Innehåll i denna artikel
Funktioner
Har du någon gång stått och slitit med ett fälgkors för att byta däck på bilen? Med en mutterdragare behöver du inte använda fysisk kraft eftersom maskinen gör det åt dig. Innan du köper en mutterdragare är det viktigt att du kontrollerar dess funktioner och egenskaper:
- Varvantal. Anges ofta som varv/minut och innebär hur snabbt verktyget roterar.
- Kraftkälla. Det finns flera typer av mutterdragare, exempelvis batteridrivna, nätanslutna och tryckluftsdrivna. Alla alternativ har sina för- respektive nackdelar. Batteridrivna modeller är flexibla och enkla att arbeta med då du slipper sladdar. Däremot laddas batterierna ur så småningom så det gäller att kontrollera batteritiden. Tryckluftsdrivna modeller är kraftfulla och har kontinuerlig kraft, dock krävs det en kompressor för att använda den här typen. Nätanslutna modeller är praktiska då de får tillgång till kontinuerlig ström genom eluttaget. Däremot har de sladd du behöver ta hänsyn till.
- Vikt. För att du ska orka hålla i verktyget under längre tid är det bra om det inte väger för mycket. Batteridrivna modeller tenderar att väga mer eftersom batteriet väger en del.
- LED-belysning. Det är bra med modeller som har inbyggd arbetsbelysning, då ser du ordentligt var du ska fästa munstycket.
- Typ av motor. Det finns både kolborstfria modeller och verktyg med kolborstmotorer. Kolborstfria motorer ger längre driftstid. Väljer du en modell med kolborstmotor kan du med tiden behöva byta ut kolet.
- Slagantal. Mutterdragare har även en slagfunktion vilket innebär att verktyget inte bara roterar in muttern, utan samtidigt slår in den. Slagantal innebär hur många slag per minut mutterdragaren utför.
- Sockelstorlek. ½ tumsfäste är den vanligaste sockelstorleken för mutterdragare, men det finns även mindre fästen på ¼ tum. Ett större fäste innebär vanligtvis att mutterdragaren är större i modellen och mer kraftfull. Det är bra att fundera över vilken mutterstorlek du vanligtvis kommer att arbeta med.
- Ampere. Ampereangivelsen innebär maskinens elektriska strömstyrka. Det kan liknas vid batteriets ”bensintank”.
- Batteriindikator. Om du väljer en batteridriven modell är det praktiskt om den har en batteriindikator som varnar när batteriet börjar ta slut.
- Bitsadapter. Det är bra att köpa till en bitsadapter, då kan du enkelt montera det på verktygets fyrkantsfäste för att sedan använda skruvbits med sexkantfäste.
- Mjukstart. Vissa modeller har en mjukstart, vilket gör det möjligt att starta maskinen på ett mer kontrollerat sätt.
- Rotationsriktningsväljare. De flesta modeller har den här funktionen, det innebär att du kan byta rotationshåll och på så vis skruva i eller ur muttern.
- Vridmoment. Vridmomentet påverkar hur hårt mutterdragaren kan dra åt muttern, det anges i newtonmeter (Nm).
Säker användning
Mutterdragare är ett mycket kraftfullt verktyg som måste användas på ett säkert sätt. Det finns vissa saker som är bra att tänka på:
- Ljudnivå. Även om du aldrig använt en mutterdragare har du garanterat hört verktyget, till exempel när du gått förbi en byggarbetsplats. Mutterdragarens motor har en spindel, vilken slås runt av ett fjäderupphängt svänghjul. Kraften resulterar i mycket höga ljudnivåer som påminner om en kulspruta. Det är viktigt att alltid använda hörselskydd.
- Stor kraft. Kraftfulla verktyg ska alltid hanteras varsamt och mutterdragaren är inget undantag. Medan en vanlig borrmaskin har ett vridmoment på cirka 30 till 60 Nm, kan mutterdragaren leverera vridmoment på upp mot 300 Nm, ibland ännu högre.
- Vibrationer. Verktyget ger ifrån sig starka vibrationer under arbete, därför är det bra att inte arbeta för långa perioder åt gången eftersom du snabbt blir trött i både händer, armar och axlar.
Tre prisvärda mutterdragare
Det finns många effektiva modeller att välja bland och de stora tillverkarna för mutterdragare är Ryobi, Hikoki, Milwaukee och Makita. Här listar vi tre prisvärda mutterdragare.
1. Hikoki mutterdragare WR18DBDL2
Funktioner:
- Slagantal: 0 – 3 600 slag/minut
- Varvtal: 0 – 2 700 varv/minut
- Vridmoment: 305 Nm
- Verktygsfäste: ½” fyrkant
- Vikt: 1,1 kilo
- Strömkälla: Batteridriven (batteri ingår ej)
Egenskaper: En kompakt mutterdragare på 18V och med en kolborstfri motor. Handtaget är ergonomiskt utformat och smalt för att vara enklare att greppa. Inbyggd LED-belysning gör det enklare att se muttern som ska dras åt. Verktyget är IP56-klassat (dammtålig). Du kan välja mellan fyra olika varvtalsinställningar. Mutterdragaren har motorbroms, inbyggt överbelastningsskydd samt batteriindikator.
2. Milwaukee mutterdragare M18 ONEFHIWF12-0X
Funktioner:
- Slagantal: 0 – 2 100 slag/minut
- Varvtal: 0 – 1 750 varv/minut
- Vridmoment: 1 989 Nm
- Verktygsfäste: ½” fyrkant
- Vikt: 3,3 kilo
- Strömkälla: Batteridriven (batteri ingår ej)
Egenskaper: Mutterdragaren från Milwaukee har en maximal hastighet på 1 750 varv per minut, du kan ställa in hastigheten i fyra olika steg. Väljer du läge fyra börjar maskinen med ett maximalt vridmoment på 1 898 Nm för att sedan skifta till 750 varv per minut. Det ger bättre översikt och kontroll vid lossning av muttrar. Mutterdragaren säljs utan batteri men samtliga Milwaukee batterier (M18) passar till modellen.
3. Makita mutterdragare DTW1002Z
Funktioner:
- Slagantal: 0 – 2 200 slag/minut
- Varvtal: 0 – 1 800 varv/minut
- Vridmoment: 1 000 Nm
- Verktygsfäste: ½” fyrkant
- Vikt: 3,6 kilo
- Strömkälla: Batteridriven (batteri ingår ej)
Egenskaper: En effektiv mutterdragare med kolborstfri motor för ökad livslängd. Handtaget är ergonomiskt framtaget och är smalt i modellen för bättre grepp. Mutterdragaren från Makita har inbyggd LED-belysning vilket gör det enklare att se var muttern är. Modellen är tålig mot damm och vatten.
Vanliga frågor och svar
En kompressor på 6 bar och cirka 125 liter/minut. Kontrollera dock specifikationerna för just din modell för att veta vad den är kompatibel med.
Det är ett verktyg som används för att fästa eller skruva loss muttrar.
Mutterdragaren hjälper till att lossa hårt sittande muttrar, den är exempelvis användbar när du byter däck på bilen.
För hemmafixaren räcker det vanligaste med en svagare modell. Men om du vill kunna använda verktyget till många arbeten och under lång tid bör modellen ha ett vridmoment på minst 300 Nm.