OSB-skiva – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

OSB-skivor (Oriented Stranded Board) är en vanlig träskiva inom byggnadskonstruktioner. Den är ett slags mellanting mellan spånskiva och plywood. Här får du lära dig mer om OSB-skivor, hur de tillverkas och hur du använder dem.

Sammanpressade träspån

OSB-skivor består av längre träspån, ofta barrträ, som pressas ihop med lim under ett högt tryck och värme. Limmet som används vid tillverkning är PF, fenollim eller MUPF (melamin-urealim). OSB-skivor består av minst tre skikt av spån. Träspånen är restprodukter från träindustrin. De inre skikten i skivan har spånen liggande på tvären och de yttersta skikten har spånen i skivans längdriktning. Det ger mer styrka och stabilitet. Konstruktionen är lika stark som plywood men du kan köpa OSB-skiva billigt, medan plywood är dyrare.

Välj rätt OSB-skiva

OSB-skivor används ofta bakom gipsväggar och möjliggör tyngre upphängning på väggen. Träskivorna är även vanliga inom byggsektorn som balksystem, väggar och tak. Du ska inte använda en OSB-skiva utomhus utan att först behandla ytan. Det finns olika typer av OSB-skivor, till exempel OSB-skiva med olika mått och tjocklek:

  • OSB 2. Används invändigt och i torra miljöer. Vanliga dimensioner är 61 x 244 centimeter, 90 x 250 centimeter och 122 x 244 centimeter.
  • OSB 3 vattenfast. OSB 3 tillverkas med ett lim som inte vattenlösligt. De är därför vattenfasta, däremot ska de ändå behandlas mot röta och svamp om de ska användas i fuktig miljö. Vanliga dimensioner är 61 x 244 centimeter, 122 x 144 centimeter och 125 x 250 centimeter.
  • OSB 3 tak och golv. En vattenfast OSB-skiva som limmas ihop i fjäder och not. Vanliga dimensioner är 61 x 244 centimeter, 122 x 244 centimeter och 125 x 300 centimeter.
  • OSB 4. Den tåligaste typen av OSB-skiva, den är vattenfast som OSB 3 men även kraftigare.

Beroende på hur du ska använda träskivan finns det alltså olika alternativ. Många gillar utseendet och använder OSB-skiva till inredning. Antingen som den är eller med ett lager färg på så att strukturen syns igenom. Det är inga problem att måla OSB-skivor.

Du kan köpa OSB-skivor hos K-Rauta, Byggmax, Beijer Bygg och andra byggvaruhus.

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Det beror på vilken typ av OSB-skiva det är. En OSB 3-skiva kostar cirka 180 kronor (18 x 2 397 x 600 millimeter).

En träskiva som är tillverkad av flera skikt med träspån som sammanfogas genom limning, ett högt tryck och värme.

OSB-skivor är lika tåligt som plywood men kostar mindre.

Man sätter ofta OSB-skivor bakom gipsväggar för att det ska gå att förankra tyngre föremål i väggen.

Spånskivor tillverkas genom att träflis pressas samman med lim. OSB-skivor består av minst tre skikt där det inre skiktet består av spån som ligger tvärs och det yttre skiktet består av spån som följer skivans längdriktning.

Relaterade artiklar