Få hjälp med att bygga altan

Dags att bygga altan? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på altanbygget. Du får även lära dig mer om vilka regler som gäller, hur du själv kan bygga och vad det kostar att en bygga altan.

Få offerter från experter

Vad kostar det att bygga altan?

Kostnaden för att bygga en altan påverkas av flera faktorer, bland annat storlek, vilken typ av virke som används, om du behöver hjälp av hantverkare och hur marken ser ut. Snickare tar mellan 350 och 650 kronor i timmen, inklusive moms och exklusive ROT-avdrag. Hur lång tid det tar att bygga beror på snickarens erfarenhet, hur stor och/eller avancerad altanen ska vara och markförhållandena. Är marken stenig och bergig kan det vara svårt att gräva ner plintar. Men är marken relativt jämn går det ofta att bygga altanen direkt på marken.

Andra faktorer som påverkar altankostnaden:

 • Material. Ofta bygger man altan i tryckimpregnerad furu, det är ett av de billigaste materialen. Men det finns även andra virkestyper att välja bland, som sibirisk lärk, cederträ och bambu. Priset på olika träslag varierar kraftigt. Det går även att gjuta en altan i betong.
 • Tilläggstjänster. Vill du bygga en altan med räcken, trappor eller vindskydd? Då kostar det förstås mer eftersom det går åt mer virke och tar längre tid för snickaren.
 • Form och storlek. En rektangulär och förhållandevis liten altan går snabbare för snickaren att bygga än en altan med runda former och med trall lagd i fiskbensmönster.

Ett tips för att du ska få ett bra pris är att jämföra offerter innan du bestämmer dig. Via vår kostnadsfria offerttjänst skickar du enkelt in din offertförfrågan. Vi matchar dig sedan med lokala experter och därefter är det bara för dig att jämföra offerter.

Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 82 948 experter
 • Gratis offertförfrågan
 • Digitala avtal
 • Kvalitetskontroll
 • Finns i hela landet
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
 • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du bygger altan

Innan du anlitar snickare är det viktigt att du planerar altanen ordentligt. Om du inte är helt hundra på vad du ska göra är det bra att inspireras av andras altanbyggen först. Kanske kommer du på något nytt som du inte tänkt på tidigare. Det är också viktigt att du tar hänsyn till hur ditt hus och din tomt ser ut när du planerar altanen. Andra saker som är bra att tänka på:

 • Budget. Det är lika bra att börja räkna på kostnaden direkt, så du vet hur mycket allt kommer att kosta. För att bilda dig en uppfattning om virkespriser kan du besöka en byggvaruhandel eller söka runt på nätet. Tryckimpregnerad furu är ett av de billigaste alternativen.
 • Placering. Det är skönt om det finns sol på uteplatsen, kontrollera därför hur solen rör sig under dagen. Finns det stora träd som skuggar? Och vill du i så fall passa på att fälla dem? De flesta vill ha altanen i ett soligt läge och det är också praktiskt om den ligger i anslutning till köket. Då kan du enkelt gå fram och tillbaka mellan kök och uteplats för att duka eller bära ut maten.
 • Storlek. Hur stor ska altanen vara? Ett tips är att göra en markering med spray, en lång trädgårdsslang eller ett rep. Då får du en känsla för storleken och märker om altanen blir för liten eller för stor. Det är oftast bättre att altanen är lite för stor än lite för liten, särskilt om du vill kunna bjuda hem vänner och familj, ställa ett spabad på altanen eller bygga ett utekök.
 • Form. En rektangulär form är vanligast men absolut inget krav. En altan kan vara rund eller ha fria former, beroende på vad som passar. Om du har många stora och uppvuxna frutktträd kan det till exempel bli effektfullt att bygga altanen runt träden. Eller varför inte låta altanen gå runt hela huset?
 • Höjd. Hur hög altanen ska vara beror på husets och tomtens förutsättningar. Ligger hela huset i marknivå? Då blir det förmodligen mest naturligt att bygga altanen i marknivå. Om du har en sluttande tomt kanske altanen behöver byggas i nivåer eller på höga plintar.
 • Bygglov. När du vet storleken och höjden på altanen är det enklare att ta reda på om du behöver bygglov eller inte. Ett normalstort trädäck som är byggt i marknivå kräver sällan bygglov, men är altanen hög och stor kan det ibland behövas. Är du osäker är det bäst att rådfråga byggnadsnämnden där du bor.
 • Grund. Vilken grund som passar bäst beror på om altanen ska byggas på en tomt med morän jord eller på en sluttande och lerig mark. Även om altanen anläggs på marken är det vanligast att man gjuter plintar med stolpskor. Då blir det enklare att sedan bygga regelverket till altanen.
 • Virke. Välj ett virke som passar din budget och dina önskemål. Tryckimpregnerad furu är billigare än andra material men kräver samtidigt en del underhåll i form av rengöring och så småningom slipning och oljning. Väljer du träkomposit slipper du underhållet, men inköpspriset är högre.
 • Räcke. Ett altanräcke är viktigt om altanen är hög eftersom det annars föreligger risk för fallolyckor. Har du små barn är det ännu viktigare och då bör du satsa på ett staket eller ett räcke som är tätt och som inte går att klättra på.
 • Extra funktioner. Vill du ha infällda spottar eller vindskydd, eller bygga ett utekök i samband med altanen? Skriv ner dina önskemål så detaljerat som möjligt så blir det enklare för byggföretagen att lämna så bra offerter som möjligt.

Kostnad för att bygga altan

Altankostnaden kan delas upp i två delar: arbetskostnad och materialkostnad. Arbetskostnaden varierar beroende på hur mycket du själv vill göra. Är du händig och vill utföra arbetet själv? Då kommer kostnaden endast innebära material och den tiden du själv får lägga. Annars tillkommer kostnad för hantverkare: snickare och eventuellt elektriker beroende på om du vill dra ut elektricitet till uteplatsen.

För att du ska veta vad det kostar kan det vara bra att avtala om ett fast pris i stället för rörligt. Räkna i så fall med att hantverkare lägger på lite extra, han eller hon måste ta höjd för oväntade kostnader. Men fördelen är att du vet exakt vad projektet kostar, vilket gör det enklare att hålla dig till budget. Du kan själv jämföra materialpriser, men det kan ibland vara bra att även fråga hantverkaren. Många snickare har möjlighet att köpa material till bättre pris från leverantörer. Några saker som påverkar kostnaden för altanen är om den är markstående eller byggd på plintar samt vilken typ av mark tomten har. Det är svårare att bygga en altan i backe än på en helt plan mark. Är marken sank krävs mer schaktning, vilket ökar kostnaden. Här är ett prisexempel:

 • Plintar: 2 000 kronor
 • Stomme: 7 000 kronor
 • Trall: 14 000 kronor
 • Skruv: 2 000 kronor
 • Schaktning: 10 000 kronor

Endast materialkostnaden ligger på 35 000 kronor, sedan tillkommer även arbetskostnad för snickare och markarbetare. Vill du även passa på att bygga extra saker till altanen, som en pergola, vindskydd eller planteringsboxar, blir det dyrare.

Tips när du anlitar snickare för att bygga altan

Det är alltid bra att jämföra offerter när du ska anlita snickare till ett altanbygge. Priserna varierar en del beroende på var i landet du bor, storleken på altanen, dess utformning och vilket material du väljer. Med vår offerttjänst matchas du med lokala experter, det kostar ingenting. Du får flera offerter på altan som du kan jämföra i lugn och ro. När du skickar in din offertförfrågan är det bra om du tar med följande information:

 • Storlek. Hur stor altan vill du bygga?
 • Utformning. Ska altanen vara rektangulär, rund eller med fria former?
 • Tomt. Vilken typ av tomt ska altanen byggas på (bergig, sluttande eller kanske lerig)?
 • Material. Vilket material vill du bygga altanen i? Står du själv för materialet eller vill du att experten sköter materialinköpen?
 • Extrafunktioner. Vill du ha inbyggd belysning, vindskydd, räcken eller trappor?

Det går att bygga altan på mark eller på plintar. Vad som passar bäst beror på husets och tomtens förutsättningar. Den kan även byggas i nivåer så att den smälter in i omgivningen.

Bygga altan själv – hur gör man?

Om du är någorlunda händig kan du bygga altan själv. För att du ska lyckas är det viktigt att du har en bra ritning att utgå ifrån. Du kan hitta guider på nätet, men vill du ha en unik altan som du utformar själv kan du få hjälp av en snickare eller arkitekt som hjälper dig skapa en riktig ritning som du kan följa. Du kommer behöva skruva väldigt mycket när du bygger en altan, så satsa på en bra skruvdragare som klarar av att dra många skruvar på samma laddning, alternativt köper du ett extra batteri.

Köp ditt material till altanen hos Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg hos Proffsmagasinet

Vanliga frågor och svar

Nej, oftast inte, men det finns undantag. Om altanen är hög eller har olika tillbyggnader, som vindskydd, eller om den förändrar husets utseende avsevärt, kan det ibland krävas bygglov. Är du osäker kan du fråga byggnadsnämnden.

Om du är händig och har rätt verktyg är det inte särskilt svårt att bygga en altan. Om altanen ska byggas på plintar och vara hög samt ha trappor och räcken, kan det bli svårare.

Du får inte bygga mer än en femtedel av tomtens areal och inte heller närmare än 4,5 meter från tomtgräns utan grannens godkännande. I övrigt får du bygga altanen hur stor du vill utan bygglov.

Är den högre än tre meter krävs räcke. Men även en lägre altan bör ha räcke eftersom fall redan vid en meter kan orsaka personskador.

Eftersom virkespriserna gått upp under 2021 kan vi räkna med högre kostnader för altanbyggen. Av allt byggnadsmaterial har virket stigit mest, med prisökningar på över 70 %.

Det varierar förstås mycket beroende på altanens storlek och form, men mellan 60 – 150 timmar är vanligt för en normalstor altan utan några särskilda extrafinesser som trappor och olika nivåer.

Trall kostar mellan 17 och 50 kronor per löpmeter (tryckimpregnerad trall). Det finns förstås dyrare träslag också, som sibirisk lärk.