Så använder du glasfiberväv

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Glasfiberväv används vanligtvis som armering till gips- och putstak. Trots att dukarna är mycket tunna och fina i sin textur är de hållbara och starka.

Glasfiberduk ger taket en jämn struktur

Med en glasfiberduk får taket en finare och jämnare struktur och hjälper samtidigt till att hålla ihop eventuella sprickor i putstaket. Glasfiberväv används även som väggbeklädnad. Antingen kan en filt eller väv användas, det handlar om tycke och smak. Vissa gillar att ha struktur på väggarna, andra föredrar en helt slät vägg. För att fästa glasfiberväven rullar man på rikliga mängder vävlim. Vissa väggar är tillverkade av mer absorberande material, då behöver de förbehandlas med en fästprimer innan du sätter upp glasfiberväven. Om du inte använder en förbehandling är risken stor att väggen absorberar vävlimmet, vilket gör att väven fäster sämre.

Olika varianter av glasfiber

  • Glasfilt
  • Vanlig glasfiberväv
  • Glasfiberväv med mönster
  • Fin glasfiberväv
  • Miljövänlig glasfiberväv
  • Glasfiberfilt med tunt skumskikt

Glasfilt är den vanligaste varianten och ger ett helt slätt resultat. Innan du fäster upp en glasfilt är det viktigt att förarbetet är noggrant utfört. Du behöver spackla och jämna till underlaget, annars kommer resultatet inte att bli jämnt. Glasfilt kan köpas i både grundad och ogrundad variant, där den grundade är nästan dubbelt så dyr.

Vanlig glasfiberväv är vävd med glasfibertrådar och kan användas som armering. Trots att väven är mycket tunn är glasfiberväven extremt stark. Den här varianten används ofta för tak och kan motverka allvarliga sprickbildningar. Finns också att köpa som grundad och ogrundad variant.

Glasfiberväv med mönster används ofta som väggbeklädnad och skapar då ett dekorativt mönster. När du arbetar med mönstrad glasfiberväv som väggbeklädnad är det viktigt att du mäter och kapar rätt för att mönstret ska bli snyggt.

Fin glasfiberväv är tillverkad av vävda glasfibertrådar, precis som vanlig glasfiberväv, men är betydligt tätare vävd och ger därför ett ännu slätare intryck. Den här väven påminner mer om tyg än den vanliga väven, dock har de samma styrka.

Miljövänlig väv består av filt med ett skumbelagt mönster. Väven är används ofta på väggar som inte är helt jämna eftersom det skumbelagda mönstret döljer ojämnheter.

Glasfiberfilt med tunt skumskikt är praktisk när du vill skapa ett slätt och jämnt utseende men där du inte orkar jämna till underlaget först. Ibland kallas filt med tunt skumskikt för ”problemlösaren” just av den anledningen.

Rullängder

Glasfiberfilt och glasfiberväv säljs ofta på rulle där bredden är en meter. Det går även att hitta leverantörer på nätet som erbjuder glasfiberväv som metervara. Men vanligast är det att köpa väven i längderna:

  • 10 m
  • 20 m
  • 25 m
  • 30 m
  • 50 m

Grundad eller ogrundad väv

Det går att köpa både vävar och filtar i grundat och ogrundat utförande. Ogrundade varianter är vanligtvis lite styvare i sin textur och därmed lite svårare att arbeta med. Fördelen med grundad glasfiberväv är att du slipper behandla väven med färdigstrykning. Därtill är risken inte lika stor att väven släpper ifrån sig små glasflisor som annars kan irritera huden. Nackdelen är att den grundade varianten är nästan dubbelt så dyr. Så om du har tid och tålamod kan du spara pengar genom att välja ogrundad väv och själv måla. Men kom ihåg att använda skyddshandskar, långärmat och långbyxor.

Vanliga frågor och svar

Glasfiberväv används bland annat för att jämna ut underlaget och kan då sättas upp på en vägg som sedan ska målas eller tapetseras.

Ja, men den vanligaste är glasfilt. Andra varianter är vanlig glasfiberväv, glasfiberväv med mönster, fin glasfiberväv och miljövänlig glasfiberväv.

Glasfiberväv kan bland annat användas i taket för att minimera skador orsakade av sprickor i gips- eller putstak. Den kan också användas som väggbeklädnad.