Klinker

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Badrumsgolvet har en stor inverkan på hur det nya badrummet kommer att upplevas. Ett av de vanligaste materialen för badrumsgolv är klinker, vilket inte är så konstigt. Klinker är en typ av keramiska plattor med flera smarta materialegenskaper. Här går vi igenom allt du behöver veta om klinker.

Tillverkning av klinker

För att framställa klinker bränner man först stengods eller flintgods. Till skillnad från kakel, som också är en keramisk platta, har klinker en betydligt högre täthet i godset, vilket bland annat ger en mer hållbar och robust platta. Den höga tätheten i klinker gör det mer temperaturbeständigt och fungerar därför bra att lägga ovanpå golvvärme. Själva råvaran i klinker är lera som genomgår olika processer innan den slutligen formges och bränns. Vissa klinkerplattor är glaserade, då placeras de brända klinkerplattorna i en så kallad glasyrbox. Glasering innebär att en glasmassa hälls ut över klinkerplattorna och bildar en glansig och beständig yta. En fördel med klinker är att det har en låg vattenabsorption, vilket är praktiskt i våtrum. När klinker används i badrum ska det alltid sättas med ett godkänt tätskikt.

Glaserade klinkerplattor

När man tillverkar keramiska plattor som exempelvis kakel och klinker, bränns de i ugnar med temperaturer upp mot 1 300 grader. Därefter kan plattorna glaseras eller lämnas oglaserade. Glasyren som används är ett slags glasmassa, den kan ha olika färg för att ge klinkerplattorna olika utseende. Klinkerplattor kan glaseras en eller två gånger, beroende på önskad effekt. Om plattorna bränns en gång skvätter man glasmassa på plattorna eller duschar dem med glasmassa. Det ger en relativt ojämn glasering, vilket ofta är snyggt om du vill ha skiftningar i klinkergolvet. Men vill du ha helt jämn färg ska du välja dubbelglaserade klinkerplattor.

Egenskaper

Klinker är ett praktiskt byggnadsmaterial i badrum eftersom plattorna har en mycket låg vattenabsorption (mindre än 0,5 %). Även om glaserade klinkerplattor är vanligast finns det även oglaserade, då har plattorna istället behandlats med någon typ av klinkerolja för att de ska bli mättade och inte suga åt sig fukt. Eftersom klinker är hållbart i olika temperatur går det nästan alltid bra att lägga klinker ovanpå golvvärme, vilket många vill ha i just badrummet. Plattorna är vanligtvis kvadratiska, men det går att köpa klinker i andra former och även i många färger. Vill du skapa ett mer halkfritt golv i badrummet finns det även klinkerplattor med strukturerad yta som ger bättre fäste.

Skapa stilen med klinker

Valet av golv- och väggmaterial i badrummet har stor påverkan på hur rummet kommer att upplevas. Klinkerplattor finns idag i mänger av färger och mönster, även om naturfärgad klinker är vanligast. Det går att köpa klinker i rektangulära plattor, vilket också kan bli effektfullt i kombination med ett kvadratiskt väggkakel. Vill du ha en orientalisk känsla i badrummet finns det även klinker som ser ut som mosaik, fast till lägre pris. Kostnaden för klinker varierar beroende på plattornas form, storlek, färg och mönster. Det går att hitta billigare klinkerplattor från någon hundralapp per kvadratmeter upp till flera hundra kronor. Själva plattsättningen kostar cirka 500 kronor i timmen om du anlitar en hantverkare. Är badrummet 10 m2 ligger arbetskostnaden oftast runt cirka 33 000 kronor. Sedan tillkommer materialkostnaden.

Så sätter man klinker

Om du inte har tidigare vana eller erfarenhet av plattsättning är det oftast bättre att anlita en professionell plattsättare. Det är särskilt viktigt i våtrum eftersom klinker som sätts fel kan leda till fuktskador och mögelproblem. Så här sätts klinker:

  1. Fästmassa läggs ut. Fästmassan läggs ovanpå exempelvis en plastmatta eller direkt på ett betonggolv. Ska golvvärme anläggas behöver du kontrollera vad som gäller för den golvvärmetypen.
  2. Plattorna trycks ner i fästmassan. Varje klinkerplatta ska nu sättas ner i den blöta fästmassan, kom ihåg att använda kakelsnöre för att få plattorna jämna och med samma mellanrum.
  3. Ta bort överflödig fästmassa. Allteftersom du trycker ner plattorna kommer fästmassa att tränga upp mellan plattorna. Den ska du torka bort allteftersom du lägger plattorna.
  4. Låt fästmassan torka. När fästmassan torkat har klinkerplattorna fastnat. Det är viktigt att torka bort överflödig fästmassa från klinkerplattorna under arbetets gång, annars riskerar den att stelna och blir svår att få bort.
  5. Lägg i fogmassa. Fogmassan ska läggas mellan varje klinkerplatta, du kan använda en spatel till det. Snåla inte med fogmassan – det är viktigt att den fyller igen alla mellanrum. Kom ihåg att ständigt torka av klinkerplattorna så att fogmassan inte stelnar där du inte vill ha den.
  6. Tvätta rent klinkers. När alla plattor är fogade och stelnade är det dags att slutligen skrubba rent alla plattor, exempelvis med en tvättsvamp. Behandla sedan golvet med en klinkerolja (om plattorna inte är glaserade).

Vanliga frågor och svar

Ja, det går bra även om klinker är vanligast till golv tack vare att klinkerplattorna är så hållbara.

Plattorna är tåliga och har mycket låg vattenabsorption.

Bränd lera, vanligtvis stengods.

Klinker finns att köpa i många prisklasser varav de billigaste varianterna kostar runt 100 kronor per m2. I snitt ligger priset på mellan 300 och 400 kronor. Det finns även exklusivare klinkerplattor från 500 till 1 000 kronor per m2. Om du inte gör arbetet själv tillkommer arbetskostnad för plattsättare, som kostar cirka 500 kronor i timmen.

Relaterade artiklar