Markskruv – så fungerar det

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Om du ska bygga altan är markskruv praktiskt. Likaså förenklar markskruv när du bygger attefallshus. Markskruven har förenklat byggandet och många gånger ersatt de traditionella gjutna plintarna. Med markskruv skruvas stolpen eller bjälken ner i marken. På så vis skapas ett hållbart fundament utan att du behöver gjuta eller sätta ner plintar.

Markskruvens användningsområden

Markskruvar är särskilt användbara vid byggandet av altaner, men är också tillräckligt stabila för att användas till större montage, till exempel som fundament till carport, bullerplank eller attefallshus. Många använder även markskruv för att montera staket, parkbänkar och cykelställ. Det finns flera typer av markskruv som kan användas till olika ändamål, bland annat kan du hitta justerbar markskruv som kan justeras i höjd- och sidläge. Andra varianter:

  • Adapterskruv. Den här typen av markskruv kallas också för universalskruv, eftersom den kan användas till en rad olika ändamål. Den består av ett stolpfäste med en justerbar platta och skruvfästen i mitten. Eftersom plattan kan justeras passar adapterskruven bra till konstruktioner där kraven på precision är höga. Adapterskruv används ofta till växthus, solcellsanläggningar och bollplank.
  • Rörskruv. Rörskruv är, precis som namnet antyder, en markskruv formad som ett rör. Rörskruven används för att fästa ett stålrör inuti skruven. Den används ofta till montering av trafikskyltar, parkeringsavskiljare och papperskorgar.
  • Stolpskruv. Stolpskruven är den markskruvstyp som ersätter gjutna plintar. Med stolpskruv behöver du inte gjuta några fler stolpfundament. Infästningen i skruven är U-formad och passar till reglar i de vanligaste dimensionerna (70 x 70 och 95 x 95 centimeter). Stolpskruv används bland annat för stolpfästning till altan, carport och pergola.
  • Balkskruv. Ska du bygga en grund, exempelvis till en friggebod eller ett attefallshus, är det lämpligt att använda balkskruv. Skruven passar så bra till grunder som görs av liggande reglar då skruvhuvudet har en monteringsbredd på 95 millimeter (passar därför virke i standarddimensioner). Balkskruv finns i olika tjocklekar och längder. U-profilen har fem skruvhål som säkerställer en stabil och stadig infästning av reglarna.

Köp markskruv hos Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Fördelar med markskruv

Förutom att du sparar mycket tid på att slippa gjuta plintar finns det även andra fördelar med markskruv:

  • Fungerar som temporära lösningar. Markskruv används ofta för tillfälliga trafikskyltar eftersom de snabbt kan monteras och lika snabbt tas bort.
  • Det krävs inget grävarbete. Du behöver inte gräva stora hål för att montera en markskruv, det räcker med att borra ner fundamentet.
  • Det skapas ingen överskottsjord. Eftersom du slipper grävningen bildas heller inga jordmassor som du sedan måste forsla bort.
  • Kan användas på mer svåråtkomliga platser. Markskruven är smidig och lätthanterlig och kan enkelt monteras även på svåråtkomliga platser eller i kuperad terräng.
  • Behöver ingen härdningstid. Så fort du monterat markskruven kan du börja bygga, till skillnad från betong som måste härda.

Så skruvar du ner markskruven

Markskruv är rejäla skruvar som kräver vissa verktyg för att skruvas ner i marken. Vilket verktyg du ska använda beror på vilken typ av markskruv det gäller. Oavsett markskruvtyp är det alltid bäst att förborra ett hål, det finns särskilda maskiner att hyra hos byggvaruhandlare. Men ofta fungerar det bra att borra med en vanlig borrmaskin och använda ett långt borr.

Gäller det väldigt små markskruv behöver du sällan något särskilt verktyg. Du kan använda en vanlig rundstång som vanligtvis följer med när du köper markskruven. Ska du montera fast balkskruv kan du först montera en bräda och sedan använda den som ”skruvdragare” för att få ner markskruven. För längre markskruv är det bra att hyra ett T-handtag som du kan justera i längd och bredd.

Om du bygger ett hus eller en stuga och behöver skruva fast många markskruv kommer du spara en hel del tid på att hyra en skruvdragare av större modell.

Markskruven kallas ibland för stop digging eftersom den underlättar arbetet då den skruvas ner i marken.

Vanliga frågor och svar

En markskruv är en lång och stor skruv som fästs i marken. Den har ersatt gjutna plintar.

Beroende på vilken typ av markskruv det gäller kan olika sorters verktyg användas för att montera. För kortare och mindre skruv räcker det vanligtvis med en vanlig rundstång som du använder för att vrida skruven neråt. Är det stora och många markskruvar som ska fästas är det praktiskt att hyra en skruvdragare av större modell.

Markskruv används för att fästa föremål och balkar i marken, till exempel bjälklag, skyltar och plank.

Några vanliga varianter är adapter-, rör-, stolp- och balkskruv.

Priserna varierar beroende på vilken typ av markskruv det gäller (modell, längd och bredd). Räkna med cirka 400 kronor och uppåt.

Relaterade artiklar