Ballofix – hur fungerar den?

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Ballofix är egentligen ett varumärkesnamn men sedan länge synonymt med en liten smidig koppling med en kulventil. Ballofixen är en kulventil som du använder för att stänga av vattnet utan att behöva stora vred eller spindelventiler.

Så fungerar ballofixen

Ballofixen sitter vanligtvis på vattenledningsrören i lägenheten. Men beroende på bostadens storlek kan ballofixen sitta på olika ställen, till exempel under diskbänken eller i badrummet. Det kan även finnas flera stycken i samma bostad. Ballofix är ett varumärkesnamn men produkten tillverkas idag av många företag och dess korrekta namn är förkromad kulventil. Anledningen att man använder en ballofix är för att man enkelt ska kunna stänga av delar av vattensystemet i en lägenhet.

Genom att stänga av en del av vattensystemet slipper man stänga av stamventilen som annars påverkar alla lägenheter som använder samma stam. Man monterar därför ofta ballofixen precis under blandaren i kök eller badrum. Enligt VVS-montörer är den placeringen den mest praktiska eftersom det blir enkelt att strypa vattnet och arbeta på ett enkelt sätt.

Idag finns ballofixer i flera olika storlekar utföranden, allt från 10 till 22 millimetersrör. De är alltid kromade vilket beror på att kromade rör är den vanligaste typen av rör i badrum.

När ballofixen läcker

Om en ballofix inte sluter tätt och börjar läcka kan det orsaka stora problem. Om den läcker i ett badrum blir skadan ofta mindre eftersom det finns ett tätskikt där. Uppstår läckan istället i köket kan skadan bli betydligt större. Ballofixen kan läcka på flera ställen:

  • Klämringskopplingarna
  • Vredet som vrider om kulventilen
  • Gängan som håller kulventilen på plats (ovanligt)

Om du upptäcker att ballofixen läcker bör du inte försöka reparera den. Ofta beror läckaget på korrosion eller slitage och om du försöker laga den kan den i stället börja läcka mer. Det är både enklare och bättre att byta ut kulventilen mot en ny. Kom ihåg att stänga av vattentillförseln innan du börjar byta ballofixen, exempelvis genom att stänga av stammen.

Minska risken för läckage

Det finns många saker du kan göra själv för att minska risken för läckage. Dels bör du kontrollera rören i köksskåpet där rören till blandaren ofta är dragna, dels bör du montera ett tätskikt i skåpets botten. Uppstår det en läcka hamnar vattnet på tätskiktet och du hinner förhoppningsvis upptäcka vattnet innan det uppstår problem. Ett annat sätt att minska risken för läckage är genom att snöra fast rören i skåpet. En vanlig orsak till läckor i köket grundar sig i att man drar återvinningsbackarna fram och tillbaka. Detta resulterar i att rören hela tiden trycks inåt, vilket kan göra att kopplingar lossnar och börjar läcka.

Vanliga frågor och svar

Det är en ventil som används för att stänga av vattnet på en lokal plats i lägenheten. Ballofixen är försedd med ett litet vred som du använder för att stänga av eller öppna varmt eller kallt vatten.

Du kan installera en ballofix själv om du gör det på ett fackmannamässigt sätt. Kom dock ihåg att många försäkringar inte gäller om du själv utför vatteninstallationer. Det kan därför vara bättre att anlita en VVS-montör.

En ballofix kostar runt 200 kronor.

Vanligtvis sitter ballofixen på vattenledningsrören i en lägenhet, ofta precis under blandaren.

Om vredet är i linje med röret är ballofixen öppen och vattnet släpps igenom. Står vredet vinkelrätt mot röret är ventilen stängd och vattnet passerar inte.