Transportkärra – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

En transportkärra är en L-formad kärra med två hjul som är till för att transportera tyngre material, exempelvis sandsäckar eller verktygslådor. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du köper en transportkärra.

Innehåll i denna artikel

Funktioner

Vilken typ av transportkärra du ska köpa beror på hur du ska använda den. Till exempel är det viktigt att kontrollera kärrans viktkapacitet så att du kan transportera det du behöver.

  • Viktkapacitet. Det viktigaste att kontrollera är hur mycket vikt kärran klarar av. Mindre kärror har normalt sett en viktkapacitet på mellan 75 och 125 kilo medan större kärror ofta klarar av vikter på mellan 225 och 300 kilo. Om du ska använda kärran hemma, exempelvis för att transportera ved till huset eller jord till rabatten, räcker det vanligtvis med en mindre kärra.
  • Dimensioner. Transportkärran är L-formad och består av en platta (där du placerar lasten) och en ”rygg” med högt handtag. En större kärra har en större platta och rymmer därför mer material.
  • Hjul. Hjulen på en transportkärra kan vara i olika dimensioner. Ju större och kraftigare däcken är, desto enklare är det att dra kärran över ojämna underlag och desto bättre rullar den. Det är bra att kontrollera vilken typ av hjul kärran har: luftgummihjul eller punkteringsfria hjul. Luftgummihjul har en slang inuti hjulet som kan bytas ut vid slitage. Ska kärran dras över trösklar och liknande är luftgummihjul att föredra då de rullar över hinder lättare. Punkteringsfria hjul är som ett mycket hårt pumpat däck och kan inte punkteras.
  • Handtag. Handtaget på transportkärran bör vara ergonomiskt och sitta i en bekväm arbetshöjd. Det finns vissa varianter av transportkärror med hopfällbara handtag, vilket gör förvaringen smidigare.
  • Material. De flesta transportkärror är tillverkade av trä, stål, aluminium eller kompositmaterial. Stål är ett hållbart material men väger en hel del. Aluminium är i stort sett underhållsfritt och väger mindre. Träkärror är normalt sett billigare men kräver mer underhåll och behöver även förvaras på en skyddas plats för att inte förstöras väder och vind.

Vanliga frågor och svar

Det är en L-formad kärra med en plattform och en ”rygg” och två däck. Du puttar kärran framför dig.

Det första du bör göra är att identifiera hur du tänker använda kärran. Om du ska transportera tyngre föremål är det viktigt att kärran har tillräckligt stor viktkapacitet.

Oftast har kärrorna luftgummihjul med en innerslang som kan bytas ut, alternativt punkteringsfria däck. Ju större däck, desto enklare brukar det vara att flytta kärran.

Från några hundralappar upp till några tusen kronor, beroende på viktkapacitet, material och storlek.