Cement – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Cement är ett bindemedel som består av kalksten och lera som värms upp till 1 450 grader. Cement är inte samma som betong, men det är en viktig ingrediens i betong. Här får du lära dig mer om hur cement tillverkas och hur det används.

Tillverkning av cement

Cement består av kalksten och märgelsten, vilket är lerblandad kalksten. Efter att man brutit stenen krossas och mals den till ett fint mjöl. Därefter förvärmer man mjölet innan det hettas upp i en cementugn på 1 450 grader. Den höga temperaturen gör att mjölet omvandlas till en mellanprodukt som kallas för klinker. Klinkern kyls och mals sedan samman med sand och gips – cement har tillverkats. Tillverkningen steg för steg:

  1. Kalksten bryts. I kalkstenstäkten spränger man loss kalksten och transporterar krossmaterialet till fabriken.
  2. Stenen krossas. Kalkstenen krossas till mindre bitar på max 80 millimeter och transporteras sedan vidare på bandtransport till ett lager.
  3. Lagret. På lagret finns en råkvarn och blandningsstation där materialet får en jämnare kvalitet. Råkvarnen maler stenen till ett fint mjöl med partiklar som är som mest 0,09 millimeter stora. Mjölet blandas med kisel och torkas sedan från ugnens värme.
  4. Ugn. Cementugnen är stor på cirka 80 meter lång och 5 meter i diameter. När materialet värms upp till 1 450 grader omvandlas det till små hårda kulor – klinker.
  5. Kylning. Klinkern passerar en kylare där det kyls ner.
  6. Sista malning. Slutligen mals klinker med gips och kalksten till cement.

Genom att tillsätta olika tillsatsmedel och mala cementen på olika sätt kan man skapa cement med olika egenskaper. Till exempel finns det snabbhårdnande cement, byggcement och anläggningscement.

Skillnaden mellan cement och betong

Cement är ett bindemedel som blandas med vatten, sten, grus och sand för att bli betong. Betong består av cirka 10 % av cement. Trots att cementen endast utgör en tiondel av betongen står materialet för närmare 90 % av koldioxidutsläppen. Det beror på att det vid uppvärmningen av cement frigörs koldioxid från kalkstenen. Idag försöker man därför tillverka klimatförbättrad betong med mindre andel cement.

Blanda cement

Du kan köpa färdigblandad cement eller blanda den själv. När du blandar cement själv köper du själva cementpulvret, det ska sedan blandas med vatten. Läs alltid på förpackningen för att veta hur stor andel vatten, det kan variera något. I regel blandar man cirka 12 – 16 liter vatten till 25 kilo cement. Beroende på ballastens beskaffenhet kan vattenmängden skilja sig. Lägre vattenmängd ger en starkare men mer svårarbetad cement. Mer vatten gör cementen lösare och enklare att arbeta med. En storsäck med cement kostar cirka 1 500 kronor.

Du kan köpa cement hos Byggmax, Jula, Biltema och andra byggvaruhus.

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Cement är ett bindemedel som används i betong.

Cement består av kalksten och märgelsten (lerblandad kalksten) som hettas upp i en ugn. Du kan köpa cementpulver och blanda själv.

Bland annat snabbhärdande cement, anläggningscement, vitcement och aluminatcement.

Betong och isolering i en produkt. EPS Cement är cement med små luftfyllda partiklar, som är isolerande.

Cirka 65 kronor för 25 kilo.

Relaterade artiklar