Drömmen om ett växthus – planering och alternativ

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~9 minuter

Storlek, temperatur, behov och ventilation är bara några saker du behöver fundera över när du planerar växthuset. Här går vi igenom viktiga delar när du ska bygga eller köpa ett växthus.

Temperatur och ventilation

Själva idén med ett växthus är att skapa ett mer skyddat och varmt klimat där växter trivs. Men med det sagt kan det ibland bli för varmt, särskilt under sommaren när solen gassar ordentligt. Det är därför viktigt att det finns en bra balans mellan ventilation och temperatur i drivhuset. Det bör exempelvis finnas öppningsbara fönster så att det går att skapa en luftgenomströmning. Det finns automatiska fönstersystem till växthus som öppnar och stänger sig av sig självt, beroende på temperaturen.

Temperaturen i växthus bör ligga på runt cirka 25 grader på dagen och minst 15 grader på natten. Det beror förstås på vad du ska odla i växthuset, men om du vill plantera grönsaker som gurka och tomat är det en lagom temperatur.

Solinstrålning

Växthus byggs av glas eller plast för att optimera solinstrålningen, annars kan inte växter växa. Förutom att det genomskinliga materialet gör att solljuset tar sig in skapas även värme tack vare solinstrålningen. Något som kan vara lätt att blunda för när man går i växthusdrömmar är att glas/plast kräver regelbunden rengöring. Blir det smutsigt försämras solinstrålningen, dessutom är det vanligt att skadedjur lägger ägg i hörn och skarvar, så köp gärna ett bra rengöringsmedel anpassat för växthus.

Placering

Växthus bör vare sig stå i skugga eller direkt solljus, helst något mittemellan – vandrande skugga. Ett tips är till exempel att placera växthuset i närheten av ett träd som skuggar det under vissa timmar av dagen. Växthusets långsida ska helst stå i söderläge och helst med morgonsol, då värms det upp tidigt på morgonen.

Storlek och form

Många trädgårdsentusiaster drömmer om ett växthus. Odlingssäsongen förlängs och du kan odla mer grönsaker och frukter som annars inte trivs i det nordiska klimatet. När du väl planerar för att bygga eller köpa ett växthus behöver du fundera på en hel del saker. Till att börja med behöver du ta reda på om du behöver bygglov. Växthus innefattas av samma regler som friggebodar: Är det högst 15 m2 och har en maximal nockhöjd på 3 meter krävs i regel inget bygglov.

Det görs dock alltid individuella bedömningar så det kan vara bra att kontrollera med byggnadsnämnden i din kommun innan du sätter igång. Det här är något du bör undersöka i ett tidigt planeringsstadium eftersom det kan ta ganska lång tid att ansöka och få bygglovet beviljat.

Ett växthus kan kosta hur mycket som helst, beroende på storlek, material, utformning och funktioner. Men det finns så klart även billigare växthus. Ett tips är dock att inte snåla på storleken. När du väl bygger ett växthus är det bättre att bygga i den storlek du vill ha, det är betydligt enklare att bygga större från början än att bygga om växthuset när det väl är färdigt. Även om du i nuläget endast planerar att odla tomater kanske du en dag vill kunna odla större träd eller plantor – då krävs mer takhöjd.

Funktion och behov

Vilket växthus du ska bygga eller köpa beror förstås på dina behov och önskemål. För vissa räcker det med ett litet växthus, medan andra till stor del vill kunna odla sin egen mat. Kanske vill du inte bara använda växthuset som en odlingsplats utan även som en härlig oas där du kan läsa, umgås med vänner eller sitta och jobba. Extrafunktioner som kan vara värda att fundera på är:

  • Sittplatser. Vill du kunna bjuda hem gäster och sitta och äta i växthuset?
  • Braskamin. På hösten eller tidig vår kan det vara mysigt att ha extra värme i växthuset.
  • Värme och vatten. Vill du kunna använda växthuset hela året? Då behöver du dra in värme och investera i bättre isolering. Det är också praktiskt att dra in vatten. Vatten i växthuset är något du förmodligen inte kommer ångra eftersom du ständigt behöver vattna växterna.
  • Bad. Det är kanske inte så vanligt, men det är inte omöjligt att installera ett badkar eller ett spabad i växthuset, om det är tillräckligt stort.
  • Elektricitet. Precis som att det är bekvämt med vatten i växthuset är det mycket värt med elektricitet indragen så att du kan tända lampor, installera värme eller kanske koppla in en högtalare eller en värmefläkt.

Material och grund

Något annat du behöver bestämma är vilket material på växthuset du vill ha. Glas är både estetiskt tilltalande och ger bra solinstrålning (90 %). Det ger också klara utsikt (om glasen är rengjorda). Det finns olika typer av glas till växthus, till exempel säkerhetsglas och isolerglas. Om du ska installera värme i växthuset är det värt att investera i isolerglas eftersom det bevarar värmen betydligt bättre än säkerhetsglas. Ett billigare alternativ till glas är plast, mer specifikt kanalplast – det är okrossbart och har ganska bra isolerande förmåga. Plasten är överdragen med en hinna som skyddar mot UV-strålning, vilket gör att plasten inte riskerar att gulna med tiden. Kanalplast har en solinstrålning på 82 % och den sjunker med tiden.

Du behöver även bestämma vilken typ av grund du vill ha, till exempel murad grund eller platta. Om du köper ett färdigt växthus finns det även modeller som levereras med färdig sockel som kan ställas direkt på gräsmattan. Det finns dock många fördelar med att bygga en mur som grund eftersom den bevarar värmen i växthuset bättre. Ska du använda växthuset året runt och ha installerad värme är det bra med en markplatta och sedan en murad sockel ovanpå. Gör du en extra bred murad sockel och ställer glaset på murens ytterkant får du dessutom en ”gratis” hylla längsmed hela växthusets insida.

Stil och modell

Växthus finns i lika många variationer som vanliga hus – du kan hitta traditionella och klassiska växthus i engelsk stil, men även moderna och minimalistiska funkismodeller. Ett tips är att välja ett växthus som smälter in på tomten och som matchar boningshuset. Förutom fristående växthus kan du även köpa eller bygga:

  • Växthus mot vägg. Om du vill kunna njuta av växthuset hela året kan det bli fint att bygga det i anslutning till huset. Antingen mot fasaden och då göra entrén på själva altanen eller uteplatsen, eller med en dörr som ansluter växthuset till insidan av huset. Det finns även små växthus som ställs mot väggen, de är ofta bara någon kvadratmeter stora.
  • Litet växthus. Miniväxthus är perfekt för dig som inte har en egen trädgård eller utrymme för att bygga ett växthus. Det finns olika storlekar, från jättesmå varianter som du kan ställa på ett bord inomhus, till lite större miniväxthus som exempelvis placeras på balkongen.

Kuriosa

Ett orangeri är egentligen den ursprungliga betydelsen av ett växthus: ett uppvärmt växthus för övervintring av träd och växter. Ordet orangeri kommer från franskans ord för apelsin, vilket är orange. För länge sedan planterade man apelsinträden i stora krukor som man sedan kunde lyfta in till ett uppvärmt ”apelsineri”– ett orangeri.

Anlita hantverkare

Om du inte vill bygga växthuset själv men ändå vill designa det själv kan du anlita hantverkare som hjälper dig med själva uppförandet. Du kan även anlita hantverkare endast för vissa delar av projektet, som att resa glasväggar och själva taket, om du till exempel själv skulle vilja anlägga grunden eller mura sockeln. Vill du dra in el och vatten behöver du även anlita en elektriker och en VVS-montör. När du letar efter hantverkare är det bra att kontrollera vissa saker för att känna dig trygg med företaget:

  • Behörighet. Det här är särskilt viktigt att kontrollera när du ska anlita en elektriker eller VVS-montör. Det finns många typer av certifieringar och behörighetstyper, kontrollera vilka hantverkaren bör ha.
  • F-skatt. Företaget ska ha F-skatt. Om företaget skulle sakna F-skatt och endast har A-skatt räknas det som att du beställer och betalar tjänsten som en arbetsgivare (du blir då ansvarig för att betala arbetsgivaravgifter och försäkringar).
  • Skulder. Gör en snabb kontroll hos Kronofogden för att kontrollera att företaget inte har några skulder eller gått i konkurs.
  • Referenser. Tidigare kunders omdömen är ovärderliga, det är framförallt genom dem du får reda på hur hantverkaren skött sig (om han eller hon varit i tid, haft en trevlig kommunikation och gjort ett bra jobb). Men kontrollera att omdömena är äkta (rent allmänt har kritiken höjts mot att omdömen för olika slags företag är oseriösa och fejkade).
  • Svarta listan. Hos Råd & Rön kan du kontrollera om företaget finns med på Svarta listan, här listas företag som inte följt Allmänna Reklamationsnämndens beslut vid tvister.
  • Försäkringar. Företaget bör ha ansvarsförsäkring.

Skicka gärna ut offertförfrågan till tre företag eller hantverkare. Då får du möjlighet att jämföra priser och tidsåtgång. Kom ihåg att tydligt specificera och beskriva exakt vad du behöver hjälp med, när du vill att projektet ska utföras samt andra saker som kan ha relevans för företaget.

Vanliga frågor och svar

Det bör inte vara kallare än cirka 10 – 15 grader på natten i växthuset innan du börjar odla och bära ut plantor. Om växthuset är isolerat och uppvärmt kan du odla hela året. Dock kräver olika växter olika mängd solljus, därför finns det ändå växter du inte kan odla under vintern, såvida du inte sätter upp växtbelysning.

Några av de vanligaste växtarterna att odla i växthus är gurka och tomater, men du kan odla de flesta sorters grönsaker och kryddor, till och med tropiska frukter.

Försök att utnyttja hela väggarnas höjd, till exempel kan du ställa hyllor på någon av väggarna för att få plats med fler mindre krukor. Sätt även upp krokar i taket så att klängväxter kan växa, på så vis utnyttjar du takhöjden effektivt. Andra tips är att bygga odlingsbänkar i olika nivåer samt att satsa på krukor hellre än pallkragar eftersom det är enklare att byta ut växterna från säsong till säsong och när du vill variera vad du odlar.

15 m2 och taknocken får högst vara 3 meter.

Relaterade artiklar