Bygg en jordkällare – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Jordkällare är en fristående källarbyggnad som antingen är helt eller delvis nedgrävd. Den fungerar som ett skafferi där det går att lagra livsmedel. Under vintern håller sig jordkällaren frostfri och på sommaren är den sval. Perfekt som ett komplement till kylskåpet i dessa tider då elpriserna skjuter i höjden.

Olika typer av jordkällare

Om du är intresserad av att bygga en jordkällare finns det olika alternativ:

  • Bygga jordkällare. Det går att bygga en egen jordkällare även om det kräver viss byggkunskap. I korta drag innebär det ett stort grävarbete, byggandet av en gjutform och armeringsbygge, gjutning, ytbehandling och montering av dörr samt täckning av jord och stenar.
  • Köpa färdig jordkällare. Det går även att köpa en färdig modul i glasfiberarmerad plast. Det krävs fortfarande ett grävarbete för att förbereda, men sedan är det bara att ställa ner modulen och täcka in den med jord, stenar och plantering.

Ett enklare sätt än att gjuta en egen jordkällare är att anlägga en vägtrumma som fungerar som en modul. Det går att göra en enklare jordkällare utan belysning, precis som för hundratals år sedan, eller en lyxigare variant med belysning och ventilation. Vilken typ som passar bäst beror på vilka önskemål och vilken budget du har.

Jordkällare blir fuktiga

Jordkällare behöver vanligtvis någon form av ventilation, ofta monterar man både ett ventilationsrör och dubbla dörrar som skapar en luftsluss. Luftslussen gör att varm och fuktig luft inte tar sig in lika lätt under sommarhalvåret och under vintern bevarar man värmen bättre inuti jordkällaren.

Material

  • Formplywood
  • Plywood
  • Reglar
  • Gångjärn
  • Ventilationsrör
  • Grovbetong
  • Armeringsnät (6 millimeter)
  • Grävmaskin
  • Betongblandare
  • Spade
  • Murarhink
  • Cellplast

Köp ditt material hos Byggmax

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Bygg en jordkällare med gjutform

Det krävs en del tid och hårt arbete för att bygga en egen jordkällare, men det är inte omöjligt. I den här steg för steg-guiden går vi igenom hur du gjuter en egen jordkällare, vilket kommer ge dig en robust konstruktion.

  • Välj placering. Innan du sätter spaden i jorden behöver du kontrollera tomtens förutsättningar. Allra bäst är det att anlägga jordkällaren i sluttande terräng, men det viktigaste är att det inte ligger berg i vägen. Du ska kunna gräva ett djupt hål och utan risk att komma ner till grundvattnet eftersom det kan göra att vattnet så småningom tar sig upp till jordkällaren. Den bästa platsen är sluttande med mycket sand eller jord och med en öppning mot norr och i skugga.
  • Gräv hålet. Grävning är tungt arbete så du kommer spara mycket kraft och tid på att hyra en liten grävmaskin. Gräv ut ett hål på cirka 1 m2 och som är 1 meter djupt. Se till att botten av hålet blir helt plan. Lägg grävmassorna vid sidan av hålet, det kommer du sedan att återanvända.
  • Lägg grus i botten. I utgrävningens botten lägger du ut cirka 5 centimeter grus, stampa till det så att det ligger kompakt och plant.
  • Bygg gjutformen. Eftersom den här jordkällaren ska gjutas behöver du börja med att bygga en gjutform, det gör du av formplywood. Börja med att kapa till 3 skivor á 180 x 70 centimeter och ytterligare en skiva á 100 x 70 centimeter. Skruva sedan ihop skivorna med hjälp av reglar (4 reglar á 45 x 45 centimeter som sätts i varje hörn).
  • Bygg en bur av armering. När du gjuter i betong är det viktigt att du gjuter in armeringsjärn, de ökar slitstyrkan och minimerar risken för att betongen spricker. Gör en bur av armering á 6 millimeter, den ska ha samma proportioner som gjutformen, fast vara cirka 5 centimeter större (gjutformen ska placeras inuti armeringsburen). Kom ihåg att göra en botten till armeringsburen. Alla hörn och skarvar sammanfogarna med najtråd.
  • Gjut botten. Inuti gropen ställer du ner armeringsburen, se till att den står plant och stadigt. Fyll sedan burens botten så att den täcks in med betong (ungefär 10 centimeter). Slå lite på buren för att eventuella luftbubblor ska försvinna från betongen. Släta till ytan (det kommer bli själva golvet i jordkällaren). Låt härda i minst ett dygn.
  • Ställ i gjutformen. Nu är det dags att lyfta i gjutformen av plywood. Det kommer finas några centimeters utrymme utanför gjutformen innan armeringsburen, det är där du ska fylla på med betong. Kontrollera att allt står rakt och fint innan du gjuter.
  • Fyll på med betong. Häll i betong upp till markkanten.
  • Bygg en till gjutform. Eftersom du endast gjutit den del av jordkällaren som står under mark måste du nu bygga en gjutform där du sedan gjuter in väggarna som står ovan mark. Kapa 2 skivor av formplywood á 100 x 100 centimeter och ytterligare två skivor á 85 x 100 centimeter. Skruva sedan ihop skivorna så det blir en rektangulär ram.
  • Täta skarvar. Använd silikon för att täta skarvarna och skruva sedan fast ramen utanpå den nedgrävda gjutformen. Skruva formens framkant så den ligger tätt mot den nedgrävda formen, på den sida där dörren sedan ska monteras.
  • Gjut väggarna. Fortsätt gjuta på samma sätt som tidigare – fyll betongen så den hamnar nästan upp till kanten på den första gjutformen. Slå försiktigt på gjutformen så att eventuella luftbubblor försvinner. Täck över gjutningen med plast och låt härda i minst tre dagar. Det är bra att vattna betongen under härdningstiden, så den torkar långsammare – det gör den starkare.
  • Ta bort gjutformen. Nu är betongen härdad och det är dags att skruva loss den första gjutformen (den under mark).
  • Bygg taket. Börja med att såga till en plywoodskiva som utgör bottenplattan för takgjutningen. Den stöttas upp med hjälp av reglar som står mot botten av jordkällaren. I mitten av bottenplattan sågar du ett stort hål (utgå från ventilationsskorstenen så du får rätt dimensioner). Placera skivan i höjd med överkanten av betongen och täta runt hålet samt längsmed kanterna med silikon, det är viktigt så att inte betongen riskerar att rinna igenom springan. Kapa armeringsjärn så det bildar en ruta som ska gjutas in i taket. Se till att armeringen slutar några centimeter från kanten av den yttersta formen.
  • Montera ventilationsröret. Följ anvisningarna från tillverkaren och kom ihåg att sätta ett insektsnät på röret så inte skadedjur tar sig in.
  • Häll på betong. Börja med cirka 5 centimeter och lägg sedan i armeringsjärnet i den blöta betongen. Fortsätt fylla upp med betong till kanten av gjutformen. Låt betongen härda under plast i några dagar (kom ihåg att vattna).
  • Bygg dörren. Dörren bygger du också av plywood samt cellplast och reglar. Mät ut hur stor dörröppningen blir och tillverka sedan en träkarm i samma mått. Såga sedan till plywooden, utgå från karmen så att den passar så bra som möjligt. På en av plywoodskivorna sätter du en ram av reglar, innanför ramen sätter du in en cellplastskiva. Täck för genom att sätta fast den andra skivan plywood, den kommer sitta på dörrens insida. Slipa alla kanter och måla dörren och karmen innan du slutligen skruvar ihop karm och dörr med gångjärn.
  • Montera dörren. När betongen har härdat helt och hållet kan du montera dörren och dörrkarmen. Skruva direkt i betongen och fyll i den lilla springan mellan betong och trä med fogmassa som är avsedd för utomhusbruk.
  • Täck över jordkällaren. Eftersom källaren är gjuten och färdig är det dags att täcka över allt med jord och stenar. Använd jorden som du grävde ur från hålet och använd för att täcka, du kommer även behöva matjord om du vill plantera gräs eller växter. Det är bra med ett lager på minst 60 centimeter.

Kom ihåg att det kan ta upp emot ett år innan jordkällaren reglerats i temperatur. Det tar tid för växter att slå rot och för jorden att packas ihop, vilket påverkar temperaturen.

Vanliga frågor och svar

Du kan bland annat montera ett ventilationsrör i taket. Andra varianter är elektriska fläktar.

Du kan exempelvis gjuta en jordkällare, bygga in en vägtrumma eller köpa en färdig byggsats (modul).

Till exempel rotfrukter, potatis, äpplen, sallad, sylt och konserver.

Fungerar den som den ska bör temperaturen i vintertid ligga på mellan 2 och 8 plusgrader och på sommaren mellan 10 och 12 grader.

Relaterade artiklar