Taktvätt – så tvättar du taket steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Det är viktigt att tvätta taket, inte bara för att det ska bli snyggt, även för att du ska få bort lavar och mossa. Låter du mossan växa fritt finns risk att dess rötter tar sig in under takpannorna där den i vintertid kan orsaka frostsprängning. Här får du lära dig tvätta tak på rätt sätt.

Viktigt att tvätta taket

Förr, när man använde mer giftiga tungmetaller, var regnet surare än det är idag. Även om det är bra för miljön att användning av gifter minskat innebär det att mossa och lavar växer mer än tidigare. Det sura regnet tog nämligen kål på det. Vi måste därför själva bli mer noggranna med taktvätt och se till att använda bra mossmedel. Vilket mossmedel till tak som är bäst i test varierar från år till år, men ett mossmedel som fått bra betyg är alg- och mögeltvätt från Biokleen AB. Det finns även andra sätt att bli av med mossan – med hjälp av koppartråd.

Koppartråd kan fästas vid taknocken och när det sedan regnar kommer utfällningar från metallen att ta kål på mossan och lavarna. Vill du inte upp och klättra själv kan du istället anlita ett företag som hjälper dig. Pris för att ta bort mossa på tak varierar mellan företag men räkna med cirka 4 000 – 5 000 kronor för ett mindre tak och mellan 7 000 – 15 000 kronor för ett större tak. Då ingår taktvätt och mossborttagning.

Tvätta tak med högtryckstvätt

Det går att tvätta tak med högtryckstvätt, men det gäller att vara varsam. Om du ska tvätta ett gammalt taktegel bör du vara försiktig så att du inte riskerar att få in vatten under takpannorna. Du får effektivt bort mossa när du använder ett högt tryck, men använd endast högtryckstvätt om du vet att undertaket är intakt och i bra skick, annars riskerar pappen att fläka sönder och du kan få problem med fukt. Det är mer varsamt att rengöra taket med en trädgårdsslang och en borste på ett teleskopskaft. Ett tips är att investera i en riktig taktvättmaskin istället, det är bättre än att tvätta tegel- och betongpannor med högtryckstvätt. En särskild taktvättmaskin ansluts till vatten och munstycket är stort och runt med borstar.

KÄRCHER Professional 21110160 Ytrengörare

Praktisk ytrengörare för både invändig och utvändig rengöring utan stänk.

Pris: 3500 kr LÄS MER / KÖP

Tvätta taket – så här gör du

Innan du klättrar upp på taket behöver du se till att du har rätt skyddsutrustning – en säkerhetssele är viktigt och räddar dig om du skulle halka och ramla.

 1. Borsta bort löv. Börja med att borsta bort det grövsta från taket, som nedfallna grenar och löv.
 2. Applicera medel. Spruta rengörings- och mossdödande medel över hela taket. Det ska vanligtvis verka en stund.
 3. Spruta av medlet. Använd en vattenslang eller taktvättmaskin och spruta av medlet. Mossan brukar sitta löst efter att medlet verkat, men det kan ändå vara bra att ha en skrapa eller borste på teleskopskaft till hands.

Passa på att rensa hängrännorna och stuprören när du ändå håller på.

Pris för att tvätta och måla tak

Kostnaden för en taktvätt varierar förstås mellan olika företag och påverkas även av takets storlek, utformning och skick. Men i regel hamnar priset för takvätt på cirka 4 000 – 5 000 kronor för ett litet tak och mellan 7 000 och 15 000 kronor för ett stort tak. Ofta kan du räkna med cirka 8 000 kronor för ett tak på 160 m2 (inklusive ROT-avdrag).

Vill du veta pris för att både tvätta och måla tak? Använd vår offerttjänst – vi matchar dig med lokala takföretag som lämnar offert på uppdraget.

Hitta en expert som kan tvätta taket

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 87 571 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Tvätta taket inomhus

Om du vill tvätta taket inomhus, till exempel för att du ska måla taket, gör du så här:

 1. Damma taket. Börja med att ta bort ytlig smuts som damm, det är enklast att göra med en dammvippa eller en torrmopp.
 2. Torka av taket. Använd ett taktvättmedel och en fuktig trasa och torka av hela taket. Du kan dels söka på taktvätt bäst i test eller välja vanlig såpa. Antingen står du på en stol eller pall och torkar, eller så kan du använda en mopp med teleskopskaft.
 3. Torka av. För att taket inte ska stå fuktigt och riskeras att missfärgas av vattenfläckar, är det bra att torka av med en torr mopp eller trasa.

Du kan köpa taktvätt hos Jula, Beijer Bygg eller andra byggvaruhus.

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Hur tvättar jag taket?

Börja med att borsta bort löst smuts som nedfallna grenar och löv. Spraya sedan ett mossdödande taktvättmedel över hela taket och låt verka enligt anvisningar. Spola sedan av taket. Om mossan sitter hårt kan du skrubba med en borste, använda en taktvättmaskin eller använda en skrapa.

Vad kostar det att tvätta ett hustak?

Ofta mellan 4 000 och 5 000 kronor för ett litet tak och mellan 7 000 och 15 000 kronor för ett större tak. Men det är svårt att ge ett mer exakt pris eftersom flera parametrar spelar roll, som hur svårt taket är att beträda, dess fall, vinklar och hur smutsigt det är.

Hur tvättar man taket inomhus?

Börja med att damma rent taket, använd sedan ett milt rengöringsmedel och torka av med fuktig trasa. Avsluta med att torka av överflödig fukt med en torr trasa eller mopp.

Kan man högtryckstvätta tak?

Ja, men var försiktig om det är gamla tegelpannor och var varsam så du inte råkar spola in vatten under takpannorna så du förstör pappen.

Vilken takrengöring är bäst?

Bland annat har alg- och mögeltvätt från Biokleen AB fått bra betyg.

Hur går en taktvätt till?

Först borstas taket rent från löv och grenar, sedan sprayar man taket med ett mossdödande rengöringsmedel som får verka. Därefter spolar man rent taket, ibland behöver man även skrubba det eller skrapa för att få bort ingrodd smuts.

Hur ofta ska taket tvättas?

Cirka vart femte år.

När på året är det bäst att tvätta taket?

Mellan april och september brukar vara bäst tid. Då är vädret milt.

Relaterade artiklar