Vertikalskärare – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Vertikalskärare är en maskin som påminner om en gräsklippare, men istället för att klippa gräs skär vertikalskäraren fina spår i gräsmattan. De nya spåren i gräsmattan hjälper till att lufta gräsets rötter och gör att det växer bättre. Här går vi igenom hur vertikalskäraren fungerar.

Funktioner

Gräsmattor kan ha olika bra växtlighet beroende på marktyp och hur kompakt gräsmattan är. Växer gräset väldigt kompakt och tätt får rötterna inte tillräckligt med luft och gräset kan dö. Med en vertikalskärare öppnas nya spår upp i gräsmattan. Vertikalskäraren har vassa knivar som går ner ett par centimeter i jorden. Knivarna skär upp och delar gräsplantorna och skär av rötterna på vissa av växterna. Detta stimulerar växtligheten och gör att plantan får fler sidoskott. I längden gör detta att gräsmattan växer tätare och finare. En vertikalskärare är särskilt bra på gräs som växer på lerig och tung jord. Även gräsmattor som belastas kraftigt, exempelvis av fordon, gynnas av vertikalskärning. Ofta börjar det växa mossa i kompakta gräsmattor och gräsmattor som slits mycket. Mossan gör att gräsplantorna inte får tillräckligt med syre för att kunna växa ordentligt. Här är några av vertikalskärarens vanligaste funktioner:

 • Justerbara knivar. Kontrollera att vertikalskäraren har justerbara knivar så att du kan ställa in höjden.
 • Hjul. Eftersom vertikalskäraren används på gräsmattan är det viktigt att den har tillräckligt stora och robusta hjul som rullar enkelt.
 • Handtag. Det är bra om handtaget är gummerat och justerbart så att du kan arbeta på ett så ergonomiskt sätt som möjligt.
 • Dödmansgrepp. Det här är en viktig säkerhetsfunktion som innebär att vertikalskäraren automatiskt stänger av sig om du släpper handtaget. Om du exempelvis skulle snubbla och falla stänger maskinen av sig.  
 • Uppsamlare. Det bildas mycket löst organiskt material på gräsmattan när du använder en vertikalskärare, som rötter, blad och gräs. Har vertikalskäraren en uppsamlare blir det inte lika smutsigt och du kan även använda materialet till komposten.
 • Bränsle. Kontrollera vilket bränsle vertikalskäraren behöver.
 • Elstart eller manuell start. Om du vill slippa dra igång vertikalskäraren med ett snöre kan du välja en maskin med elstart.
 • Ljudnivå. Alla elektriska maskiner låter en del. Kontrollera vilken ljudnivå vertikalskäraren har, den kan variera ganska mycket mellan olika maskiner.

Så här använder du vertikalskäraren

Vertikalskärning av gräsmattan bör inte utföras för ofta. Det räcker vanligtvis med någon gång per säsong. Innan du går över gräsmattan med vertikalskäraren ska du se till att klippa gräset med en vanlig gräsklippare först. Gräslängden ska vara cirka 2 – 4 centimeter. Så här luftar du gräsmattan med en vertikalskärare:

 1. Vänta in rätt väder. Vertikalskäraren bör endast användas på torr gräsmatta. Bäst är det om jorden är torr men utan att vara uttorkad. Då fungerar vertikalskäraren optimalt eftersom knivarna inte skär alldeles för långt ner.
 2. Gå över gräsmattan. Försök gå över hela gräsmattan, exempelvis i längder. Gå gärna i en jämn och lite snabbare takt än när du klipper gräset.
 3. Gå rakt eller korsat. Om gräsmattan är i relativt bra skick räcker det vanligtvis med att vertikalskära gräsmattan i längder. Men är gräsmattan eftersatt bör du korsa dina första skär för att täcka så mycket mark som möjligt.
 4. Kratta. Efter att du gått över hela gräsmattan med vertikalskäraren kommer det ligga ganska mycket löst material. Kratta bort det, materialet kan användas till komposten om du har en sådan. Om det uppstått kala fläckar i gräsmattan behöver du stödså med nya gräsfrön.
 5. Vattna. Om vädret varit mycket torrt under den senaste tiden kan du behöva vattna gräsmattan efter att du vertikalskärt den. Ibland krävs det ett par veckor för att se det färdiga resultatet.
 6. Tillför näring. Efter en vertikalskärning kan gräset ta upp mycket mer av näringen och solens energi. Det kan därför vara bra att passa på att tillföra extra näring till jorden.

Tips! Du bör aldrig vertikalskära en nylagd gräsmatta, vänta i minst två till tre år innan du luftar den första gången.

Mossrivare eller vertikalskärare?

Vissa gräsmattor har mycket mosstillväxt, vilket kväver syretillförseln till gräsplantorna. I vissa fall kan det räcka att använda en vertikalskärare för att bli av med mossan, men i vissa fall krävs en mossrivare. Mossrivaren och vertikalskäraren påminner ganska mycket om varandra, men det finns vissa skillnader:

Mossrivare

 • Går inte på djupet utan arbetar mer på gräsmattans yta för att ta bort mossa.
 • Stålpinnar river upp mossan.

Vertikalskärare

 • Skär djupare ner i gräsmattan och öppnar upp nya luftspår vid gräsplantornas rötter.
 • Vassa knivar som skär.

Det går utmärkt att kombinera mossrivare och vertikalskärare. Att endast använda en mossrivare är sällan gynnsamt för gräsets tillväxt. Däremot kan du utan problem använda endast en vertikalskärare. Du kan även använda en mossrivare först och sedan gå över trädgården med en vertikalskärare.

Vanliga frågor och svar

Det är en maskin som påminner om en gräsklippare. Den har knivar som skär upp nya spår i gräsmattan, vilket gör att gräsplantornas rötter bättre kan ta upp syre. Den används för att du ska kunna lufta gräsmattan och få den att växa finare och frodigare.

Försommaren är en bra tid, se dock till att vädret varit torrt ett par dagar så att du inte använder vertikalskäraren när jorden är lerig.

Oftast räcker det med någon gång per säsong.

Du använder en vertikalskärare för att skära upp nya spår i gräsmattan, vilket gör att syret lättare tar sig ner till gräsplantornas rötter. En mossrivare har inga knivar utan är istället försedd med stålpinnar. Dessa luckrar upp och river bort mossan.

Du kan hitta modeller från drygt tusen kronor och uppåt.