Välj rätt skruv

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Oavsett om du ska sätta upp tavlor, montera en möbel eller sätta in nya fönster kommer du förmodligen att använda dig av skruvar. Till skillnad från spik, som kan användas i olika material, är skruvar anpassade efter olika underlag och material. Här får du tips på hur du väljer rätt skruv till ditt projekt.

Längd

Skruvar finns i många olika längder och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. En bra tumregel att utgå från är att alltid välja en skruv som är dubbelt så lång som det material du ska skruva i. Ska du exempelvis skruva i en träskiva på 28 millimeter ska skruven helst vara 56 millimeter lång. Det finns dock ett undantag från regeln: När du skruvar i stålprofiler, då räcker det att skruven går in cirka 10 millimeter i regeln.

Spik eller skruv?

I stort sett allt som kan spikas kan även skruvas. Det finns dock skillnader mellan skruv och spik. Skruvar är enkla att skruva loss igen, till exempel när du behöver korrigera infästningen. Spikar är svårare att dra ut om de hamnat snett och de kan skada materialet när du drar ut spiken.

Vanliga skruvtyper

 • Träskruv. Används vid montage i trä.
 • Plåtskruv. Används när du monterar plåt mot plåt. Det finns olika typer, bland annat skruv med borrspets för tjockare plåt och plåtskruv med vass spets som används i tunnare plåt.
 • Gipsskruv. När du ska montera gipsskivor i stål- eller träreglar använder du gipsskruv. Ska du fästa gipsskivor i stål väljer du fingängad gipsskruv. När du fäster gipsskivor i trä är det glesgängad gipsskruv som gäller.
 • Montageskruv. Ska du montera köksskåp eller liknande kan du använda montageskruv. Den kännetecknas av sitt stora skruvhuvud som hamnar ovanpå underlaget. Det vill säga, den försänks inte i materialet.
 • Spånskiveskruv. För montage av spånskivor, golvspån, plywood och MDF-skivor använder du en särskild spånskiveskruv. Skruvtypen finns med gängor och passar för montage i såväl stål- som träreglar.
 • Trallskruv. När du bygger altan kommer du behöva många trallskruvar. De används för montage av trallbrädor i träreglar. Det finns olika varianter av trallskruv, till exempel skruv med trattformat eller cylinderformat skruvhuvud.
 • Skruv med borrspets. Skruvar med borrspets används till hårda material, exempelvis hårt trä eller stål. Fördelen med borrspets är att skruven inte spräcker materialet.

Kvaliteter

Skruvar finns i olika kvalitet. Välj inte de allra billigaste utan satsa på lite högre kvalitet eftersom de skruvarna är mer hållbara. Kvaliteten på stålet kan skilja sig ganska mycket mellan olika skruvar. De billigaste skruvarna böjs lättare och de kan också gå av när du skruvar i hårdare material.

Vanliga misstag när du skruvar – så undviker du dem

 • Du håller skruvdragaren snett. Det gör att verktyget inte får något bra grepp om skruvens huvud utan bara snurrar utan att få fäste. Det förstör skruvhuvudets mönster och du behöver byta ut skruven. Tänk på att alltid hålla skruvdragaren linjärt över arbetsstycket, då får du bättre kontroll och skruven hamnar rakt.
 • Du förstör skruvens huvud och skruven fastnar. Om du råkat skruva snett och ändå fått in skruven en bit kan det vara ganska svårt att dra ur den eftersom huvudets mönster är förstört. Ett enkelt sätt att lossa skruven från arbetsstycket är att lossa bitsen från skruvdragaren, sätt sedan chucken över skruven och dra åt. Lägg i backen och skruva långsamt och försiktigt ur skruven igen.
 • Du trycker ojämnt. Om du applicerar ett ojämnt tryck över skruvdragaren när du skruvar resulterar det ofta i att skruven hamnar snett eller att skruvens huvud förstörs. Tänk på att alltid ha samma tryck från början till slut. Trycket ska vara lagom och varken för hårt eller för löst.
 • Du skruvar med maxhastighet. Det är väldigt vanligt att man trycker in knappen till max på skruvdragaren, vilket gör att skruven snurrar jättesnabbt. Problemet är att du inte får någon kontroll över skruvmomentet. Börja alltid långsamt och öka långsamt hastigheten ju längre in i arbetsstycket skruven kommer.

Vanliga frågor och svar

Det beror på vilket material du ska skruva i. Det finns skruvar till trä, plåt, stål, träskivor och gips.

En bra tumregel är att alltid välja en skruv som är dubbelt så lång som det du ska skruva i. Är en träskiva 28 millimeter tjock ska skruven helst vara 56 millimeter lång.

Ska du göra infästningar i våtrumsväggar ska du använda särskilda VVS-skruvar som är rostfria.

Relaterade artiklar