Montera akustikpaneler – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Akustikpaneler, eller ribbväggar som de också kallas, har blivit populära på senare år. Nuförtiden används inte bara akustikpaneler i studior utan även i vanliga bostäder. Inte nog med att de dämpar ljud och buller är de dessutom snygga och blir en fin detalj i inredningen. Här får du lära dig hur du sätter upp akustikpaneler i trä.

Olika typer av akustikpaneler – klass A och Fibrotech

Om ditt främsta syfte med att sätta upp akustikpaneler är att dämpa ljudnivån är det viktigt att du kontrollerar vilken klassifikation de har. Akustikpanel med klass A innebär att de tar bort efterklangen. Du kan köpa akustikpaneler hos Bauhaus, Byggmax och andra byggvaruhus och där finns ofta mer information, till exempel om vilka ljudfrekvenser panelerna ger bäst effekt mot.

Akustikpaneler från Fibrotech är tillverkade av träbetong, ett material med många fördelar. De har bland annat goda akustiska egenskaper, består till 100 % av naturmaterial och fungerar även som ett effektivt brandskydd. När du ska välja en produkt är det bra att jämföra priser, det kan skilja sig en del beroende på klassificering, märke och material. En billig akustikpanel kostar från cirka 1 000 kronor (2 350 x 600 x 23 millimeter). Har du tur kan du hitta akustikpaneler på rea. Om du inte gillar färgen kan du betsa eller måla träet i valfri färg.

Material och verktyg

 • Akustikpaneler
 • Montageskruv
 • Skruvdragare
 • Kniv
 • Linjal
 • Cirkelsåg
 • Sandpapper
 • Vattenpass
 • Sticksåg
 • Eventuellt lim

Köp ditt material hos Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Montera akustikpanel – steg för steg

 1. Mät väggen. Mät höjd och bredd för den vägg där du ska montera akustikpanelen.
 2. Ta bort detaljer. Börja med att ta ner alla lister och foder, tavelkrokar och spikar.
 3. Mät panelerna. Undvik att klyva den sista panelen genom att först mäta ut panelernas längd och kontrollera hur de kommer att sitta på väggen. Det blir snyggast om du har samma avstånd från mötande vägg på varje sida av panelen.
 4. Kapa bredden. Om du behöver justera bakstycket (akustikmattan bakom panelen) kan du använda en vass kniv, exempelvis en mattkniv, och en lång linjal för att skära ett rakt och fint snitt.
 5. Kapa höjden. Om panelerna är högre än taket kapar du dem med en cirkelsåg. Slipa med ett fint sandpapper så kanterna känns lena.
 6. Montera den första panelen. Var extra noggrann i början så att panelerna hamnar rakt, använd ett vattenpass. Du skruvar upp panelerna med montageskruv och med ett höjdavstånd på 60 centimeter och ett vågrätt CC-mått på 30 centimeter. Fäst skruven i mellanrummet (mattan). Om det inte går att skruva kan du limma upp panelerna istället.
 7. Såga akustikpanelen vid stickkontakt. Om du har strömbrytare eller eluttag att ta hänsyn till mäter du ut dem på panelerna och sågar urtag med en sticksåg först. Slipa kanterna.

Placering av akustikpaneler

Idag använder många akustikpaneler i sovrummet, teverummet eller i hallen och inte främst på grund av de ljudabsorberande egenskaperna utan endast för att det är snyggt. Akustikpanel kan också vara dekorativ som sänggavel.

DIY ribbvägg – istället för att köpa färdig panel

Du kan bygga en egen ribbvägg inomhus med hjälp av smala och planhyvlade lister. Det innebär förstås mer jobb eftersom du måste spika upp varje enskild list, men det kan bli billigare, särskilt om du väljer ett billigt träslag, som furu. Du kan sedan betsa, lasera eller måla träet i valfri kulör för att skapa den känsla du vill ha.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket hjälper akustikpaneler?

Bra akustikpaneler kan dämpa ljud bra, hur bra beror på vilken klassificering de har. Klass A innebär att ljudpanelerna är tar bort efterklang.

Hur gör man en egen akustikpanel?

Du kan montera planhyvlade lister för att skapa en egen ribbvägg.

Varför använder man akustikpaneler?

Dels av estetiska skäl, dels för att dämpa ljudnivån.

Vad är akustikpaneler?

Akustikpaneler består av en akustikfilt/matta med träribbor på utsidan. Träribborna kan exempelvis vara tillverkade i valnöt eller ek. Hela mattan med ribbor monteras med skruv i väggen, alternativt limmas om det är svårt att skruva i underlaget.

Relaterade artiklar