Trall – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Ska du bygga en altan i sommar? Då kommer du förmodligen bygga med trall, ett virke som används som golvmaterial och som vanligtvis består av ett mjukare träslag som gran, furu och lärk. Det är lätt att kapa och skruva.

Olika typer av trall

Något av det svåraste när du ska bygga altan är att välja vilken typ av trallmaterial du ska införskaffa. Priserna är varierande och träslagens egenskaper likaså. Trallmaterial ser både olika ut och upplevs olika under barfotafötter. Dessutom kräver olika träslag olika mycket underhåll och skötsel.

 • Tryckimpregnerad furu. Ett av de vanligaste alternativen av trall är tryckimpregnerad furu. Det är furu som behandlats med ett kemiskt träskyddsmedel under högt tryck. Resultatet blir ett trä som står emot röta, trots att trädäcket utstår ständig fukt. Tryckimpregnerad furu är ett av de billigaste alternativen. När du köper materialet är det grönaktigt i färgen, vilket beror på impregneringen. Med tiden får trallen en gråsilvrig färg. Kostnaden är cirka 25 kronor per löpmeter.
 • Sibirisk lärk. Ett annat populärt trallalternativ är sibirisk lärk, ett hårdare träslag med minimal fuktupptagning. Lärk har naturligt sett ett högt innehåll av hartser och syror och är tåligt. Lärken växer långsammare än gran och har en högre densitet, vilket ger lärken en hårdare yta. Är du intresserad av att köpa just sibirisk lärk är det bra att hålla koll på kvalitetssorteringen – den benämns 1 – 6 där 1 är bäst. Kostnaden är cirka 60 kronor per löpmeter.
 • Thermowood. Gillar du utseendet hos exotiska träslag men vill inte lägga kostnaden eller underhållet? Då kan Thermowood vara ett alternativ. Det är vanligtvis vanligt trallvirke som ask eller furu, men som behandlats under värme. Under upphettningen uppstår något som kan jämföras med ”karamellisering”, vilket gör att små mikroorganismer i träet inte får någon näring, vilket resulterar i att träet inte suger upp något vatten. Både krympning och svällning reduceras med upp till 70 %. Resultatet blir ett trallvirke med hög beständighet och minimalt underhåll. Kostnaden per löpmeter är cirka 90 kronor.
 • Komposittrall. Vill du slippa allt vad underhåll heter? Då ska du satsa på komposittrall, ett trallvirke bestående av träspill och återvunnen plast. De stora fördelarna är just att trallen är underhållsfri och kräver ingen oljning eller slipning. Materialet är behagligt att gå på men tenderar att kännas och se lite plastigt ut, jämfört med äkta trall. Vid behov rengör du trallen med avborstning eller genom att spola av trallen med vatten. Kostnaden är cirka 90 kronor per löpmeter.
 • Hårdträtrall. Hårdträtrall är ett samlingsnamn för hårdare träslag, vilka är mer motståndskraftiga då de inte absorberar fukt lika lätt som mjukare träslag. Hårdträtrall är lövträ som ofta är importerat från utlandet, det kan till exempel röra sig som bangkirai, teak, cumaru och jarrah. Tropiska trallmaterial varierar i färg och nyans och går från ljusbrunt och ljusgult till mellanbrunt. Med tiden åldras trallen fint och får en silverpatinerad finish. Kostnaden är cirka 190 kronor per löpmeter.
TypEgenskaperInfästningViktigt att vetaPris
Tryckimpregnerad furuMotståndskraftigt mot röta. Får en silvrig ton med åren. Kräver underhåll i form av rengöring, slipning och oljning.Träskruv eller rostfri trallskruv.Trallen ska helst ligga minst 20 centimeter ovanför marken för optimering av luftgenomströmning. Trallkonstruktioner bör ha ett fall på en centimeter per meter för att optimera avrinning.25 kronor per löpmeter
Sibirisk lärkNaturligt motstånd mot röta och hög styrka.Kan fästas med rostfri skruv eller dolt montage.Kräver luftigt montage för ökad luftgenomströmning. Med tiden får lärk en grå färg.60 kronor per löpmeter
TräkompositI stort sett underhållsfri, säkert från flisor och färgbeständigt.Clips.Ska läggas med viss lutning för att optimera vattenavrinning. Tänk på att om du väljer en mörkare färg kommer trätrallen upplevas som varm under fötterna.90 kronor per löpmeter
ThermowoodMiljöneutralt alternativ (består av träspill och återvunnen plast) och krymper eller sväller inte.Rostfri skruv, clips eller med dolt montage.Ska läggas med viss lutning för att optimera vattenavrinning.90 kronor per löpmeter
HårdträNaturligt tåligt och beständigt. Kräver ingen ytbehandling.Rostfri skruv eller infästning med dolt montage.Det krävs förborrning innan infästning. Får en grå färg med tiden.190 kronor per löpmeter

Miljövänliga alternativ!

Det finns inga miljövänliga alternativ av trall eftersom även återvunnet material innebär en belastning på naturen under produktion. Men du kan välja bättre alternativ, till exempel ekologisk trall. Du kan även välja värmebehandlad trätrall som inte innehåller några kemikalier. Väljer du exempelvis ett tropiskt träslag som bangkirai är det naturligt motståndskraftigt. Dock importeras träslaget, vilket är dåligt för miljön. Vill du välja trä från ansvarsfulla och kontrollerade skogsbruk ska du hålla koll på följande organ:

 • FSC. Forest Stewardship Council – en oberoende och internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat och socialt ansvarstagande för världens skogar.
 • PEEFC. Programme for the Endorsement of Forest Certification – en organisation som påminner om FSC men som är mer anpassat efter ett småskaligt och privat skogsbruk.
 • Svanen. Nordens officiella miljömärkning som hjälper konsumenter att leva ett mer miljövänligt liv.

Tillbehör till trall

När du ska bygga en altan med trall kommer du snart märka att det finns många typer av infästningsdon. Beroende på träslag finns det särskild trallskruv som ska användas. Förutom att träslaget påverkar valet gör även trallens storlek samt miljön där du bor det.

 • Trallskruv C4. Det här är den vanligaste klassningen och fungerar vanligtvis bra till de flesta trallbyggen, till exempel furu. Passar även bra i miljöer med måttlig mängd salt.
 • Trallskruv rostfri A4. Gäller det större trallbyggen är rostfri trallskruv A4 att föredra. Det beror på att stora byggen av trall rör sig mer, vilket sätter högre krav på skruven – då är det säkrare med rostfri skruv. Bor du nära havet (salt miljö) är det också bättre med rostfri skruv.
 • Dold skruv. Vill du slippa se tydliga skruvskallar ska du göra dold infästning. Det innebär att skruven fästs diagonalt ner i trallkonstruktionen i själva sidan på brädan istället för att skruvas rakt ovanifrån. Fördelen är att du slipper se skruvskallarna och minimerar dessutom risken för flisor eftersom ingångshålet inte är synligt.

Hur mycket skruv ska du då använda?

Virkets bredd95 millimeter120 millimeter140 millimeter
Regelavstånd600 millimeter600 millimeter600 millimeter
Antal skruv/m2342824

Olja altanen

Håll altanen snygg och återinför lyster genom oljning.

Du behöver:

 • Skurborste
 • Såpa
 • Hink
 • Träolja (välj en variant som passar ditt träslag)
 • Bred pensel
 • Trasa
 • Skyddsmask
 • Slipmaskin
 • Skruvdragare

Gör så här:

 1. Planera rätt dag. Det är viktigt att vädret är torrt när du oljar – välj helst en dag som är lite molnig men utan risk för regn.
 2. Skruva åt skruvar. Med åren kan skruvarna lossa lite och röra sig uppåt, börja med att skruva fast alla skruvar igen.
 3. Rengör altanen. Blanda såpa med vatten i en hink och använd en skurborste för att rengöra altanen. Har du en högtryckstvätt går det förmodligen snabbare att använda den. Tänk i så fall på att inte hålla munstycket för nära trallen eftersom den riskerar att flisa sig och bli ful.
 4. Låt torka. Efter rengöring är det viktigt att altanen hinner torka, ungefär i ett dygn.
 5. Slipa. Med tiden kan trallen flisa sig, då behöver den slipas för att bli len och fin igen. Använd skyddsmask så du slipper andas in slipdammet. Har du ingen slipmaskin bör du köpa eller hyra en, arbetet kommer ta extremt lång tid om du slipar för hand. Avsluta med att borsta bort allt slipdamm.
 6. Olja in. Beroende på vilket träslag din altan är gjord av behöver du välja en träolja som passar. Stryk på med penseln. Ibland krävs två lager beroende på hur absorberande trallen är.

Vanliga frågor och svar

Det är trall med en räfflad yta.

Det är ett trallmaterial som tillverkas av träspill och återvunnen plast.

Den finaste sidan ska ligga uppåt, men om möjligt ska du alltid lägga kärnsidan uppåt. Tittar du på brädan från kortsidan ska den anta en konvex form (ungefär som en glad mun).

Rostfri trallskruv brukar fungera till de flesta alternativ. Om trallen är 28 millimeter tjock (vilket är vanligast) ska skruvens tjocklek vara 55 millimeter.

Golvbrädor.

Det är en smaksak. Tryckimpregnerad furu är vanligast och billigast, men lövträ och tropiska träslag är också populära på grund av sitt minimala underhåll och vackra utseende.

Relaterade artiklar