Regelsökare – så fungerar de

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Ska du sätta upp en hylla eller spika upp en tavla? Vad skulle hända om du av misstag borrade rakt in i en elledning? Om du inte har byggt huset själv och inte nyligen kontrollerade husets ritningar, är det svårt att veta exakt var i väggarna ledningar och rör är dragna. Med en regelsökare, eller regeldetektor som det också kallas, ett handhållet och batteridrivet verktyg, kan du snabbt och enkelt hitta både vattenrör, elledningar och reglar inuti väggarna.

regelsökare

Ett lättanvänt verktyg

Du för regelsökaren över väggen för att upptäcka olika ”hinder”, till exempel en regel, ett rör eller en vattenledning. Upptäcker verktyget något inuti väggen kommer den ge ifrån sig ett pip. Ofta visas det även vilken typ av föremål som upptäckts på regelsökarens display. Skulle det vara en vanlig träregel är det ofta inga problem att borra, värre är det om regelsökaren upptäcker en elledning. Regelsökare kallas även för väggscanner, multiscanner eller multidetektor. Det finns flera varianter och prisklasser. En enkel regelsökare söker efter just reglar men kanske inte upptäcker rörledningar. En väggscanner däremot kan upptäcka andra saker inuti väggarna, som rör. Väljer du en mer avancerad variant kan du även få information om hur djupt in i väggen föremålet sitter. Du kan även köpa multidetektor till betong.

App för att hitta reglar!

Om du är i akut behov av att hitta reglar kan du använda en app. De är naturligtvis inte lika bra som en riktig regelsökare, men de kanske kan hjälpa lite. Appar för att hitta reglar använder sig av mobiltelefonens kompass för att upptäcka föremål i väggen.

Olika typer av regelsökare

Det finns regelsökare i många prisklasser, från enklare varianter från 99 kronor till exklusivare och mer avancerade produkter för flera tusen kronor. Vissa regelsökare kan ställas in för att söka efter trä, metall eller ström. Det finns även varianter som kan skanna ledningar i andra material än trä, som i betongväggar och på upp till 80 millimeters djup, ibland ännu mer. Ska du endast använda regelsökaren för att säkrare kunna sätta upp tavlor och liknande räcker det oftast med en billigare variant.

Du kan köpa regelsökare på Biltema, Bauhaus och andra byggvaruhus, eller hos Proffsmagasinet om du föredrar att handla på nätet.

BOSCH Wallscanner D-tect 120 Regelsökare

En pålitlig och batteridriven regelsökare som hittar metall, plaströr, träreglar och elledningar.

Pris: 2759 kr LÄS MER / KÖP

Vanliga frågor och svar om regelsökare

Det är ett handhållet verktyg som skannar väggen efter reglar, elledningar och rör.

Regelsökaren används framförallt för att undvika att borra precis där en el-, eller vattenledning är dragen och för att hitta reglarna i väggen.  

Det finns regelsökare från under hundralappen till upp till flera tusen kronor. Enklare modeller hittar vanligtvis bara träreglar medan mer avancerade varianter kan visa på vilket djup ledningarna sitter och vilket material de är tillverkade av (exempelvis metall, plast och trä).

Det finns regelsökare, väggskanner, multidetektorer och andra typer av väggdetektorer. De olika typerna fungerar på ungefär samma sätt, de skannar väggen för att upptäcka ledningar. Modellerna har däremot olika funktioner.

Relaterade artiklar