Stolpspjut – så fungerar det

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Det finns många fördelar med stolpspjut, till exempel är de praktiska när du ska bygga ett litet plank eller en bod. Här får du lära dig hur du slår ner stolpspjut och vad skillnaden är mellan stolpspjut och jordankare.

Stolpspjutets användningsområden

Stolpspjutet används för att förankra något i marken. Kanske har du själv varit med om att det gamla trädgårdsstaketet lyft från marken vid kraftig vind? Då har stolparna förmodligen inte haft ett tillräckligt starkt fundament i marken. Om du använder stolpspjut 71 x 71 millimeter eller större, beroende på konstruktion, får bygget ett ordentligt fäste i marken. Namnet stolpspjut kommer från att verktyget ser ut som ett spjut nedtill. Det är utformat som en stålspets som har en ram högst upp. I ramen monterar du stolparna. Förutom att du kan använda stolpspjut för att förankra staket i marken, fungerar de även bra när du ska förankra:

  • Tvättställning. Här bör du använda stolpspjut 45 x 45 millimeter eftersom ställningen ofta har en smal fot.
  • Trädgårdsskjul. Ett skjul kan med fördel byggas på plintar och förankras med stolpspjut 95 x 95 eller 100 x 100. Då står det stadigt.

Så vad är då skillnaden på stolpspjut och jordankare? Egentligen ingen alls, det är olika namn för samma sak.

Stolpspjut

Robust stolpspjut á 46 x 46 x 600 millimeter

Pris: 73 kr LÄS MER / KÖP

Fördelar med stolpspjut

En stor fördel med stolpspjut är att stolparna kommer att lyftas upp lite från marken, vilket innebär att träet inte kommer i direkt kontakt med vatten och fukt. Det är därför praktiskt att använda stolpspjut när du bygger staket eftersom det inte står rakt i marken, vilket ökar livslängden. En annan fördel är att stolpspjuten har förborrade hål, vilket gör det enkelt att fästa stolparna i ramen.

Så använder du stolpspjut – slå ner stolpspjut

Montering av stolpspjut är enkel. Du markerar var spjutet ska slås ner, sedan lägger du en träbit över ramen på spjutet så att du inte lämnar fula märken. Sedan är det bara att slå ner stolpspjutet i marken. Under tiden du slår ner spjutet kan det vara bra att kontrollera med vattenpass så att det hamnar rakt.

Stolpspjut kostar från cirka 30 kronor och uppåt, beroende på tjockleken. Du kan köpa stolpspjut hos Byggmax, Bauhaus, ÖoB och andra byggvaruhus.

Vanliga frågor och svar

Du slår ner det med en gummihammare.

De är lätta att använda och gör att stolparna hamnar en bit ovanför marken, vilket är en fördel då de inte utsätts för markfukt.

Kontrollera med vattenpass under tiden du slår ner stolpspjutet.

Det är robust eftersom det ger staketet, skjulet eller andra byggnader ett bra fundament i jorden.

Det är olika namn för samma sak.

Relaterade artiklar