Masonitskiva – Så använder du masonitskivor

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Masonit är ett vanligt byggnadsmaterial och påminner om spånskivor. Skillnaden är att masonit tillverkas utan tillsatt lim. Lär dig mer om masonitens historia och dess egenskaper.

Masonit – en biprodukt från skogs- och sågverksindustrin

I masonit används träets eget lim, lignin. Under tillverkningsprocessen blandas det naturliga bindemedlet ihop med trämassan, som består av sågspån. Resultatet blir en tunn träfiberskiva med fuktmotståndskraftiga egenskaper. Masonitskivan är en av de tunnaste typerna av träfiberskiva och används särskilt inom möbeltillverkning, som lådor och hyllplan. Eftersom masonit endast består av trä och vatten har materialet mindre påverkan på miljön än många andra material. Träet som används är biprodukter från skogs- och sågverksindustrin. I Sverige har masonitskivor främst tillverkats av Masonite AB, Sveriges första tillverkare av fiberplattor. Tillverkaren var den första som erbjöd ett byggnadsmaterial som var godkänt av Astma- och Allergiförbundet.

Masonitens historia

Masonit uppfanns till följd av ett misslyckat försök att tillverka papper. Det var chefsingenjören William H. Mason som år 1924 försökte tillverka papper av restflis. Försöket misslyckades men istället uppfanns masoniten, en av världens tunnaste spånskivor. I Sverige fick vi vänta några år innan nyheten introducerades även här, vilket var år 1930. I Sverige sköttes produktionen av Masonite AB som höll till i Rundvikfabriken i Västerbotten. Fabriken gav arbete till 90 personer och hade en omsättning på cirka 100 miljoner kronor per år. Under större delen av 1900-talet var produktionen lönsam, men år 2011 gick företaget konkurs. Fram till dess var Masonite AB den enda tillverkaren i Europa som tillverkade masonit på samma sätt som William H. Mason. Efter konkursen packades maskinerna från fabriken ihop och såldes till Thailand där de skulle återanvändas.

Materialets egenskaper

Masonit är ett mycket hållbart material med god fuktbeständighet. Dessutom kan skivorna bearbetas med vanliga träverktyg. Materialet har även andra egenskaper, exempelvis är det:

  • Formstabilt
  • Böjbart
  • Tåligt mot värme
  • Naturligt motståndskraftigt mot fukt (om masonit ska användas i våtrum behöver du välja en härdad eller hård variant)
  • Liten risk att det spricker eller flisar

En masonitskiva är slät och jämn, vilket gör att du sällan behöver förbereda den innan du målar. Bra att veta är att masonit inte absorberar färg på samma sätt som vanligt trä och därför går det åt mindre färg. Innan masonitskivorna används ska de blötläggas. Detta görs enkelt genom att fukta skivorna med en blöt trasa. Anledningen till att man behandlar träet med fukt beror på att masonitskivan annars riskerar att slå sig med tiden. Det är skivans rutade sida (virasidan) som ska fuktas. När alla skivorna har blötlagts ska de stå med de fuktade sidorna mot varandra i 48 timmar.

Olika typer av masonitskivor

Masonit har flera användningsområden och är ett flexibelt byggnadsmaterial. Det finns flera typer av masonitskivor, bland annat:

  • Porösa
  • Halvhårda
  • Hårda
  • Härdade

Porösa masonitskivor används främst till värmeisolering och kan många gånger fungera för att isolera befintliga ytterväggar. Eftersom även de porösa masonitskivorna är hårda krävs sällan någon ytterligare spånskiva utanpå, men det beror förstås på vad de ska användas till. Ska skivorna användas till utvändig beklädnad eller i våtrum fungerar det bättre med en hård träfiberskiva eftersom den är mer fuktbeständig. Även härdade masonitskivor fungerar i fuktigare utrymmen eftersom de har behandlats med oljehärdning. Dessa skivor är även vanliga att använda i miljöer som utsätts för hårt slitage.

Om du ska använda hårda masonitskivor är det viktigt att du fuktar dem minst ett dygn innan användning. Du behöver cirka en fjärdedels liter vatten per kvadratmeter. Kom ihåg att ställa masonitskivorna med den fuktiga sidan mot varandra. Det är för att inte träet ska torka för snabbt. Masonitskivorna bör vara lite fuktiga när de sätts upp. Ska du arbeta med porös eller halvhård masonit krävs ingen fuktbehandling innan. Du kan istället förvara den typen av masonit i ett kallt utrymme ett par dagar innan de ska användas, exempelvis i ett källarutrymme eller garage.

masonitskiva med hål
Masonitskiva som används i verkstan

Användningsområden och montering

Masonitskivor kan sättas upp på flera sätt. Du kan till exempel spika upp skivorna stumt mot varandra, alltså kant i kant. Du kan även välja att ha ett litet mellanrum på några millimeter. Då kan du antingen fasa kanterna och låta fogarna vara öppna alternativt täcka fogarna med täcklister. Om du planerar att måla på masonitskivor efter att du satt upp dem är det viktigt att lämna ett litet mellanrum mellan skivorna. Anledningen är att det annars lätt kan uppstå sprickor i fogarna. Varför fogarna spricker beror på att underlaget eller masonitskivorna rör på sig. Eftersom masonit består av trä, vilket är ett organiskt material, kan det röra sig vid temperaturskillnader. Ett sätt att undvika detta är att täcka fogarna med en list av härdad masonit. Om du ska sätta upp täcklister behöver du inte spika fast masonitskivorna eftersom själva listen håller skivorna på plats. Det behövs däremot om du ska sätta upp masonitskivor i taket. Då ska en spik sättas i mitten av skivan, resten av kanterna täcks in med täcklister.

En fördel med masonitskivor är den jämna och släta ytan. Eftersom ytan är så fin redan från början behöver du inte göra något förarbete inför måleriet eller tapetseringen. Det kan dock variera lite beroende på vilken sorts masonitskiva du har. Vissa masonitvarianter är mer fuktabsorberande och kan då kräva förarbete. För vanlig masonit behöver du vanligtvis endast täcka över eventuella spikskarvar, något du gör med spackel och vävremsa. Om du ska måla porösa masonitskivor behöver du först behandla ytskiktet eftersom de absorberar fukt i större utsträckning.

Om masonitskivor ska målas med linoljefärg behöver de också grundas med en färdigblandad linoljefärg först. Efter att färgen torkat i ungefär två dagar ska färgen slipas och dammas av. Sedan kan du måla på linoljefärg i önskad kulör.

Här köper du masonitskivor

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Masonitskivor på golv

Masonitskivor används främst på väggar och till möbeltillverkning, men du kan även spika masonit på golv. Det är praktiskt att jämna till golv med masonit inför läggning av andra golvunderlag, till exempel linoleum. Om du har ett nytt golv kan du lägga masonitskivorna direkt på råspånten men det går även att lägga masonit direkt på ett befintligt trägolv. Kom ihåg att lägga grålumppapp mellan masonitskivan och linoleummattan så att inte underlaget skadas om du någon gång skulle behöva byta ut en del av linoleummattan.

Hitta en expert som kan lägga golv

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Relaterade artiklar