Plasttak – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Plasttak är ett billigt och hållbart takalternativ till olika typer av byggnader, till exempel passar det bra med plasttak över altan. Det är enkelt att både kapa och montera plasttak. Här får du lära dig mer om olika typer, kostnader och hur du väljer rätt plasttak till din paviljong eller pergola.

Olika typer av plasttak

En av de vanligaste typerna av plasttak är kanalplast. Den passar särskilt bra där du vill få in mycket ljus eftersom kanalplast släpper in 80 % av solljuset. Den har dessutom ett bra UV-skydd på närmare 100 %. Det finns även olika färger att välja bland, exempelvis helt transparent eller rökfärgat plasttak. Det är även populärt med blåtonat plasttak, ett sådant släpper in cirka 60 % solljus, vilket kan vara skönt om taket ska sitta där solen ofta ligger på. Vanliga typer av plasttak:

  • Trapetsskiva. Kan vara tillverkad i både PVC och polykarbonat. Trapetsskivor i polykarbonat är tåligare än dem i PVC, men kostar samtidigt mer. Trapetsskivan är en tunn och vågformad skiva.
  • Vågskiva med klicklås. En vågformad skiva som är 20 centimeter bred och som du monterar med ett klicklås (du klickar ihop skivorna med varandra). Taktypen är hållfast och kraftig i transparent plast.
  • Glasliknande enkeltak. Skivor i polykarbonat i 3 millimeters tjocklek. Skivorna är kraftiga och tåliga och ser ut som glas. Det krävs särskilda beslag vid montering.
  • Tunn kanalplast. Vill du ha isolerande plasttak kan tunnkanalplast fungera. Den består av 10 millimeter tjocka skivor och har flera lager isolerande polykarbonat emellan. Taket motverkar kondens samtidigt som det är isolerande. Du fixerar kanalplast genom en aluminiumlist från ovansidan.
  • Tjock kanalplast. Samma som ovan fast 30 millimeter tjock istället för 3 millimeter. Den här taktypen har extra bra isoleregenskaper.
  • Kanalplast med klicklås. Liknande som ovan men som klickas ihop istället för att skruvas ihop. Skivorna är 46 millimeter tjocka och har längre livslängd än annan kanalplast.
  • Glasliknande kanalplast. Extra tålig och ett bra alternativ om du vill ha en glaskänsla istället för plast. Den har god bärighet och behöver inte reglas mer än 120 centimeters mellanrum.
  • Glasfiberförstärkt plasttak. Ett plasttak med glasfiberförstärkning ger ökad slitstyrka utan att väga så mycket.

Genomsläpplighet av solljus

Innan du köper plasttak till altan eller uteplats är det viktigt att du funderar på hur genomsläppligt taket ska vara. Det finns för- och nackdelar med ett tak som släpper igenom mycket ljus. Det kan vara härligt med mycket ljusinsläpp, men det kan samtidigt vara jobbigt att få solen i ögonen. Kontrollera även UV-skyddet, ju högre, desto bättre. Isoleringen är också viktig eftersom den påverkar hur mycket värme som släpps in genom taket. Ska du montera ett plasttak till drivhus är det särskilt viktigt eftersom det kan bli väldigt varmt om du inte har ett tak som isolerar.

Montera kanalplast – steg för steg

För att montera ett plasttak av kanalplast behöver du en fintandad fogsvans och en borrmaskin. Tänk på att kontrollera det maximala avståndet mellan reglar när du monterar taket, det kan variera lite beroende på vilken produkt du valt. För trapetsplattor är det maximala avståndet på reglar 80 centimeter. Gör så här:

  1. Lägg ut taket på reglarna. Det kan vara bra att lägga en tätningslist under. Skruva sedan fast taket med skruv anpassad för plasttak (skruv med vinge). Dra åt tills tätningsbrickan ligger tätt mot taket.
  2. Montera nästa platta eller del av taket. Taket/plattan ska överlappa med minst en korrugering (en våg i kanalplasten).

Kostnad för plasttak

Eftersom det finns olika typer av plasttak samt olika kvaliteter, kan priset variera en del. De billigare PVC-plasttaken är populära och kostar från cirka 300 kronor (3 x 1 meter), medan ett kanalplasttak på 3 500 millimeter med isolering kan kosta 2 000 kronor i samma mått. Du kan köpa olika kvaliteter av plasttak på Biltema, Byggmax Jula och Bauhaus.

Köp ditt plasttak hos Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Plasttak i PVC kostar från cirka 130 kronor/m2 och plasttak i polykarbonat kostar cirka 150 kronor/m2.

Det beror på var du ska ha det. Om du ska montera plasttak på en altan kan det vara bra med ett blåtonat plasttak som minskar ljusinsläppet något. Det finns olika kvaliteter, utseenden och prisklasser, fundera därför på vad du behöver. I ett drivhus kanske plasttaket bör ha bättre isolering än om taket endast ska monteras över en vedbod.

Livslängden påverkas mycket av takets UV-skydd. Ju högre skydd, desto längre livslängd. Men även andra parametrar styr livslängden, som isolering, tjocklek, om taket är glasfiberarmerat eller inte och vilket material det är tillverkat av.

Det minskar ljusinsläppet.

Relaterade artiklar