Byta tak – dags att planera

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Visst, vi befinner oss mitt i vintern men det behöver inte stoppa dig i dina takläggningsplaner. Ett takbyte innebär mycket planering och det är hög tid att sätta igång redan nu.

Livslängd och takbeklädnad

Om du är osäker på om det är dags att byta tak är det bäst att ta fram stegen och klättra upp på taket. Takmaterial har en förväntad livslängd som varierar utifrån material. Tegelpannor kan, om de håller hög kvalitet och sköts om regelbundet, hålla i upp mot 100 år. Dock är det mer realistiskt att sikta på cirka 50 år, om du inte ständigt är uppe och rengör, tar bor mossa och sköter om taket. Betongpannor håller i cirka 35 år och ett plåttak kan hålla mellan 15 – 50 år, beroende på om det är falsad, korrugerad eller bandtäckt plåt. Det är enklare att avgöra om det är dags för ett takbyte om du vet när taket lades. Om du flyttat in i ett äldre hus kanske den förra ägaren vet.

Du kan givetvis även genom att göra en besiktning ta reda på takets skick. Om du har tegelpannor och det ligger som smågrus och sand i takrännorna, är det ofta en indikator på att pannornas liv börjar lida mot sitt slut. Det innebär att takpannorna börjat vittra sönder. Ibland är det inte takpannorna som är problemet utan undertaket. Om du inte varit uppe på taket på lång tid och tegelpannorna hamnat snett på grund av hård vind eller snölast riskerar vatten att tränga in till undertaket, dess läkt och takpapp. I värsta fall får du fuktproblem som mögel på vinden och innertaket. Men ibland räcker det med att åtgärda det undre taket och eventuellt innertaket och sedan lägga tak med samma takpannor igen, om de fortfarande är i gott skick.

Bygglov – ansök i god tid

Om du vill ändra taktäckningen på huset från ett material till ett annat, krävs vanligtvis bygglov. Det beror på att du avsevärt kommer förändra utseendet på huset. Men om du ska byta till samma material och färg kräver åtgärden sällan bygglov. Tänk på att det kan ta mer än tio veckor att ansöka och få bygglovet beviljat, så det är hög tid att sätta igång nu om du vill lägga taket under våren eller försommaren. Många takläggare har dessutom våren och sommaren fullbokade många månader i förväg så det är hög tid att börja skicka ut offertförfrågningar.

Förberedelser om du ska lägga taket själv

Om du är händig kan du lägga tak själv, det kräver mer förberedelser eftersom du behöver ta reda på takets totala yta, alla olika vinklar och höjdskillnader. För att du ska kunna beräkna åtgång på takpannor behöver du veta vilken vinkel taket har. Leverantörer av takpannor skickar i regel med tabeller där du kan läsa av takvinkeln, den brukar ligga bland monteringsanvisningarna. Börja med att mäta ut meter vågrätt från husets gavel. Mät därefter höjden till taket från gavelns bägge ändpunkter. Sedan minskar du det högre talet med det lägre – jämför sedan det talet du fått fram med tabellen. Om du har ett mycket högt tak blir det förmodligen enklare och säkrare att arbeta med en byggnadsställning, kontrollera var du kan hyra en sådan i god tid. Du behöver även införskaffa fallskydd. I korthet ingår följande steg i takläggning:

  1. Sätt upp arbetsställning
  2. Demontera alla hängrännor
  3. Ta ner den gamla takbeklädnaden
  4. Riv den gamla läkten
  5. Riv eventuellt takpapp (om den är i dåligt skick)
  6. Laga undertaket
  7. Lägg underlagspapp
  8. Spika upp ströläkt
  9. Spika upp bärläkt
  10. Lägg upp nya takpannor
  11. Montera vindskivorna samt vindskiveplåt
  12. Sätt upp hängrännorna igen
  13. Montera alla säkerhetsanordningar som snörasskydd och gångbrygga vid skorsten
  14. Färdigställ plåtarbeten (anlita en plåtslagare om du saknar kunskap) som runt skorsten och andra genomföringar

Materialkostnad

En viktig del av planeringen handlar om att sätta en budget som känns rimlig. Vill du ha exakt samma material som den tidigare takbeklädnaden har du redan ett materialpris att förhålla dig till. Annars kan du anpassa budgeten genom att välja billigare eller mer exklusiva material. Takpapp kostar cirka 100 kronor per m2 och tegelpannor har en motsvarande kostnad på cirka 1 000 kronor per m2, ibland mer. Du bör dock inte enbart stirra på priset. Även materialets livslängd är viktigt. Ett kvalitativt tegeltak är förvisso dyrare men håller i minst 50 år, medan takpapp endast håller i cirka 15 år. Fundera på vad som är viktigast, den omedelbara kostnaden eller priset som det kan innebära att byta ut taket tidigare. Olika taktyper kräver även olika mycket skötsel. Plåttak i zink, aluminium, stål eller koppar är nästintill underhållsfria. Det finns även andra, mer ovanliga takbeklädnader, som gröna tak, solcellstak och trätak.

Budget för material och takläggare

När du beräknar budgeten bör du ta med kostnaden för takläggare eftersom ett takbyte oftast är svårt (och farligt) att utföra på egen hand utan erfarenhet. Dels måste du arbeta på hög höjd, dels är det ett fysiskt krävande arbete som tar tid. Samtidigt behöver du ha en bra tidplan eftersom undertaket inte får ligga blottat för länge då det kan ta skada om det blir regn.

Kostnaden för en takläggare varierar mellan olika regioner men räkna med cirka 600 kronor per timme. Vad totalkostnaden blir påverkas av många saker, som vilket takmaterial som ska läggas, om undertaket måste bytas ut samt hur stort och tekniskt komplicerat takets utformning är. Det enklaste sättet att få en bättre prisuppfattning är genom att använda vår offerttjänst – den är helt gratis. Vi matchar din förfrågan med lokala experter och takläggningsfirmor i ditt område. Takbyten i storstäder tenderar att bli dyrare än i mindre städer. Kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdraget när du ska byta tak – det ger dig 30 % avdrag på upp till 50 000 kronor (gäller endast arbetskostnad, materialkostnad tillkommer).

Hitta en expert som kan byta tak

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

En takläggare tar cirka 600 kronor i timmen och det kan ta allt mellan 30 minuter och 2 timmar per m2 att lägga tak, beroende på takets befintliga skick samt vilket material som ska läggas. Därefter tillkommer även materialkostnaden.

Det går att lägga tak året om, dock vädret helst vara torrt eftersom delar av undertaket ligger blottat under tiden som taket läggs. Ibland kan det vara svårt att få tag på takläggare under våren och sommaren då de ofta är fullbokade många månader i förväg. Det går att lägga tak på vintern också, det är exempelvis enklare att borsta av snö från taket än att få bort regn.

Det beror på vilket takmaterial du har. Alla takbeklädnader har en tekniskt förväntad livslängd. Tegelpannor håller i regel cirka 50 år och takpapp i cirka 15 år. Kontrollera skicket genom att klättra upp på taket – har takpannorna börjat vittra sönder? Då kan det vara dags.

Relaterade artiklar