Sågbord – så fungerar det

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Ett sågbord är praktiskt när du använder kap- och gersåg. Det gör det enklare att få en mer precis sågning samtidigt som bordet skapar ett ergonomiskt arbetssätt. Här går vi igenom sågbordets funktioner och egenskaper.

Sågbordets funktioner

Något som skiljer ett sågbord från ett vanligt bord är att det har särskilda fästen där du kan montera en kap- och gersåg. Det ökar stabiliteten och gör även arbetet säkrare. Ofta är fästena skjutbara, vilket gör att du snabbt och enkelt kan justera sågens position. Det finns olika typer av sågbord, både enklare och mer avancerade. Det är viktigt att kontrollera sågbordets specifikationer så att du får ett bord du är nöjd med.

 • Fästen. Köper du ett sågbord har du förmodligen en kap- och gersåg som du vill använda med bordet. Kontrollera att bordets fästen är kompatibla med den såg du har.
 • Virke. Beroende på bordets storlek och uppläggningsstöd kan du kapa virke i olika längd. Uppläggningsstöden ligger vanligtvis på vardera sida om sågen så att du kan stödja virket på ena sidan och mata ut det på andra sidan sågen. Många gånger går det att omvandla uppläggningsstöden till längdstopp för att arbeta med virke i samma längd. När bägge uppläggningsstöden dras ut kan du utnyttja bordets fulla längd. Sågbord finns i olika storlek och längd, vanligast är 2 till 4 meter i längd. Ska du såga längre virke kan du använda extra bockar som stöd.
 • Viktkapacitet. För att du ska kunna såga och arbeta säkert är det viktigt att sågbordets viktkapacitet är tillräcklig för det material du sågar. Sågbordet bör även vara anpassat efter sågens vikt. Enklare sågbord har ofta en viktkapacitet på runt 100 kilo, men det finns även rejälare bord för vikter upp mot 250 kilo.
 • Mobilitet. Hur mobilt sågbordet är beror på hur det är utformat samt vad det väger. Robustare bord som har höga viktkapaciteter brukar väga mycket och kan vara svåra att flytta på. Men går du upp i prisklass och väljer ett mer avancerat och dyrare sågbord är de ofta tillverkade av robusta material som väger lite. Vissa sågbord har även hjul som underlättar vid transport och förflyttning. Ska du endast ha sågbordet permanent uppställt i ditt hobbyrum eller garage är det kanske inte så viktigt vad det väger.
 • Arbetshöjd. De flesta sågbord har en arbetshöjd på 80 centimeter. Men är du väldigt lång eller kort, kan det vara värt att kontrollera höjden ordentligt, alternativ hitta en modell med justerbar höjd.

Tre sågbord av hög kvalitet

Det går att använda kap- och gersåg utan ett sågbord, men det finns många fördelar med ett sågbord. Eftersom de flesta kap- och gersågar har universalfästen är sågarna ofta kompatibla med de flesta sågbord. Du monterar fast sågen och kan arbeta betydligt säkrare. Här listar vi tre sågbord som håller hög kvalitet med lite olika funktioner.

DeWalt sågbord

Funktioner:

 • Stora hjul
 • Infällbara ben
 • Lättviktsmaterial

Egenskaper: Det här sågbordet är flexibelt eftersom det enkelt kan packas ihop. Det kan stå upprätt och tar därmed liten plats. De stora hjulen underlättar förflyttning och du kan även dra bordet över ojämnt underlag. Sågbordet är kompatibelt med bordcirkelsågar från DeWalt. Det är tillverkat av ett lättviktigt material för enklare hantering samt har en design som gör att bordet kan flyttas när sågen är monterad.

Köp här

Bosch sågbord

Funktioner:

 • Förlängningsbart stativ
 • Justerbar stödhöjd
 • Låg vikt

Egenskaper: Ett praktiskt sågbord från Bosch med justerbar stödhöjd och stopp för att enklare arbete med längre virke. Bordet är kompatibelt med i stort sett alla kap- och gersågar samt kombisågar. Tack vare bordets låga vikt och bärhandtag är det enkelt att flytta. Förutom själva sågbordet ingår dessutom medföljande stödrullar. Arbetsbordet är förlängningsbart till 250 centimeter (utan förläning är det 105 centimeter).

Köp här

Milwaukee sågbord

Funktioner:

 • Fällbar design
 • Längd upp till tre meter
 • Hjul för enklare förflyttning

Egenskaper: Ett kompakt och hopfällbart sågbord som blir så litet som 1,2 meter i hopfällbart format. Det underlättar förvaring och transport eftersom det kan transporteras i en vanlig personbil. Bordet har justerbara teleskopben som gör det enkelt att ställa in en perfekt arbetshöjd. Bordet har låg vikt och är enkelt att flytta. Det går att förlänga bordet till tre meter, vilket gör det smidigt att kapa och såga även i längre virke. Viktkapaciteten är 250 kilo. Det medföljer stödrullar för bättre support av virket.

Köp här

Vanliga frågor och svar

Det är ett arbetsbord avsett för kap- och gersågar och kombisågar. Sågbordet har universalfästen där du monterar fast sågen för ett säkrare arbetssätt.

Sågbordet har fästen för kap- och gersågar samt kombisågar, vilket gör att sågen sitter ordentligt fast i bordet. En del sågbord har även justerbara fästen, vilket gör att du kan flytta sågen i sidläge.

Det är utmärkt när du ska använda en kap- eller gersåg. Sågbordet gör det säkrare att såga samtidigt som det är långt och bär upp virket.