Armeringsklippare – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

När du jobbar med armeringsjärn, till exempel när du ska gjuta en betongplatta, är armeringsklipparen ett oumbärligt verktyg. Med den går det smidigt att såga och kapa armeringsjärn i rätt längd.

Funktioner

En armeringsklippare är ett handhållet elverktyg med olika funktioner. När du ska köpa verktyget är det viktigt att du kontrollerar vissa egenskaper:

  • Sågningstid. Det här anger hur snabbt verktyget kapar armeringsjärnet, det är ofta 2 – 3 sekunder. Det kanske inte spelar någon större roll för mindre hemmaprojekt, men för stora byggnadsprojekt där hundratals armeringsjärn ska kapas kan en för långsam armeringsklippare snabbt bli ett irritationsmoment.
  • Vridbart klipphuvud. Många modeller har ett vridbart klipphuvud (360°), vilket gör det enkelt att kapa armeringsjärn som både står vertikalt och vågrätt utan att behöva vrida verktyget i en oergonomisk rörelse.
  • Kapacitet. Hur tjockt kan verktyget klippa? Olika verktyg har olika kapacitet, exempelvis mellan 3 – 16 millimeter.
  • Vikt. Många elektriska armeringsklippare är batteridrivna, vilket innebär att du samtidigt måste bära vikten av batteriet. Kontrollera därför hur mycket verktyget väger inklusive batteri. Du håller det i handen, vilket innebär att varje gram påverkar hur länge du orkar hålla och arbeta med verktyget.
  • Ljudtrycksnivå. För bullriga och högljudda maskiner blir snabbt jobbigt att arbeta med. Kontrollera hur många dB (decibel) armeringsklipparen avger. Ofta ligger dB runt 78, vilket motsvarar ljudet från en motorcykel.
  • Vibrationsnivå. Starka vibrationer är inte bara jobbigt och uttröttande för hela handen, armen och axeln, det kan vara skadligt. Välj därför inte en maskin som har mer i insatsvärde än 2,5 m/s2.
  • Energikälla. Det finns både nätanslutna och batteridrivna armeringsklippare – bägge varianter har sina för- respektive nackdelar. Fördelen med en nätansluten modell är att batteriet aldrig riskerar att ta slut. Nackdelen är att du måste arbeta i närheten till ett eluttag (eller koppla på långa förlängningssladdar). En batteridriven modell ger dig möjligheten att arbeta mer flexibelt. Satsar du på ett extra batteri kan du dessutom se till att alltid ha ett batteri uppladdat. Batteridrivna varianter väger oftast mer.

Tillverkare och prisklasser

Armeringsklippare tillverkas och säljs av bland annat Makita, Arbortech, Max och Bendof och priserna ligger från cirka 3 500 kronor och uppåt. Du kan även hyra en armeringsklippare från cirka 180 kronor per dag eller 700 kronor per vecka.

Vanliga frågor och svar

Det är ett verktyg som kapar armeringsjärn eller stålstänger.

Från cirka 3 500 kronor, men kraftfullare modeller (för professionellt bruk) ligger oftast runt 14 000 kronor.

Du matar in armeringsjärnet i verktygets öppning och spänner fast det via ett vred (det säkerställer exakta kapningar), sedan trycker du in knappen och verktyget kapar då järnet.

Relaterade artiklar