Bräckjärn – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Bräckjärn, kofot eller koben – kärt barn har många namn. Bräckjärnet är ett verktyg som kan användas till att bända upp saker med, dra ut spikar eller öppna tröga färgburkar med. Det finns olika storlekar att välja bland.

Praktiskt

Bräckjärnet är inte något avancerat verktyg, det är ett långsmalt verktyg bestående av ett enda stycke – ett långt skaft som avslutar i en böj med en liten skåra (en klo). Skåran är praktisk när du exempelvis vill dra ut spik och inte orkar leta rätt på skruvmejseln. Ett mindre bräckjärn på cirka 14 centimeter är bekvämt att ha i verktygslådan eftersom du snabbt drar ut småspik med den. Ska du öppna en trög färgburk sätter du bara bräckjärnets klo under kanten och bänder upp locket.

Förutom att bräckjärn fungerar bra till att dra ut spikar är den även användbar när du utför rivningsarbeten, som att bända loss en dörrkarm eller ett fönster. Med bräckjärn kan du arbeta med hävstångsprincipen, vilket innebär att du utan större fysisk ansträngning kan bända upp riktigt tröga föremål.

Hävstångsprincipen

Hävstångsprincipen kan enkelt förklaras som en gungbräda. Om mittpunkten är jämnt fördelat över hela brädans längd betyder det att två personer med exakt samma vikt svävar i luften. Om den ena personen är tyngre än den andra kommer han eller hon att hamna på marken medan den lättare personen svävar i luften. Det här är hävstångsprincipen. Om du vill lyfta något väldigt tungt behöver du kila in plankan under det tunga föremålet och se till att du har tillräckligt lång längd på plankan som sticker ut. När du väl applicerar din egen tyngd på ena sidan av den långa brädan kommer det tunga föremålet att lyftas, trots att det väger betydligt mer än dig. Bräckjärnet använder sig av samma princip, den korta änden kilas in under föremålet, exempelvis en dörrkarm och det långa skaftet sticker ut. När du applicerar tyngd på skaftets långsida bänds dörren upp.

Vem var det så formulerade den här principen? Ingen mindre än Arkimedes under 300-talet. Han sa:

Ge mig en hävstång tillräckligt lång och en fast punkt att placera den på, så ska jag lyfta världen

Vanliga frågor och svar

För att den påminner om kons fot med två tår längst ut på klöven.

Från cirka 60 kronor.

Det kan användas till att bända upp dörrkarmar eller fönster samt dra ut spikar eller dra loss brädor.

Relaterade artiklar