annat reglar, skåp, köksinredning och socklar i lättbetong, tegel och hålsten.

Det finns olika typer av spikpluggar med olika viktkapacitet. De enklaste tål vikter upp mot 6 kilo och större spikpluggar kan klara vikter upp mot 100 kilo.

Relaterade artiklar