OSB-skiva – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

OSB-skivor (Oriented Stranded Board) är en vanlig träskiva inom byggnadskonstruktioner. Den är ett slags mellanting mellan spånskiva och plywood. Här får du lära dig mer om OSB-skivor, hur de tillverkas och hur du använder dem.

Sammanpressade träspån

OSB-skivor består av längre träspån, ofta barrträ, som pressas ihop med lim under ett högt tryck och värme. Limmet som används vid tillverkning är PF, fenollim eller MUPF (melamin-urealim). OSB-skivor består av minst tre skikt av spån. Träspånen är restprodukter från träindustrin. De inre skikten i skivan har spånen liggande på tvären och de yttersta skikten har spånen i skivans längdriktning. Det ger mer styrka och stabilitet. Konstruktionen är lika stark som plywood men du kan köpa OSB-skiva billigt, medan plywood är dyrare.

Välj rätt OSB-skiva

OSB-skivor används ofta bakom gipsväggar och möjliggör tyngre upphängning på väggen. Träskivorna är även vanliga inom byggsektorn som balksystem, väggar och tak. Du ska inte använda en OSB-skiva utomhus utan att först behandla ytan. Det finns olika typer av OSB-skivor, till exempel OSB-skiva med olika mått och tjocklek:

  • OSB 2. Används invändigt och i torra miljöer. Vanliga dimensioner är 61 x 244 centimeter, 90 x 250 centimeter och 122 x 244 centimeter.
  • OSB 3 vattenfast. OSB 3 tillverkas med ett lim som inte vattenlösligt. De är därför vattenfasta, däremot ska de ändå behandlas mot röta och svamp om de ska användas i fuktig miljö. Vanliga dimensioner är 61 x 244 centimeter, 122 x 144 centimeter och 125 x 250 centimeter.
  • OSB 3 tak och golv. En vattenfast OSB-skiva som limmas ihop i fjäder och not. Vanliga dimensioner är 61 x 244 centimeter, 122 x 244 centimeter och 125 x 300 centimeter.
  • OSB 4. Den tåligaste typen av OSB-skiva, den är vattenfast som OSB 3 men även kraftigare.

Beroende på hur du ska använda träskivan finns det alltså olika alternativ. Många gillar utseendet och använder OSB-skiva till inredning. Antingen som den är eller med ett lager färg på så att strukturen syns igenom. Det är inga problem att måla OSB-skivor.

Du kan köpa OSB-skivor hos K-Rauta, Byggmax, Beijer Bygg och andra byggvaruhus.

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

En träskiva som är tillverkad av flera skikt med träspån som sammanfogas genom limning, ett högt tryck och värme.

OSB-skivor är lika tåligt som plywood men kostar mindre.

Man sätter ofta OSB-skivor bakom gipsväggar för att det ska gå att förankra tyngre föremål i väggen.

Spånskivor tillverkas genom att träflis pressas samman med lim. OSB-skivor består av minst tre skikt där det inre skiktet består av spån som ligger tvärs och det yttre skiktet består av spån som följer skivans längdriktning.

Det beror på vilken typ av OSB-skiva det är. En OSB 3-skiva kostar cirka 180 kronor (18 x 2 397 x 600 millimeter).

Relaterade artiklar